
Esas No: 2022/2961
Karar No: 2022/4629
Karar Tarihi: 30.03.2022
Yargıtay 10. Hukuk Dairesi 2022/2961 Esas 2022/4629 Karar Sayılı İlamı
Özet:
Davacının yaşlılık aylığı tahsis talebi reddedilmiş, bu kararın temyiz edilmesi üzerine Dairece, davacının sigorta başlangıç tarihinin ve yaşlılık aylığı bağlama koşullarının değerlendirilmesi gerektiği belirtilmiştir. Dosya incelendiğinde, davacının yaşlılık aylığı tahsis koşullarının geçici 81. maddeye göre 6.11.2015 tarihinde gerçekleştiği görüldüğü, bu nedenle tahsis talebinin gerçekleştiği tarihe göre karar verilmesi gerektiği vurgulanmıştır. Sonuç olarak da temyiz edilen hükmün bozulması kararlaştırılmıştır.
506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu: Yaşlılık aylığı bağlanması koşullarını düzenleyen kanundur.
Geçici 81. madde B (f) bendi: Yaşlılık aylığının bağlanması için gerekli olan prim ödeme gün sayısını düzenleyen madde olarak geçici hükümler bölümünde yer almaktadır.
"İçtihat Metni"
Mahkemesi :İş Mahkemesi
Dava, yaşlılık aylığı tahsisi istemine ilişkindir.
Mahkemece, bozmaya uyularak ilamında belirtildiği şekilde davanın reddine karar verilmiştir.
Hükmün, davacı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
Eldeki davada verilen 20.6.2017 tarihli kararın Dairemiz 2.3.2021 tarihli ilamı ile, davacının sigorta başlangıç tarihinin 6.11.1988 olarak alınması ve 506 sayılı Kanun kapsamında yaşlılık aylığı bağlama koşullarının buna göre değerlendirilmesi gerektiği gerekçesi ile bozulduğu, Mahkemece bozmaya uyulduğu, yaşlılık aylığı tahsis talep tarihi itibariyle yaşlılık aylığı koşulları bulunmadığından davanın reddine karar verildiği anlaşılmaktadır.
Dosya kapsamından, davacının yaşlılık aylığı tahsis koşullarının, yargılama aşamasında, 506 sayılı Kanunun geçici 81. maddesi B (f) bendi kapsamında, 6.11.2015 tarihi itibariyle gerçekleştiği görülmekle, tahsis talebinin koşulların gerçekleştiği tarihe göre kabulü gerektiği gözetilerek varılacak sonuca göre bir karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde hüküm tesisi usul ve yasaya aykırı olup, bozmayı gerektirir.
O hâlde, davacı vekilinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde davacıya iadesine, 30.3.2022 gününde oybirliğiyle karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.