Abaküs Yazılım
10. Hukuk Dairesi
Esas No: 2022/2823
Karar No: 2022/4266
Karar Tarihi: 24.03.2022

Yargıtay 10. Hukuk Dairesi 2022/2823 Esas 2022/4266 Karar Sayılı İlamı

Özet:


İş Mahkemesi'nde görülen bir dava, sigorta başlangıç tarihini belirlemek üzere açılmıştır. Mahkeme, davayı kabul etmiş, ancak davalı tarafın temyizi üzerine, karar bozulmuştur. Kararın gerekçesi, sigortalı olduğu belirtilen çalışma sürelerinin doğruluğunun resen araştırılması gerektiği yönündedir. Davanın yasal dayanağı, 5510 sayılı Kanun'un 86/9. maddesidir. Ayrıca, bir kişinin sigortalı olma hakkından kaçınamayacağı ve sosyal güvenliğin temel insan haklarından biri olduğu belirtilmiştir. 506 sayılı Kanun'un 6. maddesi de bu konuyu düzenlemektedir. Kararda, işyerinin varlığı ve faaliyeti konusunda net bir kanıt olmadığı için, davanın re'sen araştırma ilkesiyle incelenip karara bağlanması gerektiği vurgulanmıştır.
10. Hukuk Dairesi         2022/2823 E.  ,  2022/4266 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi :İş Mahkemesi

    Dava, sigorta başlangıç tarihinin 01.05.1982 tarihi olduğunun tespiti istemine ilişkindir.
    Mahkemece, bozmaya uyularak hükümde belirtildiği şekilde isteğin kabulüne karar vermiştir.
    Hükmün davalı Kurum vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okundu, işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar verildi.
    Davanın yasal dayanağı 5510 sayılı Kanunun 86/9. maddesidir. 506 sayılı Kanunun 6. maddesinde ifade edildiği üzere, “sigortalı olmak hak ve yükümünden kaçınılamaz ve vazgeçilemez.” Anayasal haklar arasında yer alan sosyal güvenliğin yaşama geçirilmesindeki etkisi gözetildiğinde, sigortalı konumunda geçen çalışma sürelerinin saptanmasına ilişkin davaların, kamu düzenine ilişkin olması nedeni ile özel bir duyarlılık ve özenle yürütülmesi zorunludur. Bu bağlamda, hak kayıplarının ve gerçeğe aykırı sigortalılık süresi edinme durumlarının önlenmesi, temel insan haklarından olan sosyal güvenlik hakkının korunabilmesi için, bu tür davalarda tarafların gösterdiği kanıtlarla yetinilmeyip, gerek görüldüğünde resen araştırma yapılarak kanıt toplanması gerektiği özellikle göz önünde bulundurulmalıdır.
    Somut olayda, dava dışı bulgur fabrikası olan işyerinin 10.05.1980-30.11.1982 tarihleri arasında Kanun kapsamında olduğu, ihtilaf konusu işe giriş bildirgesinde işe başlama tarihi olarak belirtilen 01.05.1982 tarihinde, işe giriş bildirgesinin düzenlendiği 20.842.25 s.s. no lu ... ünvanlı işyerinin Kanun kapsamında veya Kanun kapsamına alınabilecek şekilde faal olup olmadığının net olarak tespit edilmediği ve buna göre davacının çalışma olgusunun yeterli ve gerekli bir araştırmayla hiç bir kuşku ve duraksamaya yer bırakmayacak şekilde ortaya konulamadığı anlaşılmaktadır.
    Hizmet akdinin oluşabilmesi için işyerinin varlığı öncelikli koşul olduğundan yapılması gereken iş, işe giriş bildirgesinde adı geçen ... ünvanlı işyerinin ihtilaf konusu dönemde faal ve kapsama alınabilecek nitelikte olup olmadığına yönelik olarak işe giriş bildirgesi üzerinde yer alan adreste tescilli tapu kaydı veya bulunması halinde kira kontratı, elektrik, su abonelik kaydı, işyerine ait çalışma izni ve ruhsatı ilgili birimlerden getirtilmeli, yine ilgili Esnaf Odası, Belediye ve zabıta aracılığıyla bulgur fabrikası işyerinin hangi tarihlerde faal olduğu, dava dışı işyeri sahibi ...’nın bu işyerindeki faaliyeti üzerinden çalışma kaydı olup olmadığı yöntemince araştırılıp tespit edilmelidir. Dava hizmet tespitine yönelik olup, re'sen araştırma ilkesi gereğince de elde edilecek deliller çercevesinde inceleme ve araştırma genişletilerek sonucuna göre karar verilmelidir.
    O halde, davalı Kurum vekilinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
    SONUÇ: Hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, 24/03/2022 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi