Abaküs Yazılım
4. Hukuk Dairesi
Esas No: 2021/3371
Karar No: 2021/3313
Karar Tarihi: 21.06.2021

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi 2021/3371 Esas 2021/3313 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalı, trafik sigortacısı olduğu aracın yaptığı kazada davacı yaralandığı için tazminat davası açılmıştır. İlk hakem heyeti davanın kısmen kabulüne karar vermiş, ikinci hakem heyeti ise davalının itirazının kısmen kabulü ile dava kısmen kabul edilmiştir. Davacı ve davalı vekilleri tarafından temyiz edilmiştir. Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, dava dosyalarının uygun değerlendirildiğini belirterek davacının diğer tüm temyiz itirazlarının reddine karar verilmiştir. Ancak, davanın geçici bakıcı ihtiyacına ilişkin zararın sigorta teminatının dışında olduğuna dair kararının yanlış olduğunu delillerle kanıtlamıştır. Tarafınıza açıklamak istediğim kanun maddeleri; Türk Borçlar Kanunu'nun 54. maddesi ve Karayolları Trafik Kanunu'nun 98. maddesidir.
4. Hukuk Dairesi         2021/3371 E.  ,  2021/3313 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Ticaret Mahkemesi

    Taraflar arasındaki tazminat davası üzerine, Uyuşmazlık Hakem Heyeti tarafından davanın kısmen kabulüne ve İtiraz Hakem Heyeti tarafından davalı vekilinin itirazının kısmen kabulü ile davanın kısmen kabulüne dair verilen kararın davacı vekili ve davalı vekili tarafından süresi içinde temyizi istenilmekle, temyiz dilekçelerinin kabulüne karar verildikten sonra tetkik hakimi tarafından hazırlanan rapor ile dosya içerisindeki kağıtlar incelenerek gereği görüşüldü.
    - K A R A R -
    Davacı vekili; davalının trafik sigortacısı olduğu aracın yaptığı kaza sonucunda araçta yolcu olarak bulunan davacının yaralanıp % 12 oranında malul kaldığını belirterek, fazlaya ilişkin hakları saklı kalmak kaydıyla 10.651,00 TL"nin yasal faiziyle birlikte davalıdan tahsilini talep etmiş; 19.08.2019 tarihli ıslah dilekçesiyle, taleplerini 65.074,00 TL"ye yükseltmiştir.
    Davalı vekili; maluliyet raporunun usule uygun olmadığını, hatır taşıması nedeniyle tazminattan indirim yapılması gerektiğini belirterek davanın reddini savunmuştur.
    Uyuşmazlık Hakem Heyeti tarafından; davanın kısmen kabulü ile 58.820,00 TL. sürekli işgücü kaybı tazminatının 18.06.2019"dan işleyecek yasal faiziyle birlikte davalıdan tahsiline; bakıcı gideri ve tedavi giderinin ... teminatında olmadığı gerekçesiyle bu taleplerin reddine; 1.200,00 TL. rapor giderinin yargılama giderleri içinde davalıdan tahsiline dair verilen karara davacı vekili ve davalı vekili tarafından yapılan itiraz üzerine, İtiraz Hakem Heyeti tarafından; davalı vekilinin itirazının kısmen kabulü ile tazminattan % 20 hatır indirimi yapılarak 47.056,00 TL. Sürekli işgücü kaybı tazminatının 18.06.2019"dan işleyecek yasal faiziyle birlikte davalıdan tahsiline; davacının tedavi giderleri ve bakıcı gideri taleplerinin reddine karar verilmiş; karar, davacı vekili ve davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere, delillerin değerlendirilmesinde bir isabetsizlik görülmemesine; özellikle, davadan önce gerekli tüm belgeler ile başvuru yapılmış olmasının tamamlanabilir dava şartı olarak kabul edilmesine; davacının maluliyet oranının kaza tarihinde yürürlükte olan yönetmelik hükümleri ve ekindeki cetvellere uygun biçimde belirlendiği uzman doktor bilirkişi heyeti raporunun ve tazminatın usulünce hesap edildiği aktüer raporunun karara esas alınmış olmasına; davacının müterafik kusurlu olduğunu gösterir herhangi bir delil bulunmadığından, bu sebeple tazminattan indirim yapılmayışı ve davalıya sigortalı araçta yolcu olarak bulunan davacı için hatır taşıması bulunduğuna ilişkin kabulde bir isabetsizlik görülmemesine; hastanede yapılan tedaviye ilişkin belgeli giderlerden ..."nın sorumlu olduğu ve davalı sigortacının sorumluluğu bulunmadığı dikkate alındığında, bu yöne ilişkin temyiz itirazlarının yerinde görülmemesine göre, davacı vekili ve davalı vekilinin diğer tüm temyiz itirazlarının reddine karar vermek gerekmiştir.
    2-Dava, trafik kazası sonucu oluşan bedensel zarar nedeniyle maddi tazminat istemine ilişkindir.
    Davacı taraf, kazadaki yaralanmadan kaynaklanan geçici bakıcı ihtiyacına ilişkin zararının da giderilmesini talep etmiş; İtiraz Hakem Heyeti tarafından, yeni ... Genel Şartları gereği bu zararın sigorta teminatının dışında olduğu kabul edilerek karar verilmiştir.
    6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu"nun 54. maddesinde, bedensel zarar kapsamına giren zarar türleri örnekseme yoluyla sayılmış olup, Dairemiz uygulamaları gereği bakıcı gideri de anılan kanun hükmü kapsamında tazmini gereken zararlardandır.
    Diğer yandan, davalı tarafın savunması haklı kabul edilerek, 01.06.2015 tarihinde yürürlüğe giren ... Genel Şartları"nın A.5-b maddesi gereği, zarar görenin tedavisinin devam ettiği döneme ilişkin geçici bakıcı gideri zararının, sağlık giderleri içinde yer aldığı ve ... teminatı kapsamında olmadığı kabul edilmişse de, 6111 sayılı Kanun"un 59.maddesi ile değişik Karayolları Trafik Kanunu"nun 98.maddesinde Sosyal Güvenlik Kurumu"nca karşılanacak sağlık hizmeti bedellerinin neler olduğu açıklanıp sınırlandırılmıştır. KTK"nın 98.maddesi gereği ... Başkanlığı"nın sorumlu olduğu sağlık giderleri, trafik kazaları nedeniyle üniversitelere bağlı hastaneler ve diğer resmi ve özel sağlık kuruluşlarında yapılan tıbbi tedaviye ilişkin sağlık hizmet bedellerinden ibarettir. ..."nın hangi sağlık giderlerinden sorumlu olduğu kanunla belirlenmiş olup, normlar hiyerarşisinde daha altta olan genel şartlar ile kanun kapsamının değiştirilip genişletilemeyeceği aşikardır.
    Açıklanan maddi ve hukuki vakıalar karşısında; TBK"nın 54.maddesi ile KTK"nın 98.maddesi hükümleri birlikte değerlendirildiğinde, kazadaki yaralanmadan kaynaklanan iyileşme sürecindeki geçici bakıcı giderine ilişkin zarardan sorumluluk, zarara neden olanlar ile bu kişilerin sorumluluğunu poliçe ile üstlenen sigorta şirketine ait olduğundan, davacı için hesap edilen bakıcı gideri tazminatının da hüküm altına alınması gerekirken, yanılgılı değerlendirmeyle, yazılı biçimde karar verilmesi bozmayı gerektirmiştir.
    3-5684 sayılı Sigortacılık Kanunu, Sigortacılıkta Tahkime İlişkin Yönetmeliğin 16/13. maddesi ve karar tarihinde yürürlükte olan AAÜT"nin 17/2. maddesi gereği, davacı yararına hükmedilecek vekalet ücretinin, tarifeye göre belirlenen nispi vekalet ücretinin 1/5"i tutarında (maktu ücretin altında kalmamak kaydıyla) olması gerektiği gözetilmeden, fazla vekalet ücretine karar verilmesi de doğru görülmemiştir.
    SONUÇ : Yukarıda (1) nolu bentte açıklanan nedenlerle, davacı vekili ve davalı vekilinin yerinde görülmeyen diğer temyiz itirazlarının REDDİNE; (2) nolu bentte açıklanan nedenlerle, davacı vekilinin ve (3) nolu bentte açıklanan nedenlerle davalı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile İtiraz Hakem Heyeti kararının BOZULMASINA; dosyanın, hakem dosyasının saklanması kararını veren ... Anadolu 3. Asliye Ticaret Mahkemesi"ne gönderilmesine; peşin alınan harcın istek halinde temyiz eden davacı ve davalıya geri verilmesine 21/06/2021 gününde oybirliğiyle karar verildi.






    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi