Abaküs Yazılım
10. Hukuk Dairesi
Esas No: 2022/707
Karar No: 2022/4077
Karar Tarihi: 22.03.2022

Yargıtay 10. Hukuk Dairesi 2022/707 Esas 2022/4077 Karar Sayılı İlamı

Özet:


İş kazasından kaynaklanan maddi ve manevi tazminat istemleriyle ilgili bir dava sonucunda yapılan kararın temyiz incelemesinde, elektronik ortamda tebligat konusu ele alınmıştır. 7201 sayılı Tebligat Kanunu'nun 7/a ve 12. maddelerine göre, anonim, limited ve pay sahipleri olan komandit şirketlere elektronik yolla tebligat yapılması zorunlu hale getirilmiştir. İflas eden şirketin ticaret sicilinden kaydı silindiği takdirde, dava ve taraf ehliyetinin sona ereceği kabul edilmiştir. Ayrıca, TBK'nın 513. maddesi gereği, bir tüzel kişiliğin sözleşme veya işin niteliğinden aksi anlaşılmadıkça, iflas halinde vekilin ya da vekâlet verenin ölümü, ehliyetini kaybetmesi veya iflası ile vekalet ilişkisinin kendiliğinden sona ereceği belirtilmiştir. Mahkeme, davalılar hakkında kısmen kabul kararı vermiş ve davalı bir şirketin elektronik tebligat adresine tebliğ yapıldıktan sonra sürenin geçmesi nedeniyle temyiz isteğini reddetmiştir. Ancak, dosyada bulunan bazı eksikliklerin giderilmesi için dosyanın yeniden incelenmesi kararlaştırılmıştır
10. Hukuk Dairesi         2022/707 E.  ,  2022/4077 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi :İş Mahkemesi

    Dava, iş kazasından kaynaklanan maddi ve manevi tazminat istemlerine ilişkindir.
    Mahkemece, (kapatılan) 21. Hukuk Dairesinin bozmaya uyularak ilamda belirtildiği şekilde davalı ... Den. Ltd. Şti. yönünden davanın reddine, diğer davalılar yönünden kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Hükmün, davalı ... ... İnş. Oto. Mat. En. San. ve Tic. A.Ş. vekili tarafından temyiz, davacı vekili tarafından ise katılma yoluyla temyiz edilmesi üzerine temyiz isteklerinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
    7201 sayılı Tebligat Kanunu'nun 7/a maddesinde, “Tebligata elverişli bir elektronik adres vererek bu adrese tebligat yapılmasını isteyen kişiye, elektronik yolla tebligat yapılabilir.
    Anonim, limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlere elektronik yolla tebligat yapılması zorunludur.
    Birinci ve ikinci fıkra hükümlerine göre elektronik yolla tebligatın zorunlu bir sebeple yapılamaması hâlinde bu Kanunda belirtilen diğer usullerle tebligat yapılır” denilmiş, elektronik ortamda yapılacak tebligatlara ilişkin usul ve esasları düzenleyen “Elektronik Tebligat Yönetmeliği” çıkarılmıştır (RG 19.1.2103 t. S. 28533).
    Yine 7201 sayılı Tebligat Kanunu'nun 12. maddesine göre, tüzel kişilere tebligat yetkili temsilcilerine yapılır.
    Bir şirketin iflasının açılması halinde dava takip yetkisi (ve taraf sıfatı), artık müflise değil, iflas idaresine ait olup, adi tasfiyede İİK'nın 226-229 maddeleri gereği iflas masasını temsil yetkisi iflas idare memurlarına, şayet basit tasfiye (İİK. Md.218) usulü benimsenmişse de bu temsil yetkisi İflas Müdürlüğüne (İflas Dairesine) ait olması nedeniyle, iflas müdürlüğüne tebligat yapılması gerektiği açıktır.
    Nitekim, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun 10.06.2009 gün ve 2009/11-173 E. -2009/247 K sayılı ve 14.3.2012 tarih ve E. 2011/12-850, K. 2012/147 sayılı ilamlarında da; iflas eden şirketin ticaret sicilinden kaydı silinmekle dava ve taraf ehliyetinin sona ereceği kabul edilmiştir.
    Bunun yanında 6098 sayılı TBK’nın 513. maddesine göre vekalet ilişkisi sözleşmeden veya işin niteliğinden aksi anlaşılmadıkça sözleşme, vekilin veya vekâlet verenin ölümü, ehliyetini kaybetmesi ya da iflası ile kendiliğinden sona ermiş olur. Bu hüküm, taraflardan birinin tüzel kişi olması durumunda, bu tüzel kişiliğin sona ermesinde de uygulanır.
    Bu açıklamalara göre,
    1-Gerekçeli karar ve davacının gerekçeli temyiz dilekçelerinin davalı ... Den. Ltd. Şti.‘nin UYAP’da kayıtlı bulunan elektronik tebligat adresine tebliğ edilerek temyiz süresi geçtikten ve gerektiğinde 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun geçici 3. maddesi yollamasıyla Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu'nun 432. maddesindeki prosedür işletildikten sonra gönderilmesi,
    2-Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan yargılamaya konu iş kazasından dolayı davacıya geçici iş göremezlik ödeneği ödenip ödenmediğini, ödenmiş ise hangi tarih aralığında ne miktarda ödeme yapıldığını sorarak temin edilecek yazı cevaplarının dosyaya eklenmesinden sonra gönderilmesi,
    3-... Ticaret Sicil Müdürlüğü’nden davalı ... İnş. Nak. Pet. Ür. Tur. San. Tic. Ltd. Şti.‘nin iflasına karar verilip verilmediğinin sorulması, buna ilişkin kayıtlar celp edildikten sonra Konaklar şirketinin iflasına karar verildiğinin anlaşılması halinde dosyada mevcut vekili ile olan vekalet ilişkisinin son bulduğu da gözetilerek iflas dosya numarası tespit edildikten sonra iflas dosyasının bulunduğu icra dairesinden tasfiyenin adi tasfiye mi yoksa basit tasfiye mi şeklinde yapıldığının sorulması, adi tasfiyede İİK'nın 226-229 maddeleri gereği iflas masasını temsil yetkisinin iflas idare memurlarına, basit tasfiye (İİK. Md.218) usulü benimsenmişse de bu temsil yetkisinin İflas Müdürlüğüne (İflas Dairesine) ait olması nedeniyle, iflas müdürlüğünce yetkilendirilmiş kimseye İlk Derece Mahkemesi kararı ile davacının gerekçeli temyiz dilekçesinin tebliğ edilmesi ve gerektiğinde 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun geçici 3. maddesi yollamasıyla Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu'nun 432. maddesindeki prosedür işletildikten sonra gönderilmesi için dosyanın mahalline GERİ ÇEVRİLMESİNE, duruşma isteminin bu noksanlıklar giderilip dosya geldikten sonra incelenmesine, 22/03/2022 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi