Esas No: 2022/1009
Karar No: 2022/5303
Karar Tarihi: 11.04.2022
Yargıtay 10. Hukuk Dairesi 2022/1009 Esas 2022/5303 Karar Sayılı İlamı
Özet:
Davacı şirket, işe girişinin bildirilmediğini ve primlerinin ödenmediğini iddia ederek, 15/12/2009-01/06/2010 arasındaki hizmetlerinin tespitini talep etmiştir. Fer-i müdahil kurum ise davanın reddini istemiştir. İlk derece mahkemesi davanın reddine karar vermiş ve davacı vekilinin istinaf başvurusunun esastan reddine karar verilmiştir. Ancak temyiz incelemesinde, inşaat bekçiliği yapıldığı iddia edilen inşaatın davalı tarafından yaptırılıp yaptırılmadığının araştırılmadan karar verildiği tespit edilmiştir. Bu nedenle, işverenin kim olduğunun belirlenmesi, inşaatın davalı tarafından yaptırılıp yaptırılmadığının araştırılması, tanıkların dinlenmesi ve delillerin toplanması gerektiği belirtilerek, istinaf kararının bozulmasına karar verilmiştir.
Kanun Maddeleri: 506 sayılı SSK Kanunu'nun 79. maddesi, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 86. maddesi, HMK'nın 373/1. maddesi.
"İçtihat Metni"
Mahkemesi : ... Bölge Adliye Mahkemesi 10. Hukuk Dairesi
No : 2020/290-2021/1651
İlk Derece
Mahkemesi : ... Batı 2. İş Mahkemesi
Dava, hizmet tespiti istemine ilişkindir.
İlk Derece Mahkemesince, hükümde belirtilen gerekçelerle davanın reddine dair verilen karara karşı davacı vekili tarafından istinaf yoluna başvurulması üzerine, ... Bölge Adliye Mahkemesi 10. Hukuk Dairesince, istinaf başvurusunun esastan reddine karar verilmiştir.
... Bölge Adliye Mahkemesi 10. Hukuk Dairesince verilen kararın, davacı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hâkimi ... tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
I-İSTEM
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; davacı şirketin Sınav Dershanesi Etimesgut şubesinde 1hafta denene süresi ile 15/12/2009 tarihinde işe girdiğini, çalışmasından memnun kalındığından 1 hafta sonra şirketin Eryaman şubesinin tadilat ve inşaat aşaması sırasında binada bekçi olarak çalışmaya başladığını inşaat işinin bitmesine müteakip aynı yerde ara vermeksizin kat görevlisi olarak çalışmaya devam ettiğini, ancak işe girişinin bildirilmediğini, primlerinin ödenmediğini ileri sürerek 15/12/2009-01/06/2010 arasındaki hizmetlerinin tesbitine karar verilmesini talep etmiştir.
II-CEVAP
Fer-i müdahil kurum vekili davanın reddini talep etmiştir.
Davalı vekili cevap dilekçesinde özetle; Davacının işe başlaması ile birlikte sigorta bildirimlerinin yapıldığını, taraflar arasında imzalanan sözleşmede de açıkca bu hususun belirtildiğini sözleşmenin 01/06/2010 tarihinde imzalandığını bu sözleşmenin aksinin iddia edilmesinin hakkaniyete uygun olmadığını ileri sürerek davanın reddini talep etmiştir.
III-MAHKEME KARARI
A-İLK DERECE MAHKEME KARARI
Davanın reddine karar verilmiştir.
B-BAM KARARI
1) Davacı vekilinin istinaf başvurusunun Hukuk Muhakemeleri Kanununun 353/1-b.1 maddesi gereğince esastan reddine, karar verilmiştir.
IV-TEMYİZ KANUN YOLUNA BAŞVURU VE NEDENLERİ:
Davacı kararın bozulmasını istemiştir.
V-İLGİLİ HUKUK KURALLARI VE İNCELEME:
Davanın yasal dayanağı, 506 sayılı yasanın 79. maddesi ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 86. maddesidir. Anayasal haklar arasında yer alan sosyal güvenliğin yaşama geçirilmesindeki etkisi gözetildiğinde, sigortalı konumunda geçen çalışma sürelerinin saptanmasına ilişkin davalar, kamu düzenine ilişkin olduğundan, özel bir duyarlılık ve özenle yürütülmesi zorunludur.Bu bağlamda, hak kayıplarının ve gerçeğe aykırı sigortalılık süresi edinme durumlarının önlenmesi, temel insan haklarından olan sosyal güvenlik hakkının korunabilmesi için, bu tür davalarda tarafların gösterdiği kanıtlarla yetinilmeyip, gerek görüldüğünde, re’sen araştırma yapılarak kanıt toplanabileceği de göz önünde bulundurulmalıdır.
Somut olayda davacı dava konusu dönemde inşaat bekçiliği yaptığını iddia etmiş davalı şirketin ise eğitim kurumu işletmeciliği konusuyla iştigal ettiği belirgin olup buna karşın Bekçilik yapıldığı iddia edilen inşaatın davalı tarafından yaptırılıp yaptırılmadığı araştırılmadan karar verilmesi hatalıdır. Bu nedenle öncelikle işverenin kim olduğu belirlenmeli, inşaatın başka bir işveren tarafından yaptırıldığının belirlenmesi halinde taraf teşkili sağlanmalı, İnşaatın davalı tarafından yaptırıldığının belirlenmesi durumunda ise İnşaat işyerine ilişkin işyeri dosyası ile varsa dönem bordroları getirilmeli tanıklar dinlenmeli tüm deliller toplandıktan sonra oluşacak sonuca göre karar verilmelidir.
O halde, davacı vekilinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve ... Bölge Adliye Mahkemesi 10. Hukuk Dairesinin istinaf başvurusunun esastan reddine ilişkin kararı bozulmalıdır.
SONUÇ: ... Bölge Adliye Mahkemesi 10. Hukuk Dairesi kararının, yukarıda açıklanan nedenlerle HMK’nın 373/1. maddesi gereği kaldırılarak, ilk derece mahkeme kararının BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde temyiz eden ilgiliye iadesine,
dosyanın kararı veren ilk derece mahkemesine karardan bir örneğin Bölge Adliye Mahkemesine gönderilmesine, 11.04.2022 gününde oybirliğiyle karar.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.