Esas No: 2018/7869
Karar No: 2022/1768
Karar Tarihi: 22.03.2022
Danıştay 4. Daire 2018/7869 Esas 2022/1768 Karar Sayılı İlamı
Danıştay 4. Daire Başkanlığı 2018/7869 E. , 2022/1768 K."İçtihat Metni"
T.C.
D A N I Ş T A Y
DÖRDÜNCÜ DAİRE
Esas No : 2018/7869
Karar No : 2022/1768
TEMYİZ EDEN (DAVALI) : … Vergi Dairesi Başkanlığı
(… Vergi Dairesi Müdürlüğü
VEKİLİ : Av. …
KARŞI TARAF (DAVACI) : … İç ve Dış Ticaret Limited Şirketi
VEKİLİ : Av. …
İSTEMİN KONUSU : … Bölge İdare Mahkemesi … Vergi Dava Dairesinin … tarih ve E:… , K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Davacı şirketin, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 11. maddesi kapsamında, 2016/12, 2017/1 ve 2. dönemlere ilişkin olarak ihraç ettiği malların indirim yoluyla gideremediği katma değer vergilerinin mahsuben iade edilmesi yönündeki talebinin davalı idarece reddine dair … tarih ve … sayılı işleminin iptali istenilmiştir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: … Vergi Mahkemesince verilen … tarih ve E:… , K:… sayılı kararda; dava konusu olayda, davacı şirketin, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 11. maddesi kapsamında yapmış olduğu ihracat teslimleri nedeniyle doğan 2016/12, 2017/1 ve 2. dönemelere ilişkin KDV iade alacağının şirket vergi borçlarına mahsubunun yapılması talebine, davalı idarece bu taleple ilgili olarak incelemenin devam ettiği yönünde kesin yanıt vermediği, davalı idarenin savunma dilekçesi ekindeki belgelerden ise davacı firmanın davacı şirketin bir sahte fatura organizasyonuna dahil olduğunun görüş ve öneri raporu ile tespit edildiğinden bahisle davacı şirket hakkında vergi incelemesinin devam ettiği, bu inceleme neticesinde mahsuben iade talebinin inceleneceğinin belirtildiği, bunun dışında davalı idarece yukarıda ilgili hükmü aktarılan İhraç Kayıtlı Teslimlerde Katma Değer Vergisi İade Taleplerine ilişkin olarak çıkarılan uygulama genel tebliğinin aradığı bilgi ve belgelerin davacı tarafından sunulmadığına dair bir iddiada bulunulmadığının görüldüğü, yukarıda belirtilenler bağlamında; yukarıda anılan katma değer vergisi genel tebliğ hükümleri uyarınca davacının ihraç kayıtlı teslimlerden kaynaklanan katma değer vergisi iade alacaklarının vergi borçlarına mahsup edilmesinin talep edilmesi halinde, sadece mahsuben iadenin gerçekleşmesi için davacıdan istenilen bilgi ve belgeler haricinde başkaca bir koşul öngürülmediğinden, davacı mahsuben iade talebinin reddedilmesine dair dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır. Belirtilen gerekçelerle davanın kabulüne karar verilmiştir.
Bölge İdare Mahkemesi kararının özeti: Bölge İdare Mahkemesince; istinaf başvurusuna konu Vergi Mahkemesi kararının usul ve hukuka uygun olduğu ve davalı tarafından ileri sürülen iddiaların söz konusu kararın kaldırılmasını sağlayacak nitelikte görülmediği belirtilerek istinaf başvurusunun reddine karar verilmiştir.
TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davacı hakkında yapılan iş ve işlemlerin yerinde ve yasal olduğu, kararın bozulması gerektiği ileri sürülmektedir.
KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Cevap verilmemiştir.
TETKİK HÂKİMİ : …
DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin kabulü gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Dördüncü Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
İNCELEME VE GEREKÇE :
3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 1. maddesinde, ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde Türkiye'de yapılan teslim ve hizmetlerin katma değer vergisine tabi olduğu kuralı getirilmiş, 4. maddesinde, hizmet, "teslim ve teslim sayılan haller ile mal ithalatı dışında kalan işlemler" olarak tanımlanmış ve hizmet işlemlerinin, bir şeyi yapmak, işlemek, meydana getirmek, imal etmek, onarmak, temizlemek, muhafaza etmek, hazırlamak,değerlendirmek, kiralamak, bir şeyi yapmamayı taahhüt etmek gibi şekillerde gerçekleşebileceği, 6. maddesinde, işlemlerin Türkiye'de yapılmasının, hizmetin Türkiye'de yapılmasını veya hizmetten Türkiye'de faydalanılmasını ifade ettiği hükme bağlanmıştır.
3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu'nun "Mal ve hizmet ihracatı" başlıklı 11. maddesinde, ihracat teslimlerinin vergiden istisna olduğu düzenlenmiş; 32. maddesinde ise, Kanunun 11, 13, 14 ve 15. maddeleri ile 17. maddenin (4) numaralı fıkrasının (s) bendi uyarınca vergiden istisna edilmiş bulunan işlemlerle ilgili fatura ve benzeri vesikalarda gösterilen katma değer vergisinin, mükellefin vergiyi tabi işlemleri üzerinden hesaplanacak katma değer vergisinden indirileceği, vergiye tabi işlemlerin mevcut olmaması veya hesaplanan verginin indirilecek vergiden az olması hallerinde indirilemeyen katma değer vergisinin, Maliye ve Gümrük Bakanlığınca tespit edilecek esaslara göre bu işlemleri yapanlara iade olunacağı hükme bağlanmıştır.
Dosyanın ve Danıştay Dördüncü Dairesinin E:2020/1893, sayılı dosyasının birlikte incelenmesinden, davacı şirket hakkında 2016 yılı hesaplarının incelenmesi sonucunda düzenlenen … tarih ve … sayılı Vergi Tekniği Raporu ve KDV iadelerine ilişkin düzenlenen vergi inceleme raporlarının bulunduğu anlaşılmıştır.
Bu durumda, davacı hakkında düzenlenen vergi tekniği raporunda yer alan tespitlerin değerlendirilmesi suretiyle yeniden bir karar verilmesi gerektiğinden, Vergi Dava Dairesi kararında hukuka uyarlık bulunmamaktadır.
KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. Temyiz isteminin kabulüne,
2. Temyize konu … Bölge İdare Mahkemesi … Vergi Dava Dairesinin … tarih ve E:… , K:… sayılı kararının BOZULMASINA,
3. Yeniden bir karar verilmek üzere dosyanın Vergi Dava Dairesine gönderilmesine, 22/03/2022 tarihinde oyçokluğuyla karar verildi.
(X) KARŞI OY :
Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, temyize konu Vergi Dava Dairesi kararının bozulmasını sağlayacak nitelikte bulunmadığından temyiz isteminin reddi gerektiği görüşüyle Dairemiz kararına katılmıyorum.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.