Abaküs Yazılım
10. Hukuk Dairesi
Esas No: 2022/979
Karar No: 2022/5248
Karar Tarihi: 07.04.2022

Yargıtay 10. Hukuk Dairesi 2022/979 Esas 2022/5248 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, meslek hastalığı olarak kabul edilen Akut Myeloid Lösemi hastalığı nedeniyle sürekli iş göremezlik maaşı talep etmiştir. Ancak davalı kurumlar, iş göremezlik oranını %0 olarak tespit etmişlerdir. Davacı vekili ise, tıbbi raporlarla destekleyerek sürekli iş göremezlik oranının %40 olduğunu iddia etmiştir. İlk derece mahkemesince davanın reddine karar verilmiş, istinaf başvurusunun esastan reddi kararı verilmiştir. Ancak Yargıtay temyiz incelemesi sonucu, davacının meslek hastalığı nedeniyle sürekli iş göremezlik maaşına hak kazandığı belirtilerek karar bozulmuştur.
5510 sayılı Kanun'un Sağlık Raporlarının Usul ve Esaslarına dair 95. maddesi gereği, maluliyet oranı tespiti sağlık kurulları tarafından verilen raporlarla yapılır. Kurum sağlık kurullarının raporlarına itiraz etme hakkı bulunmaktadır. S.S. Yüksek Sağlık Kurulu ise, tıbbi raporların yanı sıra Adli Tıp Başkanlığı veya Tıp Fakültelerinin ilgili ana bilim dalı konseylerinden Sosyal Sigorta Sağlık İşlemleri Tüzüğü çerçevesinde inceleme ve araştırma yapılmasını isteyebilir
10. Hukuk Dairesi         2022/979 E.  ,  2022/5248 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi : ... 17. İş Mahkemesi

    Dava, sürekli iş göremezlik derecesinin tespiti istemine ilişkindir.
    İlk Derece Mahkemesince, hükümde belirtilen gerekçelerle davanın reddine dair verilen karara karşı davacı vekili tarafından istinaf yoluna başvurulması üzerine, ... Bölge Adliye Mahkemesi 33. Hukuk Dairesince istinaf başvurusunun esastan reddine karar verilmiştir.
    ... Bölge Adliye Mahkemesi 33. Hukuk Dairesince verilen kararın, davacı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hâkimi ... tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
    I-İSTEM
    Davacı vekili, müvekkilinin ... Türk AŞ bünyesinde 1996 yılından bu yana çalıştığını, 2008 yılı Ocak ayına kadar bu işyerinde imalat montaj bölümünde otobüs kapı kapak montaj işinde çalıştığını, bu tarih itibariyle halsizlik ve yorgunluk hissi oluşması nedeniyle hastahaneye başvurduğunu ve ... Eğitim ve Araştırma Hastanesi Hematoloji Bölümünce müvekkiline akut myloid lösemi M4 teşhisi konulduğunu, müvekkilinin yakalanmış olduğu bu hastalığın meslek hastalığı olduğunun Hacettepe Üniversitesi Hastanesi'nin 23.06.2016 tarih ve 137705 sayılı raporu ile sabit olduğunu, bu teşhis üzerine ... Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde müvekkilinin tedavisine başlandığını ve kök hürce nakli için de Erciyes Üniversitesi Hastanesi'ne sevk edildiğini, müvekkiline burada 15.09.2008 tarihinde kök hürce nakli yapıldığını, bu tarih sonrası tedavisinin 2 yıl kadar sürdüğünü ve kontrollerinin de halen sürdüğünü, bu tarih sonrası ... Eğitim Araştırma Hastanesi ve ... Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi özürlü sağlık kurulundan çeşitli tarihlerde özürlü sağlık kurulu raporu aldığını, bu raporlara göre müvekkilinin geçirmiş olduğu akut myloid lösemi M4 meslek hastalığı nedeniyle bu rapor içeriklerine göre müvekkilinin sürekli maluliyet oranının %40 olarak tespit edildiğini ve bunun %40'lık oranının %30'luk kısmının da meslek hastalığı kaynaklı olduğu tespit edildiğini, tüm bu tıbbi ve bilimsel tespit ve raporlara rağmen davalı kurumun sağlık kurulu tarafından müvekkilinin geçirmiş olduğu akut myloid lösemi M4 hastalığının meslek hastalığı olduğunun tespit edildiğini ancak sürekli iş göremezlik derecesinin %0 olarak tespit edildiğini, işbu tespite karşı sundukları itiraz üzerine SGK Yüksek Sağlık Kurulu tarafından da sürekli iş göremezlik oranının %0 olarak tespit edildiğini, SGK Yüksek Sağlık Kurulu'nun işbu tespitinin ekte sunulan ... EAH ve ... Dr. Sadi Konuk EAH özürlü sağlık kurulu raporlarıyla açıkça çeliştiğini belirterek, müvekkilinin sürekli iş göremezlik derecesinin %0 olduğu yönündeki Yüksek Sağlık Kurulu raporuna karşı sürekli iş göremezlik derecesinin tespitine karar verilmesini talep etmiştir.
    II-CEVAP
    Davalı SGK vekili, davacının mevcut maluliyetinin müvekkili kurumca tespit edildiğini, aksi iddiaların maddi gerçekle bağdaşmadığını, müvekkili kurumca tespit edilen maluliyet oranı dışındaki taleplerin reddinin gerektiğini belirterek davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
    Davalı ... Türk AŞ vekili, davacının çalışma alanında kullanılan kimyasalların kısıtlı olmasına rağmen kişisel koruyucu donanım kullanımının düzenli olduğunu, aynı bölgede çalışıp aynı işi yapan diğer kişilerde buna benzer bir hastalık bulunmadığını, davanın husumetten ve esastan reddine karar verilmesini talep etmiştir.
    III-MAHKEME KARARI
    A-İLK DERECE MAHKEME KARARI
    "Davanın reddine" karar verilmiştir.
    B-BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ KARARI
    "1-Davacının istinaf başvurusunun esastan reddine" karar verilmiştir.
    IV-TEMYİZ KANUN YOLUNA BAŞVURU VE NEDENLERİ:
    Davacı vekili, kararın eksik incelemeye dayalı olduğunu beyanla, davaya konu kararın bozulmasını talep etmiştir.
    V-İLGİLİ HUKUK KURALLARI VE İNCELEME:
    Sürekli iş göremezlik ve malullük halinin belirlenmesinde izlenecek yol; 5510 sayılı Kanun'un “Sağlık Raporlarının Usul ve Esasları”na dair 95. maddesinde (506 sayılı Kanun'un 109. maddesinde) hükme bağlanmıştır. Buna göre, kurum sağlık tesisleri tarafından raporlara dayanılarak verilen kararlara karşı ilgililerin S.S. Yüksek Sağlık Kurulu'na itiraz hakları mevcuttur. Söz konusu kurulun raporlarının Kurumu bağlayacağı diğer ilgililer yönünden bağlayıcı olmayıp, Adli Tıp Başkanlığı veya Tıp Fakültelerinin ilgili ana bilim dalı konseylerinden Sosyal Sigorta Sağlık İşlemleri Tüzüğü çerçevesinde inceleme ve araştırma yapılmasını isteyebilecekleri 28.06.1976 tarih ve 6/4 sayılı Yargıtay İçtihadı Birleştirme Büyük Genel Kurulu kararının gereğidir. Öte yandan; Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun 17.02.2010 gün ve 2010/21-60 Esas, 2010/90 Karar sayılı ilamı ile 06.10.2010 gün ve 2010/10-390 Esas, 2010/448 Karar sayılı ilamların da belirtildiği üzere Adli Tıp Kurumu Başkanlığı’nın ilgili ihtisas kurulu ile üniversitelerin tıp fakülteleri ilgili bilim dalı başkanlıklarınca ya da S.S. Yüksek Sağlık Kurulu'nca düzenlenen raporlar arasında çelişkinin mevcut olması halinde, çelişkinin Adlî Tıp Kurumu Başkanlığı Adli Tıp Üst Kurulu tarafından giderilerek, sigortalının sürekli iş göremezlik oranı ve başlangıç tarihi kesin olarak karara bağlanması da zorunludur.
    5510 sayılı Yasa'nın 19. maddesinde, "İş kazası veya meslek hastalığı sonucu oluşan hastalık ve engellilik nedeniyle Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmeti sunucularının sağlık kurulları tarafından verilen raporlara istinaden Kurum Sağlık Kurulunca meslekte kazanma gücü en az %10 oranında azalmış bulunduğu tespit edilen sigortalı, sürekli iş göremezlik gelirine hak kazanır…
    …Sigortalının sürekli iş göremezlik geliri;
    a)Geçici iş göremezlik ödeneğinin sona erdiği tarihi,
    b)Geçici iş göremezlik tespit edilemeden sürekli iş göremezlik durumuna girilmişse, buna ait sağlık kurulu raporu tarihini, takip eden ay başından başlar..." düzenlemelerine yer verilmiştir.
    Dosyadaki bilgi ve belgelerin incelenmesinde; davacının 1996-2010 yılları arasında davalı ... Türk A.Ş nezdinde Otobüs Kapı Hazırlık biriminde çalıştığı, 10.06.2008 tarihinden Akut Myeloid Lösemi teşhisi konulduğu, ... Meslek Hastalıkları Hastanesi'nin 04.10.2013 tarihli raporuna istinaden kurum kararıyla akut myeloid lösemi meslek hastalığı tespit edildiği ancak meslekte kazanma gücü kaybı oranının %0 olarak tespit edildiği, dosyanın Yüksek Sağlık Kuruluna gönderilmesi üzerine YSK tarafından da 05.10.2016 tarihli kararla yine akut myeloid lösemi hastalığının mesleki olduğuna, maluliyet gerekmediğine, başka birinin sürekli bakımına muhtaç duurmda olmadığına ve kontrol muayenesi gerekmediğine karar verilmiş, ATK 3. İhtisas Kurulu'nun 02.05.2018 tarihli kararı ve ATK 2. Üst Kurulu'nun 18.07.2019 tarihli kararlarında da yine aynı tespitlerin yapıldığı ancak buna ek olarak Adli Tıp Kurumu 2. Üst Kurulu raporunda özürlülük kavramıyla meslekte kazanma gücü kaybı, çalışma gücü kaybı kavramlarının farklı kavramlar oldukları, farklı tüzük yönetmeliklerin farklı bölümlerinde değerlendirildikleri, aralarında bağlantı bulunmadığı, davacının hastalığının meslek hastalığı olduğu, ancak maluliyetine neden olacak düzeyde araz tespit edilmediği cihetle maluliyet tayinine mahal olmadığına karar verildiği; Mahkemece, söz konusu tespitler doğrultusunda davanın reddine karar verilmiş ise de verilen hükmün eksik inceleme ve yanılgılı değerlendirmeye dayalı olduğu anlaşılmaktadır.
    Mahkemece, ATK raporunun gerekçelendirilmesi sureti ile akut miyeloid lösemi hastalığının, meslek hastalığı niteliğinde olduğu kurum ve ATK raporlarıyla kabul edildiğine göre neden çalışma gücü kaybı oranının %0 olarak tespit edildiğinin ortaya konulması ve kontrol muayenesi öngörülmediği anlaşılmakla, ileride iyileşme veya durumunun değişme ihtimali olup olmadığı da değerlendirilerek sonucuna göre karar verilmelidir.
    O halde, davacı vekilinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve ... Bölge Adliye Mahkemesi 33. Hukuk Dairesinin davacı vekilinin istinaf başvurusunun esastan reddine ilişkin kararının kaldırılarak İlk Derece Mahkemesince verilen hüküm bozulmalıdır.
    SONUÇ: ... Bölge Adliye Mahkemesi 33. Hukuk Dairesi kararının HMK’nın 373/1 maddesi gereği kaldırılarak temyiz edilen ilk derece mahkemesi hükmünün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde davacıya iadesine, karardan bir örneğin Bölge Adliye Mahkemesine, dosyanın kararı veren İlk derece Mahkemesine gönderilmesine, 07.04.2022 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi