Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/3837
Karar No: 2013/4045

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2013/3837 Esas 2013/4045 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini istemiştir. Mahkeme, isteği reddetti. Davacı avukatı tarafından temyiz edildi. Davacı, şoför olarak çalıştığı işyerinde kötüniyetli olarak feshedildiğini iddia etmiştir. Davalı ise, davacının iş şartlarına uymadığı için iş sözleşmesinin haklı nedenlerle feshedildiğini savunmuştur. Mahkeme, davacının üç gün üst üste işe gelmediği gerekçesiyle feshin haklı nedenlerle yapıldığına karar vermiştir. Ancak, dava dosyasının incelenmesinden sonra Yargıtay, davacının iş sözleşmesinin tamamen geçersiz sayıldığına ve işe iadesine karar verildiğine hükmetmiştir. Kararda, 4857 sayılı Kanun'un 20/3 maddesi gereğince, davalı tarafından davacıya ödenecek tazminat ve ücret miktarı detaylı bir şekilde belirtilmiştir.
22. Hukuk Dairesi         2013/3837 E.  ,  2013/4045 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi


    DAVA : Davacı, feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme, isteğin reddine karar vermiştir.
    Hüküm süresi içinde davacı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı vekili müvekkilinin davalıya ait işyerinde 16.06.2010 tarihinden 03.06.2011 tarihine kadar şoför olarak çalıştığını, davalı tarafın müvekkilinin kanuni yollara başvurmasını hoş görmediğinden iş sözleşmesini kötüniyetli olarak feshettiklerini belirterek müvekkilinin işe iadesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı vekili bir aylık hak düşürücü sürenin dolduğunu ve davanın öncelikle bu yönden reddinin gerektiğini, Beyoğlu 16. Noterliğinin 15.03.2011 tarih ve 7107 yevmiye numaralı ihtarnamesi ile davacının iş şartlarına uyması konusunda ihtar edildiğini, davacının iddialarının yersiz olduğunu, davacının bazı günler mazeretsiz olarak işe gelmediğini, bu konuda tutanaklar düzenlendiğini iş sözleşmesinin haklı nedenlerle feshedildiğini ve bu feshin davacıya Beşiktaş 6. Noterliğinin 08.06.2011 tarih ve 23587 yevmiye sayılı ihbarnamesiyle davacıya bildirildiğini davanın reddini talep etmiştir.
    Mahkemece davacının iş sözleşmesinin, üç gün üstüste işe gelmemesi sebebiyle haklı nedenlerle feshedildiği gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
    Karar davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Davalı tarafça davacının iş sözleşmesi üç gün üst üste gelmemesi sebebiyle 6, 7, 8 Haziran günleri işe izinsiz ve mazeretsiz olarak gelmemesi sebebiyle feshedildiği, bu durumun tespiti amacıyla 6, 7, 8 Haziran günleri tutanak tutulduğu iddia edilmiş mahkemece de tutulan tutanakların davacının işe izinsi ve mazeretsiz olarak gelmediğini ispatladığı kabul edilerek davanın reddine karar verilmiştir. Davacının Sosyal Güvenlik Kurumu kayıtlarında işten ayrılış tarihi 8 Haziran 2011 yani davacının işe gelmediği gerekçesiyle tutulan son tutanağın tarihi olarak bildirilmiştir. Dosyada dinlenen tanık beyanlarına göre 3 Haziran Cuma günü davacı işyerinden çağrılarak iş sözleşmesinin feshedildiği bildirilmiştir. Şu halde davacının iş sözleşmesi 3 Haziran 2011 günü feshedilmiştir. Feshin geçerli ve haklı sebeple yapıldığını davalı ispatlayamamıştır. Mahkemece eksik inceleme ile tanık beyanları değerlendirilmeden davalı işverence tutulan tutanaklar esas alınarak davanın reddi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
    Yukarıda açıklanan nedenlerle 4857 sayılı Kanun"un 20/3 maddesi gereğince yerel mahkemece verilen kararın bozularak ortadan kaldırılması ve dairemizce aşağıda yazılı hükmün kurulması gerekmiştir.
    HÜKÜM : Yukarıda belirtilen nedenlerle;
    1-Mahkemenin yukarıda tarih ve sayısı belirtilen kararının BOZULARAK ORTADAN KALDIRILMASINA,
    2- Feshin geçersizliğine ve davacının işe iadesine,
    3-Davacının yasal süresi içinde başvurduğu halde işe başlatılmaması halinde ödemesi gereken tazminat miktarının işçinin kıdemi ve fesih sebebi dikkate alınarak dört aylık ücreti tutarında belirlenmesine,
    4-Davacı işçinin işe iadesi için işverene müracaatı halinde hak kazanılacak olan ve kararın kesinleşmesine kadar en çok dört aya kadar dolmuş bulunan ücret ve diğer haklarının davalıdan alınarak davacıya ödenmesi gerektiğinin tespitine,
    5-Harç peşin alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
    6-Davacının yapmış olduğu 90,00 TL yargılama giderlerinin davalıdan alınarak davacıya verilmesine davalı tarafından yapılan yargılama giderlerinin davalı üzerinde bırakılmasına
    7-Karar tarihinde yürürlükte bulunan tarifeye göre 1.320,00 TL ücreti vekaletin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
    8-Peşin alınan temyiz harcının isteği halinde davacıya iadesine, kesin olarak 28.02.2013 tarihinde oybirliği ile karar verildi.




    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi