Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/15376
Karar No: 2013/4473

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2012/15376 Esas 2013/4473 Karar Sayılı İlamı

22. Hukuk Dairesi         2012/15376 E.  ,  2013/4473 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
    DAVACI-KARŞI DAVALI : ... ADINA VEKİLİ

    DAVALI-KARŞI DAVACI :

    DAVA : Davacı-karşı davalı, kıdem tazminatı, yıllık izin, fazla mesai, ulusal bayram genel tatil, hafta tatili ücreti alacaklarının ödetilmesine; davalı-karşı davacı, ihbar tazminatı ücretinin tahsiline karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme, asıl davanın kabulüne, karşı dava hakkında ise hüküm kurulmasına yer olmadığına karar vermiştir.
    Hüküm süresi içinde davalı-karşı davacı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı-karşı davalı vekili, müvekkilinin iş sözleşmesini ücretleri ödenmediği gerekçesiyle haklı nedenle feshettiğini ileri sürerek, davalıdan kıdem tazminatı ile yıllık izin, fazla mesai, ulusal bayram ve genel tatil ve hafta tatili ücret alacağının ödetilmesini istemiştir.
    Davalı-karşı davacı vekili, davacıya ücretlerinin ödendiğini, şirketten herhangi bir alacağı bulunmadğını, iş sözleşmesinin feshinin haklı bir sebebe dayanmadığını belirterek davanın reddini savunmuş ve haksız fesihten dolayı ihbar tazminatı talebinin hüküm altına alınmasını istemiştir.
    Mahkemece, davacının feshinin haklı sebebe dayandığı gerekçesiyle davacı-karşı davalının taleplerinin kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Hüküm, davalı-karşı davacı tarafından temyiz edilmiştir.
    İşin esasının incelenmesine geçilmeden önce, davaya konu kısa karar ile gerekçeli karar arasında çelişki bulunup bulunmadığı hususu öncelikle irdelenmelidir.
    Mahkemece davada verilen davanın kabulüne ilişkin kısa karar, bir davayı sona erdiren temyizi mümkün olan (nihai) son kararlardandır. Bu kararla mahkeme davadan elini çeker ve davayı sona erdirmiş olur. Bu aşamada yapılması zorunlu iş, gerekçeli kararı kısa karar doğrultusunda ve kanuni gerekçeleriyle birlikte mahkemenin yazmasından ibarettir. Artık bu karardan dönme (rücu) imkanı olmadığı gibi, kararın asli unsurlarından olan gerekçenin de hüküm fıkrasına uygun biçimde kararda yer alması gerekir.
    Mahkeme kararlarında nelerin yazılacağı 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu"nun 297. maddesinde belirtilmiştir. Buna göre, hüküm sonucu kısmında gerekçeye ait her hangi bir söz tekrar edilmeksizin isteklerin her biri hakkında verilen hükümle taraflara yüklenen borç ve tanınan hakların mümkünse sıra numarası altında birer birer açık şüphe ve tereddüt uyandırmayacak şekilde gösterilmesi gerekir.

    Davanın reddine veya kabulüne dair karar tefhim edilikten sonra bundan dönülerek yeni ve bundan farklı bir hüküm kurulamayacağı gibi, gerekçeli kararın kısa karara uygun yazılması ve kısa kararla çelişik olmaması da gerekir. Aksinin kabulü mahkemelere güveni sarsacağı gibi Anayasa ve kanunlarda yer alan açık kurallara aykırılık oluşturur.
    Somut olayda, mahkemece kısa kararda davalı-karşı davacının ihbar tazminatı ile ilgili lehe veya aleyhe bir hüküm kurmamış, gerekçeli kararda, “davacı-karşı davalının iş sözleşmesinin feshinin haklı olduğu, karşı dava ile talep edilen ihbar tazminatı talebinin reddinin gerektiği ancak kısa karar tefhimi sırasında karşı dava ile ilgili karar tefhimi yapılamadığı ve duruşma tutanağına da yapılması zuhulen unutulduğu, karardan sonra da bu eksikliğin karara eklenemeyeceği” belirtilmiştir.
    Mahkemenin kısa kararı ile gerekçeli kararı arasında çelişki bulunduğu ve davalı-karşı davacının talebi yönünden hüküm kurulmadığı anlaşılmakla, hükmün bu sebepten bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ: Hükmün yukarıda gösterilen sebeplerden dolayı BOZULMASINA, bozma sebebine göre diğer temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 05.03.2013 gününde oybirliği ile karar verildi.


    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi