Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2018/425
Karar No: 2018/1507
Karar Tarihi: 05.02.2018

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2018/425 Esas 2018/1507 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, davalıya ait iş yerinde muhasebe bölümünde çalıştığını ve kesintisiz olarak çalıştığını ileri sürerek kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ile ücret, yıllık izin ücreti alacaklarının ödenmesini talep etmiştir. Yerel mahkeme, davanın kısmen kabulüne karar vermiştir. Temyiz sürecinde ise, hizmet süresinin tespiti noktasında başka bir dava olduğu ve bekletici mesele yapılması gerektiği belirtilmiştir. Bu nedenle, temyiz kararı bozulmuş ve esasa ilişkin temyiz incelemesine yer olmadığı belirtilerek, kararda geçen HMK'nın 165/1. maddesi detaylı bir şekilde açıklanmıştır.
9. Hukuk Dairesi         2018/425 E.  ,  2018/1507 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ (İŞ)

    DAVA : Davacı, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ile ücret, yıllık izin ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Yerel mahkemece, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I


    A) Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili; davacının 25/03/1998 ve 30/11/2005 tarihleri arasında davalıya ait iş yerinde muhasebe bölümünde çalıştığını, bu çalışmalarının 2004 yılının 10. ayına kadar davalı şirketin .... caddesi 167/9 ....alp apartmanı .... /.... adresinde daha sonrasının ise .... ilçesindeki iş yerinde devam ettiğini, çalışmalarının kesintisiz olduğunu buna karşılık 98 yılındaki çalışması ve 1999 yılı çalışmalarını kuruma hiç bildirilmediğini, 2000 yılının son üç ayı 2003 yılının son üç ayı 2004 yılının ilk 9.5 ayı ve 2005 yılının Mart , Ekim ve Kasım ayları çalışmalarının kuruma bildirilmediğini, 30/11/2005 tarihinde davacının iş akdinin bildirimsiz olarak feshedildiğini, aldığı son ücretin net 1.500,00 TL olduğunu ileri sürerek, davacının davalı iş yerinde 25/03/1998 ile 30/11/2005 tarihleri arasnda kesintisiz çalıştığının tespiti ile eksik gösterilen çalışma sürelerinin tespitine, ayrıca işçilik alacakları yönünden kıdem ve ihbar tazminatları ile son 1 aylık ücret alacağı ile yıllık izin ücreti alacağının davalıdan tahsiline karar verilmesini talep etmiş, bilahare davacının hizmet tespitine yönelik talebi dosyadan tefrik edilmiştir.
    B) Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı vekili; davacının davalı şirkette çalışmakta iken yasal olmayan biçimde bazı davranışlarda bulunduğunu, bu durumun müvekkil şirketin ortağı.... tarafından tespit edilince işi kaçar gibi terk ettiğini, davacının şirket ortağı ..."ın annesi ..."a ait banka hesaplarından bir kısım parayı uhdesine geçirdiğinden hakkında ceza soruşturması açıldığını, davacının ayrıca bir kısım ödeme ve kayıtlar üzerinde tahrifat yaparak çalıştığı şirketi zarara uğrattığını savunarak, davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
    C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece davanın kısmen kabulü ile kıdem ve ihbar tazminatları ile yıllık izin ücreti alacağının tahsiline hükmedilmiştir.
    D) Temyiz:
    Kararı davalı vekili süresinde temyiz etmiştir.
    E) Gerekçe:
    Taraflar arasındaki uyuşmazlık öncelikle hizmet süresinin tespiti noktasında toplanmaktadır.
    6100 sayılı HMK. nın 165/1. maddesi “ Bir davada hüküm verilebilmesi, başka bir davaya, idari makamın tespitine yahut dava konusuyla ilgili bir hukuki ilişkinin mevcut olup olmadığına kısmen veya tamamen bağlı ise mahkemece o davanın sonuçlanmasına veya idari makamın kararına kadar yargılama bekletilebilir.” hükmünü içermektedir.
    Bir davadaki asıl sorun hakkında karar verilebilmesi için daha önce çözülmesi gereken bir sorunun başka bir mahkeme tarafından başka bir davada karara bağlanması gereken hallerde bekletici mesele söz konusu olur.
    Derdest olan bir davanın sonuçlanmasının başka bir davada bekletici sorun yapılabilmesi için bekletici mesele yapılacak davanın başka bir mahkemede görülmekte olması ve iki dava arasında bağlantı bulunması gerekir.
    Mevcut olup, olmadığı diğer davada kesin olarak karara bağlanacak olan hukuki ilişkinin, kısmen veya tamamen bekletilecek davaya etkili olması, başka bir ifadeyle diğer dava hakkında verilecek hükmün bekletilecek davada verilecek hükmü etkileyecek nitelikte olması gerekir.
    Somut uyuşmazlıkta, davacı, davalı ve ..... aleyhine bu dosyadan tefrik edilen dava ile hizmet tespiti davası açmıştır.
    Mahkemece bu davanın kesinleşmesi beklenmeden eldeki davada karar verilmiştir. Hizmet tespiti davasının sonucu bu davayı doğrudan etkileyeceğinden söz konusu davanın sonuçlanıp, kesinleşmesi beklenilmeden karar verilmesi hatalı olup, bozmayı gerektirmiştir.
    F) Sonuç:
    Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten dolayı BOZULMASINA, esasa ilişkin temyiz itirazlarının incelenmesine yer olmadığına, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgilisine iadesine, 05/02/2018 gününde oybirliğiyle karar verildi.


    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi