![Abaküs Yazılım](/6.png)
Esas No: 2021/15543
Karar No: 2022/1413
Karar Tarihi: 22.03.2022
Danıştay 2. Daire 2021/15543 Esas 2022/1413 Karar Sayılı İlamı
Danıştay 2. Daire Başkanlığı 2021/15543 E. , 2022/1413 K."İçtihat Metni"
T.C.
D A N I Ş T A Y
İKİNCİ DAİRE
Esas No : 2021/15543
Karar No : 2022/1413
TEMYİZ EDEN (DAVACI) : … Alışveriş Merkezleri ve Tekst. San. A. Ş.
VEKİLİ : Av. …
KARŞI TARAF (DAVALI) : … Belediye Başkanlığı
VEKİLİ : Av. …
İSTEMİN KONUSU :…. Bölge İdare Mahkemesi …. İdari Dava Dairesince verilen … günlü, E:…, K:… sayılı kararın, dilekçede yazılı nedenlerle 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması isteminden ibarettir.
YARGILAMA SÜRECİ :
Dava Konusu İstem : Davacı şirket tarafından; Bursa ili, Mudanya ilçesi, … Mah. … Cad. No:… adresinde faaliyet gösteren hipermarket alanı içinde olduğu belirtilen "…" isimli kafeterya için, İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğinin 10. maddesi uyarınca mevcut Hipermarket İşletmeciliği faaliyet konulu ruhsatın "Diğer Faaliyet Konusu" başlığına kafeterya ibaresinin eklenmesi istemiyle yapılan … tarihli başvurunun reddine ilişkin …. gün, E….. sayılı işlemin iptali istemiyle açılmıştır.
İlk Derece Mahkemesi Kararının Özeti :…. İdare Mahkemesinin … günlü, E:…, K:… sayılı kararıyla; Davacı şirket adına düzenlenmiş … ada, … parsel sayılı taşınmaza ilişkin Hipermarket İşletmeciliği faaliyet konulu işyeri açma ve çalışma ruhsatında işyeri kullanım alanının … metrekare, tapu belgesinde ve yapı kayıt belgesinde de taşınmazın alanının 9312,75 metrekare olduğu, "…." isimli işyerinin davacı şirkete verilen … tarih ve … sayılı Hipermarket İşletmeciliği faaliyet konulu ruhsata konu 4630 m²'lik faaliyet alanı içinde bulunduğu anlaşılmakta olduğu, dava konusu uyuşmazlığın İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 10. maddesi kapsamında değerlendirilmesi gerektiği, buna göre adresi ve işleticisi aynı olan ve birden fazla faaliyet konusu bulunan işyerlerine ana faaliyet konusu esas alınarak tek ruhsat düzenleneceği ve tali faaliyet konularının ruhsatta belirtileceği, davacı şirket tarafından 4630 metrekare ruhsatlı alan içerisinde kafeterya olarak faaliyet gösteren işyerinin "Hipermarket" işletmeciliği faaliyet konulu … tarih ve … sayılı (2. Sınıf Sıhhi Müessese) işyeri açma ve çalışma ruhsatına tali faaliyet olarak "kafeterya" ibaresinin eklenmesi suretiyle ruhsatlandırılmasının mümkün olduğu sonucuna varıldığından, davalı idare tarafından tali faaliyetin ruhsata eklenmesi için gereken belgelerin talepte bulunan davacıdan istenilebileceği açık ise de, başvurunun yeni bir ruhsat başvurusu olarak değerlendirilmesi mümkün olmadığından, mevcut ruhsata "kafeterya" ibaresinin eklenmesi talebinin reddine ilişkin işlemde hukuka uygunluk bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu işlemin iptaline hükmedilmiştir.
Bölge İdare Mahkemesi Kararının Özeti: … Bölge İdare Mahkemesi …. İdari Dava Dairesi temyize konu kararıyla; İşyeri Açma ve Çalıştırma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin değerlendirilmesinden, işyeri açma ve çalışma ruhsatlarının işyeri sahibi adına, ana faaliyet konusu ve işyeri adresi esas alınarak düzenlendiği, birden fazla faaliyet konusu bulunan işyerlerine, ana faaliyet dalı esas alınarak tek ruhsat düzenleneceği, tali faaliyet konusunun ise ruhsatta ayrıca belirtileceği, ana faaliyet konusu farklı olan işyerlerine ayrı ayrı ruhsat düzenleneceği, aynı işyerinde birden fazla faaliyetin yürütülebilmesi için ana faaliyet konularının farklı olmaması gerektiği, olayda, davacının yürütmekte olduğu hipermarket faaliyetinin, ruhsatına ilave edilmesini istediği kafeterya faaliyetinden tamamen farklı olduğu, kafeterya için aranan şartların ayrı olduğu görüldüğünden her iki faaliyetin birbiriyle ilgisinin bulunmadığı, ana faaliyet konuları farklı olan her iki işyeri için tek ruhsat düzenlenemeyeceği sonucuna ulaşıldığı dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı sonucuna varıldığı gerekçesiyle istinaf talebinin kabulüne, ... İdare Mahkemesinin …. tarih ve E:…, K:.. sayılı kararının kaldırılmasına, davanın reddine hükmedilmiştir.
TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davacı tarafından; dava konusu adresteki hipermarket işletmesinin; … Belediyesinin vermiş olduğu, … gün, … sayılı “Sıhhi Müesseseler İş Yeri Açma Ve Çalışma Ruhsatı”na istinaden 15 Ekim 2018 tarihinde faaliyete geçtiği, sözü edilen ruhsatta bu işyerinin kullanım alanının 4630 m2 olduğu ve bu alanın içersine; işletme binası içinde olan ve binanın arka tarafında bulunan “Kafe Safahat” unvanlı “Kafeterya" nın da dahil olduğu, davalı idarenin kontrolleri sonucunda, “kafeterya” nin ruhsatsız olduğu, ayrı bir ruhsat alınması icap ettiği gerekçesiyle mühürlenerek kapatıldığı, İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 10.maddesi uyarınca Hipermarket için mevcut olan 4630 m2 lik İşyeri ve Açma ve Çalışma Ruhsatının, “Diğer faaliyet konusu” başlığına, kafeteryanın eklenmesi talebiyle yaptıkları başvurularının gereksiz ve lüzumsuz bir takım belgeler istenerek, çeşitli bahaneler ileri sürülmek suretiyle dolaylı olarak uzatıldığı, 3572 sayılı İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulüne Dair Kanunun 6. maddesinde: İşyeri açma ve çalışma ruhsatı verilen işyerlerinin, 3. maddede belirtilen merciler tarafından, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına ruhsatı veriliş tarihinden itibaren bir ay içinde kontrol ettirileceği, bu süre içinde kontrol ettirilmemesi halinde, ilgilinin çalışma ruhsatını almış sayılacağı ve kontrol görevini süresinde yerine getirmeyen kamu görevlileri hakkında yasal hükümler uygulanacağının hüküm altına alındığı, davalı idarenin mevcut olan hipermarket ruhsatına, “Diğer Faaliyet Konusu” başlığına kafeterya alanının eklenmesi gerektiği ileri sürülerek kararın bozulması istenilmektedir.
KARŞI TARAFIN CEVABI : Temyiz isteminin reddi gerektiği yolundadır.
DANIŞTAY TETKİK HAKİMİ : …
DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan Bölge İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay İkinci Dairesince, Tetkik Hakiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra dosyanın tekemmül ettiği anlaşıldığından, davacının yürütmenin durdurulması istemi hakkında karar verilmeksizin gereği görüşüldü:
HUKUKİ DEĞERLENDİRME :
Bölge İdare mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı halinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.
KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. DAVACININ TEMYİZ İSTEMİNİN REDDİNE,
2. … Bölge İdare Mahkemesi …. İdari Dava Dairesince verilen … günlü, E:…, K:… sayılı kararın ONANMASINA,
3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan davacı üzerinde bırakılmasına, kullanılmayan … TL yürütmeyi durdurma harcının davacıya iadesine,
4. 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanun'un 7035 sayılı Kanun ile değişik 50. maddesi uyarınca, bu onama kararının taraflara tebliğini ve bir örneğinin de … Bölge İdare Mahkemesi ….. İdari Dava Dairesi'ne gönderilmesini teminen dosyanın …. İdare Mahkemesi'ne gönderilmesine, 22/03/2022 tarihinde oybirliğiyle kesin olarak karar verildi. .
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.