Esas No: 2021/8700
Karar No: 2022/4752
Karar Tarihi: 31.03.2022
Yargıtay 10. Hukuk Dairesi 2021/8700 Esas 2022/4752 Karar Sayılı İlamı
Özet:
Dava, bir ilaç olan Nivolumab'ın bedelinin hiçbir kesinti yapılmaksızın davalı kurum tarafından karşılanması ve ilaç bedelinin tahsili isteği üzerine açılmıştır. İlk derece mahkemesi, davanın kabulüne karar vermiştir. Ancak, davalı kurumun istinaf başvurusu sonucunda, istinaf başvurusu esastan reddedilmiştir. Karar, davalı kurum temyiz etmiştir. Temyiz talebi süreaşımı nedeniyle reddedilmiştir.
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 361/1 maddesi, temyiz yoluna başvuru süresinin iki hafta olduğunu belirtmektedir. 92/2 maddesinde ise sürelerin bitimine ilişkin düzenlemeler yapılmaktadır. Sürenin hafta, ay veya yıl olarak belirlenmiş olması halinde, sürenin başladığı güne son hafta, ay veya yıl içindeki karşılık gelen günün tatil saatinde sona ereceği hükme bağlanmaktadır. 7036 Sayılı İş Mahkemeleri Kanunu'nun 7/3. Maddesi, iş mahkemeleri kararlarının temyiz edilebileceğini ifade etmektedir.
"İçtihat Metni"
Mahkemesi : ... Bölge Adliye Mahkemesi 10. Hukuk Dairesi
İlk Derece
Mahkemesi : ... 12. İş Mahkemesi
Dava, tedavi süresince kullanılacak olan Nivolumab etken maddeli “Opdivo” isimli ilacın bedelinin hiçbir kesinti yapılmaksızın davalı kurum tarafından karşılanması ve ilaç bedelinin tahsili istemine ilişkindir.
İlk Derece Mahkemesince, hükümde belirtilen gerekçelerle davanın kabulüne dair verilen karara karşı davalı Kurum vekili tarafından istinaf yoluna başvurulması üzerine, ... Bölge Adliye Mahkemesi 10. Hukuk Dairesince istinaf başvurusunun esastan reddine karar verilmiştir.
... Bölge Adliye Mahkemesi 10. Hukuk Dairesince verilen kararın, davalı Kurum vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine, Tetkik Hâkimi ... tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
7036 Sayılı İş Mahkemeleri Kanununun 7/3. Maddesi yollaması ile 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunun 361/1 maddesinde temyiz yoluna başvuru süresi iki hafta olduğu ve bu sürenin ilamın usulen taraflardan her birine tebliğiyle işlemeye başlayacağı, aynı yasanın sürelerin bitimine ilişkin 92/2 maddesinde ise “Süre; hafta, ay veya yıl olarak belirlenmiş ise başladığı güne son hafta, ay veya yıl içindeki karşılık gelen günün tatil saatinde biteceği” düzenlenmiştir.
İnceleme konusu davada, davalı vekiline 07.06.2021 günü gerekçeli karar tebliğ edildiği, karara karşı yasal iki haftalık süre geçirildikten sonra 24.6.2021 tarihinde temyiz ettiği belirgin olup, davalı Kurumun, kararın tebliğ tarihinden itibaren yasal iki haftalık temyiz süresini geçirdiği anlaşıldığından, temyiz isteminin süreaşımı nedeniyle REDDİNE, 31.03.2022 gününde oybirliğiyle karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.