Esas No: 2018/3063
Karar No: 2022/1310
Karar Tarihi: 21.03.2022
Danıştay 12. Daire 2018/3063 Esas 2022/1310 Karar Sayılı İlamı
Danıştay 12. Daire Başkanlığı 2018/3063 E. , 2022/1310 K."İçtihat Metni"
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONİKİNCİ DAİRE
Esas No : 2018/3063
Karar No : 2022/1310
DAVACI : …
VEKİLİ : Av. …
DAVALILAR : 1- …
VEKİLLERİ : Hukuk Hizmetleri Başkanı …,
Hukuk Müşaviri …
2- … Bakanlığı
VEKİLİ : I. Hukuk Müşaviri …
DAVANIN KONUSU :
… Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığında … kadrosunda lisans mezunu olarak görev yapan davacı tarafından;
1- İtfaiye eri kadro derecesinin en fazla 5. derece olarak düzenlendiği ve benzer nitelikteki diğer kadrolarda derece engeli bulunmadığından bahisle, itfaiye erlerine uygulanan derece yükselmesindeki engelin kaldırılması talebiyle yapılan başvurunun reddine ilişkin 22/01/2016 tarihli işlemin,
2- 22/02/2007 tarih ve 26442 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına Dair Yönetmeliğin "Ek-4: Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Kadro Kütükleri" kısmının "(I) Sayılı Kütük: Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Memur Kadro Kütüğü" bölümünde yer alan “itfaiye eri” kadrosu için öngörülen derece aralığına (5-11) ilişkin kısmının,
iptali istenilmektedir.
DAVACININ İDDİALARI : … Büyüşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığında … kadrosunda görev yaptığı ve lisans mezunu olduğu; 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümlerine göre 1. derecenin 4. kademesine kadar yükselebilmesi mümkün olduğu halde, kadro derecesinin en fazla 5. dereceye kadar yükseltildiği; ayrıca emekliliğe sevkinin 5. dereceye göre yapılacağı ve emekli aylığının da 5. derece üzerinden hesaplanacağı; dava konusu Yönetmelik ekinde, kütüphaneci, muhasebeci, antrenör, hemşire, ebe, sağlık memuru, ev ekonomisti gibi unvanlar için 1. dereceli kadro öngörüldüğü; tüm fakülte mezunlarına ayrım yapılmaksızın aynı derece karşılığı esas alınarak emekli aylığı bağlanması gerektiği, yönetici niteliğindeki kadrolar yönünden farklı düzenleme yapılması mümkün olmakla birlikte; muhasebeci, kütüphaneci, itfaiye eri gibi yönetici niteliğinde olmayan kadro unvanları arasında kadro derecesi yönünden ayrım yapılmasının hukuka aykırı olduğu; Yönetmeliğin itfaiye erlerinin en çok 5. dereceye kadar yükselebileceğine ilişkin kısmının ve emekliliğinde 5. dereceden aylık bağlanacak olmasının Anayasa'nın hukuk devleti, sosyal devlet ile eşit işe eşit ücret ilkelerine aykırılık teşkil ettiği ileri sürülmektedir.
DAVALI İDARELERİN SAVUNMALARI: 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 49. maddesinde, belediyelerin norm kadro ilke ve standartlarının İçişleri Bakanlığı (Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı) ve Devlet Personel Başkanlığı tarafından müştereken belirlenmesi öngörülmüş olup; bu düzenlemeye istinaden Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına Dair Yönetmeliğin yürürlüğe konulduğu, söz konusu Yönetmelikle de, memur kadro unvanları ile bu kadroların unvan kodları, sınıfları ile en üst ve en alt derecelerinin belirlendiği; kadro unvanlarının en alt ve en üst derecelerinin belirlenmesinde, 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 36. maddesinde öğrenim durumlarına göre giriş ve yükselenebilecek derece ve kademelerin dikkate alındığı; ayrıca Belediye İtfaiye Yönetmeliğinin 15. maddesinde, itfaiye erliğine atanma şartları arasında en az lise veya dengi okul mezunu olmak şartına yer verildiği; diğer taraftan, Yönetmelik değişikliğine yönelik çalışmalar yapıldığı, itfaiye eri kadro unvanının en üst derecesinin 3. derece olarak düzenlenmesinin planlandığı belirtilerek, davanın reddi gerektiği savunulmaktadır.
DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ : …
DÜŞÜNCESİ : Davacı tarafından, itfaiye eri kadro derecesinin en fazla 5. derece olarak düzenlenmesi nedeniyle, itfaiye erlerine uygulanan derece yükselmesindeki engelin kaldırılması talebiyle yapılan başvurunun reddine ilişkin 22/01/2016 tarihli işlem ile Belediye ve Bağlı Kuruluşları İle Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına Dair Yönetmelikte Yönetmelik ekinde “itfaiye eri” kadrolarının derece aralığının (5-11) olarak belirlenmesine ilişkin kısmının iptali istenilmekte ise de; işbu dava açıldıktan sonra, 22/05/2016 tarih ve 29719 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Yönetmeliğin 8. maddesiyle, dava konusu Yönetmelikte yapılan değişiklikle "itfaiye eri" kadrolarının derece aralığının (3-11) olarak yeniden belirlendiği; buna göre, dava açıldıktan sonra, Yönetmelikte yapılan düzenlemeyle, işbu davanın konusuz kaldığı görüldüğünden, davanın esası hakkında karar verilmesine yer olmadığı düşünülmektedir.
DANIŞTAY SAVCISI : …
DÜŞÜNCESİ : … Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Teşkilatında 657 sayılı Yasaya tabi … olarak çalışan davacı tarafından, itfaiye erlerine uygulanan yükselebileceği en yüksek derece olan 5. derecenin yükseltilmesi için yapılan başvurunun reddine ilişkin işlemin ve bu işlemin dayanağı olan 22/02/2007 tarih ve 26442 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına Dair Yönetmeliğin eki Ek-4:Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Memur Kadro Kütüğü (I) Sayılı Kütük: Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Memur Kadro Kütüğünde yer alan 657 sayılı Kanuna tabi memur unvanlarından "İtfaiye Eri" kadrosu için öngörülen derece aralığı (5-11) kısmının iptali istenilmiştir.
Her ne kadar dava konusu edilen Yönetmelik dava aşamasında 22/05/2016 tarih ve 29719 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelikle değiştirilmek suretiyle eki Ek-4:Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Memur Kadro Kütüğü (I) Sayılı Kütük: Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Memur Kadro Kütüğünde yer alan 657 sayılı Kanuna tabi memur unvanlarından unvan kodu 9447 olan Genel İdare Hizmetleri Sınıfındaki "İtfaiye Eri" için en üst derece aylığı 3. derece olarak değiştirilmek suretiyle 657 sayılı Yasaya paralel hale getirilmiş ise de, davaya konu bireysel işlemin davaya konu Yönetmelik hükmüne dayalı olarak tesis edildiği göz önüne alındığında, işlem tarihi itibariyle uyuşmazlığın esasının incelenmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.
Hukuk sistemi başta evrensel hukuk kuralları ile Anayasanın yer aldığı, kanun, tüzük ve daha alt hukuk kurallarından oluşmaktadır. Buna göre, normlar hiyerarşisi uyarınca alt hukuk normlarının, üst hukuk normlarındaki düzenlemelerin kapsamını daraltıcı ya da genişletici düzenlemeler içeremeyeceği, onlara aykırı olamayacakları açıktır.
Anayasanın "Yönetmelikler" başlıklı 124. maddesinde; Başbakanlık bakanlıklar ve kamu tüzel kişiliklerinin, kendi görev alanlarını ilgilendiren kanunların ve tüzüklerin uygulanmasını sağlamak üzere ve bunlara aykırı olmamak şartıyla, yönetmelikler çıkarabilecekleri, 128. maddesinde de; memurların ve diğer kamu görevlilerinin nitelikleri, atanmaları, görev ve yetkileri, hakları ve yükümlülükleri, aylık ve ödenekleri ve diğer özlük işlerinin kanunla düzenleneceği belirtilmiştir.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 36. maddesinde, Bu Kanuna tabi kurumlarda çalıştırılan memurların sınıfları belirtilmiş, Genel İdare Hizmetleri Sınıfı; "Bu Kanunun kapsamına dahil kurumlarda yönetim, icra, büro ve benzeri hizmetleri gören ve bu Kanunla tespit edilen diğer sınıflara girmeyen memurlar Genel İdare Hizmetleri sınıfını teşkil eder." şeklinde tanımlanmış, yine bu maddenin "Ortak Hükümler" başlıklı kısmında, sınıfların öğrenim durumlarına göre giriş ve yükselebilecek derece ve kademeleri belirtilmiş, liseyi bitirenlerin memuriyete girişte 13 derece 3. kademe, Lise dengi mesleki veya teknik öğrenimi bitirenlerin memuriyete girişte 12. derece 2. kademe, bunların yükselebilecek derece ve kademesi de 3. derece son kademe olarak hüküm altına alınmıştır.
5393 sayılı Belediye Kanunu'nun "Norm kadro ve personel istihdamı" başlıklı 49. maddesinin 1. fıkrasında, norm kadro ilke ve standartları İçişleri Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığı tarafından müştereken belirlenir. Belediyenin ve bağlı kuruluşlarının norm kadroları, bu ilke ve standartlar çerçevesinde belediye meclisi kararıyla belirlenir." hükmüne yer verilmiştir.
21/10/2006 tarih ve 26326 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Belediye İtfaiye Yönetmeliğinin 15. maddesinde itfaiye erliğine atanma şartları belirtilmiş bu şartlar arasında "En az lise veya dengi okul mezunu olmak," koşulu da yer sayılmıştır.
Davaya konu Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına Dair Yönetmelik 5393 sayılı Belediye Kanununun 49. maddesi, 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanununun 21. ve 22. maddeleri ile 5355 sayılı Mahalli İdare Birlikleri Kanununun 17. ve 22. maddelerine dayanılarak hazırlanmış, bu Yönetmeliğin eki Ek-4:Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Memur Kadro Kütüğü (I) Sayılı Kütük: Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Memur Kadro Kütüğünde yer alan 657 sayılı Kanuna tabi memur unvanlarından unvan kodu 9447 olan Genel İdare Hizmetleri sınıfındaki "İtfaiye Eri" için en üst derece aralığı 5, en alt derece aylığı 11 olarak belirlenmiştir.
Bu durumda 657 sayılı Yasanın anılan maddesinde, en az lise veya dengi okul mezunu olarak memuriyete başlayanların yükselebilecekleri en yüksek derece ve kademe, 3. derecenin son kademesi olarak hüküm altına alınmış olmasına karşın, davaya konu Yönetmeliğin iptali istenilen kısmında lise mezunu olarak göreve başlayan itfaiye erlerinin yükselebilecekleri en üst derece, üst hukuk normunda öngörülen düzenlemeyi kısıtlayıcı şekilde 5. derece olarak belirlendiğinden bu düzenlemede ve bu düzenlemeye dayanılarak tesis edilen bireysel işlemde üst hukuk normlarına ve hukuka uyarlık görülmemiştir.
Belirtilen nedenlerle davaya konu Yönetmelik ekindeki düzenleme ile bu düzenlemeye dayanılarak tesis edilen bireysel işlemin iptali gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Onikinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra, 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile 1 ve 4 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri uyarınca İçişleri Bakanlığının ana hizmet birimlerinden olan Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün kapatılması, 03/08/2018 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı arasında imzalanan Devir Protokolünün 9. maddesine istinaden bakılmakta olan dava dosyasının (İçişleri Bakanlığının 02/10/2018 tarihli yazısıyla) Çevre ve Şehircilik Bakanlığına devredildiğinin anlaşılması ve 29/10/2021 tarih ve 31643 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 85 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile de bu bakanlığın isminin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olarak değiştirilmesi üzerine, "İçişleri Bakanlığı" yerine "Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı" husumete alınarak, işin gereği görüşüldü:
İLGİLİ MEVZUAT:
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 36. maddesinin "(A) Ortak Hükümler" bölümünün (A) fıkrasında; memurların öğrenim durumlarına göre, memuriyete başlangıç dereceleri ve yükselebilecekleri azami dereceler belirlenmiş olup; bu düzenlemeyle, lise mezunlarının 13. derecenin 3. kademesinden memuriyete başlayıp, 3. derecenin son kademesine yükselebilecekleri; dört yıllık yüksek öğrenim mezunu olanların ise 9. derecenin 1. kademesinden başlayıp, 1. derecenin son kademesine kadar yükselebilecekleri kurala bağlanmıştır.
Aynı Kanun'un "Derece yükselmesinin usul ve şartları" başlıklı 68. maddesinde, "A) Derece yükselmesi yapılabilmesi için:
a) (Değişik: 26/6/1984 - KHK 241/4 md.) Üst derecelerden boş bir kadronun bulunması,
b) Derecesi içinde en az 3 yıl ve bu derecenin 3 üncü kademesinde 1 yıl bulunmuş,
c) Kadronun tahsis edildiği görev için öngörülen nitelikleri elde etmiş,
d) (Mülga: 13/2/2011-6111/101 md.)
olması şarttır..." kuralına yer verilmiştir.
Anılan Kanun'un "Kadrosuzluk sebebiyle derece yükselmesi yapamayanların aylıkları" başlıklı 67. maddesinde de, "Diğer şartları taşımakla birlikte üst derecelerde kadro olmadığı için derece yükselmesi yapamayan memurların kazanılmış hak aylıkları, öğrenim durumları itibariyle yükselebilecekleri dereceyi aşmamak şartıyla işgal etmekte oldukları kadroların üst derecelerine yükseltilir." kuralı yer almıştır.
Öte yandan, 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun "Norm kadro ve personel istihdamı" başlıklı 49. maddesinin birinci fıkrasında, "Norm kadro ilke ve standartları İçişleri Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığı tarafından müştereken belirlenir. Belediyenin ve bağlı kuruluşlarının norm kadroları, bu ilke ve standartlar çerçevesinde belediye meclisi kararıyla belirlenir." kuralına yer verilmiş olup; bu düzenlemede yer alan "İçişleri" ibaresi, 29/11/2018 tarih ve 7153 sayılı Kanun'un 28. maddesiyle, "Çevre ve Şehircilik" olarak değiştirilmiştir.
Bu düzenlemeye istinaden 22/02/2007 tarih ve 26442 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına Dair Yönetmeliğin "Kadro değişikliği" başlıklı 11. maddesinde, "(1) Boş memur kadrolarında sınıf, unvan ve derece değişikliği ile boş memur kadrolarının iptali ve dolu kadrolarda derece değişikliği meclis kararı ile yapılır..." kuralı; "Kadro kütükleri" başlıklı 15. maddesinde de, "(1) Bu Yönetmeliğin yürürlük tarihinden itibaren mahalli idarelerdeki memur kadroları, Yönetmeliğin ekinde yer alan Ek-4 Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Kadro Kütüklerinden (I) sayılı Belediye ve Belediye Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Memur Kadro Kütüğünde belirtilen unvan kodu, kadro unvanı, sınıflar ile belirlenen en alt ve üst derecelere uygun olarak kullanılır. İptal, ihdas ve kadro değişikliklerinde bu kütükler esas alınır. …" kuralı yer almıştır.
Anılan Yönetmeliğe ekli "Ek-4: Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Kadro Kütükleri" kısmının "(I) Sayılı Kütük: Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Memur Kadro Kütüğü" bölümünde, “itfaiye eri” kadrosu için derece aralığı (5-11) olarak düzenlenmiştir.
Bununla birlikte, işbu dava açıldıktan sonra, 22/05/2016 tarih ve 29719 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Yönetmeliğin 8. maddesiyle, Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına Dair Yönetmelik'te yapılan değişiklikle "itfaiye eri" kadrosunun derece aralığı (3-11) olarak yeniden belirlenmiştir.
Diğer taraftan, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun Geçici 4. maddesiyle uygulanmasına devam edilen 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu'nun mülga 41. maddesinde; "a) Emekli, adi malullük ve vazife malullüğü aylıklarının hesaplanmasında 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 43 üncü maddesinde yer alan gösterge tablosu ve personel kanunlarındaki ek göstergeler esas alınır..." kuralına yer verilmiştir.
HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
Dava konusu düzenleyici işlemin incelenmesi:
5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 49. maddesinin birinci fıkrasında, belediyelerin norm kadro ilke ve standartlarının İçişleri Bakanlığı (Çevre, Şehircilik Bakanlığı ve İklim Değişikliği Bakanlığı) ile Devlet Personel Başkanlığı tarafından müştereken belirlenmesi kurala bağlanmış olup; bu düzenlemeye istinaden 22/02/2007 tarih ve 26442 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe konulan Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına Dair Yönetmelik'le “itfaiye eri” kadroları için derece aralığı (5-11) olarak tespit edilmiş; böylece itfaiye eri kadrolarının en fazla 5. dereceye kadar yükseltilmesi öngörülmüştür.
Uyuşmazlıkta, davacı tarafından, anılan Yönetmelik ekinde “itfaiye eri” kadrolarının derece aralığının (5-11) olarak belirlenmesine ilişkin kısmının iptali istenilmekte ise de; işbu dava açıldıktan sonra, 22/05/2016 tarih ve 29719 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Yönetmeliğin 8. maddesiyle, Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına Dair Yönetmelik'te yapılan değişiklikle "itfaiye eri" kadrolarının derece aralığının (3-11) olarak yeniden belirlendiği görülmektedir.
Bu durumda, dava konusu edilen ve (5-11) olarak belirlenen itfaiye eri kadroları derece aralığının, dava açıldıktan sonra (3-11) olarak değiştirilmiş olması nedeniyle, işbu davanın konusuz kaldığı görüldüğünden, bu kısım yönünden davanın esası hakkında karar verilmesine yer bulunmamaktadır.
Dava konusu bireysel işlemin incelenmesi:
5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 49. maddesi ve bu düzenlemeye istinaden yürürlüğe konulan Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına Dair Yönetmelik hükümleri uyarınca, kurumsal hiyerarşik yapı dikkate alınmak ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 36. maddesine göre memurların öğrenim durumları itibarıyla yükselebilecekleri azami dereceler aşılmamak kaydıyla, memurların kadro derecelerinin belirlenmesinde ve bu derecelere üst sınır getirilmesinde, idarenin takdir ve düzenleme yetkisinin bulunduğu; buna göre, itfaiye eri kadrosunun 5. dereceden daha yüksek derecelere yükseltilmesi veya 1-4 dereceli itfaiye eri kadrosu ihdas edilmesi hususunda idarenin yargı kararıyla zorlanmasının mümkün olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Nitekim, benzer mahiyetteki bir uyuşmazlıkta (kadro derecelerinde değişiklik yapılması ve üst dereceli kadro ihdas edilmesi talebiyle yapılan başvurunun reddine ilişkin işlemin iptali istemiyle açılan davada), Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunca verilen 17/06/2021 tarih ve E:2021/264, K:2021/1246 sayılı karar da bu yöndedir.
Davacı tarafından, lisans mezunu olması nedeniyle 1. derecenin 4. kademesine kadar yükselebilmesi mümkün olduğu halde, itfaiye eri kadrosunun en fazla 5. dereceye kadar yükseltildiğinden bahisle, emekli aylıklarının 1. derece yerine 5. derece üzerinden hesaplanacağı ileri sürülmüş ise de; 657 sayılı Kanun'un 67. maddesine göre diğer şartları taşımakla birlikte üst derecelerde kadro olmadığı için derece yükselmesi yapamayan itfaiye erlerinin kazanılmış hak aylıklarının, öğrenim durumları itibarıyla yükselebilecekleri dereceyi aşmamak şartıyla işgal etmekte oldukları kadroların üst derecelerine (1 ilâ 4. derecelere) yükseltildiği ve 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu'nun 41. maddesi uyarınca da emekli aylıklarının hesabında dikkate alınan gösterge ile ek gösterge unsurlarının da "işgal edilen kadro derecesi" yerine "kazanılmış hak aylık derecesi" esas alınarak ödendiği dikkate alındığında, davacının bu iddiasına itibar edilmemiştir.
Bu durumda, … Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığında … kadrosunda görev yapan davacının; itfaiye eri kadro derecesinin en fazla 5. derece olarak düzenlendiği ve benzer nitelikteki diğer kadrolarda derece engeli bulunmadığından bahisle, itfaiye erlerine uygulanan derece yükselmesindeki engelin kaldırılması talebiyle yaptığı başvurunun reddine ilişkin 22/01/2016 tarihli işlemde hukuka aykırılık görülmemiştir.
KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1. 22/02/2007 tarih ve 26442 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına Dair Yönetmeliğin "Ek-4: Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Kadro Kütükleri" kısmının "(I) Sayılı Kütük: Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Memur Kadro Kütüğü" bölümünde yer alan “itfaiye eri” kadrosu için öngörülen derece aralığına (5-11) ilişkin kısmının iptali istemi yönünden davanın esası hakkında KARAR VERİLMESİNE YER OLMADIĞINA,
2. İtfaiye eri kadro derecesinin en fazla 5. derece olarak düzenlenmesi nedeniyle, itfaiye erlerine uygulanan derece yükselmesindeki engelin kaldırılması talebiyle yapılan başvurunun reddine ilişkin 22/01/2016 tarihli işlemin iptali istemi yönünden DAVANIN REDDİNE,
3. Dava kısmen karar verilmesine yer olmadığına, kısmen ret ile sonuçlandığından ayrıntısı aşağıda gösterilen …-TL yargılama giderinin yarısı olan …-TL'nin davacı üzerinde bırakılmasına, yargılama giderinin diğer yarısı olan …-TL'nin davalı idarelerden alınarak davacıya verilmesine,
4. Karar tarihinde yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca takdir edilen …-TL vekâlet ücretinin davacıdan alınarak davalı idarelere verilmesine, …-TL vekâlet ücretinin de davalı idarelerden alınarak davacıya verilmesine,
5. Posta gideri avansından artan tutarın kararın kesinleşmesinden sonra istemi halinde davacıya iadesine,
6. Bu kararın tebliğ tarihini izleyen 30 gün içerisinde Danıştay İdari Dava Daireleri Kuruluna temyiz yolu açık olmak üzere, 21/03/2022 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.