![Abaküs Yazılım](/3.png)
Esas No: 2022/833
Karar No: 2022/4739
Karar Tarihi: 31.03.2022
Yargıtay 10. Hukuk Dairesi 2022/833 Esas 2022/4739 Karar Sayılı İlamı
Özet:
Davalı işçinin sürekli iş göremezlik oranının tespiti istemiyle açtığı davada, ilk derece mahkemesi davanın kabulüne karar verdi. Bu karar davalı işveren ve SGK tarafından istinaf edildi ve istinaf başvuruları reddedildi. Ancak temyiz isteminde bulunan davalıların kanun ve usule aykırılık iddiaları sonucu Yargıtay'a intikal etti. Yargıtay kararında, davalı SGK Başkanlığı yönünden konusuz kalan davanın reddedilmesi gerektiği ve davalı işveren yönünden davanın kabulüne karar verilmesi gerektiği belirtilerek hüküm fıkrasında düzeltme yapılarak onanması talep edildi. 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun geçici 3. maddesi yollamasıyla 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu'nun 438. maddesi gereğince bu düzeltme yapılarak karar onanmıştır. Kanun maddesi açıklamaları: 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu geçici 3. madde, yürürlüğe girdiği tarihte açılmış davaların yargılama usulünü düzenlemektedir. 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu'nun 438. maddesi ise düzeltme
"İçtihat Metni"
Mahkemesi : ... Bölge Adliye Mahkemesi 11. Hukuk Dairesi
İlk DereceMahkemesi : ... 41. İş Mahkemesi
Dava, sürekli iş göremezlik oranının tespiti istemine ilişkindir.
İlk Derece Mahkemesince, hükümde belirtilen gerekçelerle davanın kabulüne dair verilen karara karşı davalı ... ve davalı Kurum vekilleri tarafından istinaf yoluna başvurulması üzerine, ... Bölge Adliye Mahkemesi 11. Hukuk Dairesince istinaf başvurularının esastan reddine karar verilmiştir.
... Bölge Adliye Mahkemesi 11. Hukuk Dairesince verilen kararın, davalı ... ve davalı Kurum vekilleri tarafından temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteklerinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hâkimi ... tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
1) İnceleme konusu dosyada; davacının dava tarihinden önce 04.08.2008 tarihinde davalı kuruma gelir bağlanması için başvuru yaptığı ancak kurumun iş kazası dosyasını imha ettiği, dava açıldıktan sonra 02.09.2010 tarihli görev emri üzerine düzenlenen 24.06.2013 tarihli iş kazası raporu ile olayın iş kazası olduğunun tespit edildiği ve 13.11.2015 tarihli kararla davacının sürekli iş göremezlik derecesinin %27,2 olarak tespit edildiği anlaşılmakla; davanın davalı kurum yönünden konusuz kalması nedeniyle, davalı kurum yönünden konusuz kalan dava hakkında karar verilmesine yer olmadığına hükmedilmesi gerekirken, yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.
Ne var ki, bu konuların düzeltilmesi yeniden yargılama yapılmasını gerektirmediğinden hüküm bozulmamalı, 01.10.2011 tarihinde yürürlüğe giren 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun geçici 3. maddesi yollamasıyla 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu'nun 438. maddesi gereğince düzeltilerek onanmalıdır.
SONUÇ : İlk Derece Mahkemesi'nin hüküm fıkrasında yer alan "Davanın kabulü ile" ibaresinin silinerek yerine;
- "Davalı SGK Başkanlığı yönünden konusuz kalan dava hakkında karar verilmesine yer olmadığına"
- "Davalı ... yönünden davanın kabulüne" ibarelerinin eklenmesine ve bu şekliyle hükmün DÜZELTİLEREK ONANMASINA, temyiz harcının istek halinde temyiz eden ilgiliye iadesine, dosyanın kararı veren İlk Derece Mahkemesine gönderilmesine, 31.03.2022 gününde oybirliğiyle karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.