Abaküs Yazılım
7. Ceza Dairesi
Esas No: 2021/26065
Karar No: 2021/16730
Karar Tarihi: 07.12.2021

556 sayılı KHK"ya muhalefet - Yargıtay 7. Ceza Dairesi 2021/26065 Esas 2021/16730 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Ceza Dairesi’nin verdiği karar, 556 sayılı KHK'ya muhalefet suçundan verilen ilk derece mahkemesi kararının kaldırılması ve sanık hakkında hükümlülük ile müsadere kararı alınmasıyla sonuçlanmıştır. Ancak, Bölge Adliye Mahkemesi’nin verdiği karar, temyiz edilmiştir. İstinaf yargılaması sırasında, sanığın usulüne uygun şekilde sorgulanmadan mahkumiyet kararının kaldırılıp, daha ağır bir ceza verilmesi suretiyle savunma hakkının kısıtlandığı ve marka hakkına tecavüz suçlarıyla ilgili olarak şikâyet hakkının marka sahibine ait olduğu belirtilmiştir. Ayrıca, müşteki vekilinin şikayet hakkını kullanabilmesi için marka sahibinden alınmış yetkilendirme belgesinin ibraz edilmesi gerektiği belirtilerek, müştekiye süre verilmesine rağmen marka sahibinin hukuken geçerli bir şikayetinin bulunmadığı ifade edilmiştir. Bu nedenle, hüküm kanuna aykırı bulunmuş ve bozulması kararlaştırılmıştır. Kanun maddeleri ise şöyledir: 5271 sayılı CMK'nun 147, 191, 289/1-h, 302/2 ve 304. maddeleri ve TCK'nun 43. maddesi.
7. Ceza Dairesi         2021/26065 E.  ,  2021/16730 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Ceza Dairesi
    SUÇ : 556 sayılı KHK"ya muhalefet
    HÜKÜM :İlk derece mahkemesince verilen hüküm kaldırılarak sanık hakkında hükümlülük, müsadere

    Bölge Adliye Mahkemesince verilen hüküm temyiz edilmekle; başvurunun süresi, kararın niteliği ve suç tarihine göre dosya okunduktan sonra Türk Milleti adına gereği görüşülüp düşünüldü;
    1- İstinaf yargılaması sırasında 5271 sayılı CMK"nun 147. ve 191. maddeleri uyarınca sanığın usulüne uygun şekilde sorgusu yapılmadan, hakkındaki düşme ve mahkumiyet kararları kaldırılıp, ilk derece mahkemesinin verdiği cezadan daha ağır bir ceza verilmesi suretiyle 5271 sayılı CMK"nun 289/1-h maddesine aykırı davranılarak savunma hakkının kısıtlanması,
    2- Marka hakkına tecavüz suçlarında şikâyet hakkı, münhasıran marka sahibine ait olup, tescilli markanın sahibi olan ve marka korumasından doğan hakları tecavüze uğrayan gerçek veya tüzel kişiler şikâyetçi olabilir.
    Diğer bir ifade ile şikâyet hakkını kullanacak marka sahibi Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde tutulan marka sicilinde, adına markanın tescil edildiği gerçek veya tüzel kişidir.
    Şikâyet hakkı şahsa sıkı sıkıya bağlı bir hak olduğundan bu hakkın başkaları tarafından kullanılması mümkün değildir.
    Hak sahibi kişiler şikâyet tarihinde, şikâyette bulunma yetkisini veren vekâletname bulunmak koşulu ile avukatları vasıtasıyla da şikâyette bulunabilir. Davaya vekâlet konusu 6100 sayılı HMK’nun 71-83. maddelerinde düzenlenmiş olup, hem HMK’nda hem de Türk Borçlar Kanunu"nda vekâletnamelerin herhangi bir şekil şartına bağlı olmadığı kabul edilmiştir. Şikâyet hakkını kullanma konusunda asıl olan vekâlet verenin iradesidir.
    Bu açıklamalar ışığında somut olaya gelince;
    Dosya içerisinde mevcut olan ve Kenzo Parfüms şirketinin yetkilileri tarafından ... irtibat bürosu yetkilisi ...’e verilen asıl vekaletnamenin içeriğinde “Bir gümrük davasını ya da diğer davaları takip etme anlaşması vaka bazında mektup, telefaks veya e-posta iletişimi ile yapılacaktır.” şeklindeki kısıtlamanın bulunması ve şikayet hakkına ilişkin eksikliğin giderilmesine dair ilk derece mahkemesince müşteki vekiline süre verilmesine karşın müşteki firma vekilinin sanık hakkında şikâyet hakkının kullanılması amacıyla ve şikâyet tarihini kapsar şekilde marka sahibi firmaların yetkilileri tarafından kendilerine verilmiş izin içeren mektup, telefaks veya elektronik posta iletisi aslını veya tercümesinin onaylı örneklerini dosyaya ibraz edemediği, anlaşıldığından, marka sahibi firmaların sanık hakkında şikayet tarihi itibarıyla hukuken geçerli bir şikâyetinin bulunmadığı gözetilmeden, davaya katılmasına karar verilerek sanığın birden fazla müştekiye karşı gerçekleştirdiği eyleminde TCK"nun 43. maddesinin uygulanmasında hukuken geçerli bir şikayet hakkı bulunmayan ... firmasının da zincirleme suç hükümlerinin uygulanmasında esas alınması,
    Kanuna aykırı, sanık müdafiinin temyiz itirazları bu itibarla yerinde görüldüğünden, hükmün 5271 sayılı CMK"nun 302/2. maddesi gereğince BOZULMASINA, 28.02.2019 tarihinde yürürlüğe giren 20.02.2019 tarih ve 7165 sayılı Kanunun 8. maddesiyle değişik 5271 sayılı CMK"nun 304. maddesi uyarınca dosyanın İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 16. Ceza Dairesi"ne gönderilmek üzere Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı"na TEVDİİNE, 07/12/2021 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi