Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/3356
Karar No: 2013/3725

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2013/3356 Esas 2013/3725 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı işçinin, iş sözleşmesinin haksız olarak sona erdirildiğini ve feshin geçersizliği ile işe iadesini ya da tazminat ücret ve diğer sosyal haklarının tespitini istediği bir dava açtığı belirtilmektedir. Davalı işveren ise, davacının doğruluk ve bağlılığa aykırı davranışları sebebiyle sözleşmenin geçerli sebeple sonlandırıldığını savunmuştur. Mahkeme davacının lehine karar vermiş, ancak davalı işveren kararı temyiz etmiştir. Yargıtay ise, davacının davranışlarının doğruluk ve bağlılığa aykırı olmasına rağmen, iş sözleşmesinin feshinin geçerli nedenlere dayandığı ve tazminatların ödenmesiyle gerçekleştiği için davanın reddedilmesi gerektiğini belirtmiştir.
Kararda geçen kanun maddeleri:
- 4857 sayılı İş Kanunu'nun 25/II-e maddesi: İşverenin, işçinin doğruluk ve bağlılığa aykırı davranışları sebebiyle iş sözleşmesini haklı nedenle feshedebileceğini belirtir.
- 4857 sayılı İş Kanunu'nun 20. maddesi: İş sözleşmesinin feshedilmesi durumunda, fesih işleminin geçerli bir sebebe dayanması gerektiğini ve işçinin tazminatlarının ödenmesi gerektiğini belirler.
22. Hukuk Dairesi         2013/3356 E.  ,  2013/3725 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi

    DAVA : Davacı, feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
    Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı vekili, müvekkilinin davalı işyerinde satış yöneticisi (uzman) olarak 17.02.2010 tarihinde işe başlayıp, iş sözleşmesinin işveren tarafından haksız olarak sona erdirildiği 01.07.2011 tarihine kadar devam ettiğini, yapılan feshin geçersizliğine ve davacının işe iadesine ya da öngörülen tazminat ücret ve diğer sosyal haklarının tespitine karar verilmesini talep etmiştir.
    Davalı vekili, davacının izin talebinde bulunduğunu, adres olarak Antalya Kemer adresini bildirdiğini, davacının bir müşteri ile ilgili iş görüşmesi yapılacağı konusunda yalan beyanda bulunduğunu, davacının fiilinin 4857 sayılı İş Kanunu"nun 25/II-e. uygun olup haklı nedenle feshi gerektirecek bir davranış olduğunu ancak sözleşmenin feshinin doğuracağı sıkıntılar düşünülerek sözleşmenin "haklı nedenle derhal feshi yerine geçerli sebeple" sonuçlandırıldığını, davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
    Mahkemece davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Karar davalı vekilince temyiz edilmiştir.
    İş sözleşmesinin, işçinin doğruluk ve bağlılığa aykırı söz veya davranışları sebebiyle işverence haklı olarak feshedilip feshedilmediği noktasında taraflar arasında uyuşmazlık sözkonusudur.
    Somut olayda, davacının davalıya ait işyerinde satış yöneticisi olarak görev yaptığı anlaşılmıştır.
    Davacının Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısının kendisini arayarak ses hizmetleri için ihaleye çıkacaklarını bildirdiğini, bu nedenle de Antalya"ya gidip görüşme yapacağını söylemesi üzerine, davacıya satış yöneticisi ... ile birlikte gitmesi için davalı tarafından izin verildiği, ... gelmeden belediyede görüşme yapıp ayrıldığını söylediği, aslında iş görüşmesi için değil davacının aldığı beş günlük iznini geçirmek için Antalya/Kemer"e eşini de götürdüğü, bu seyahat giderlerini kendisi karşılaması gerekirken, kendini görevli gibi göstererek yol giderlerini davalıya karşılattırdığı, işyerine ait araçla Antalya"ya gittiği, ayrıca ..."nun da merkezden uçakla Antalya"ya gitmesine sebep olduğu ve bunun için de davalının ayrı bir masraf yaptığı dosyadaki bilgi ve belgelerden anlaşılmaktadır.

    Davacının belirtilen davranışları doğruluk ve bağlılığa uymamakta ise de, davalı işverence tazminatları ödenmek suretiyle iş sözleşmesi feshedildiğinden feshin geçerli nedene dayandığının kabulü gerekir. Davanın reddine karar verilmesi gerekirken kabulü hatalı olup, bozmayı gerektirmiştir.
    Belirtilen sebeplerle, 4857 sayılı Kanun"un 20. maddesinin 3. fıkrası uyarınca, hükmün bozulmak suretiyle ortadan kaldırılması ve aşağıdaki gibi karar verilmesi gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan gerekçe ile;
    1-Mahkemenin yukarıda tarih ve sayısı belirtilen kararının BOZULARAK ORTADAN KALDIRILMASINA,
    2-Davanın REDDİNE,
    3-Harç peşin alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
    4-Davalı vekille temsil edildiğinden, karar tarihinde yürürlükte olan tarifeye göre 1.320,00 TL vekâlet ücretinin davacıdan alınıp davalıya verilmesine,
    5-Davalı tarafından yapılan 85,00 TL yargılama giderinin davacıdan alınıp davalıya verilmesine, davacının yaptığı yargılama giderinin üzerinde bırakılmasına,
    6-Peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, kesin olarak 25.02.2013 tarihinde oybirliği ile karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi