Abaküs Yazılım
7. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/17145
Karar No: 2015/12561
Karar Tarihi: 18.06.2015

Yargıtay 7. Hukuk Dairesi 2014/17145 Esas 2015/12561 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, işyerinde asgari ücretle çalışırken maaşının hiç ödenmediğini, sadece prim ödendiğini ve işverenin ücretlerini ödememesi üzerine işten çıkarıldığını belirterek kıdem tazminatı ile diğer alacaklarını talep etmiştir. Davalı ise davacının yalnızca asgari ücret üzerinden çalıştığını, ücretlerinin ödendiğini ve istifa yoluyla işten ayrıldığını savunmuştur. Mahkeme, davacının asgari ücret ve prim usulüyle çalıştığını tespit etmiştir ve prim alacağı için davacıya yemin ettirilmiştir. Mahkeme, davacının kıdem tazminatı talebini kabul etmiştir ancak fazla mesai alacağı ve ihbar tazminatı konularında yanlış karar verildiği gerekçesiyle kararı bozmuştur.
Kanun Maddeleri: İş Kanunu Madde 17, Madde 19, Madde 38, Madde 39.
7. Hukuk Dairesi         2014/17145 E.  ,  2015/12561 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi : Asliye Hukuk Mahkemesi
    (İş Mahkemesi Sıfatıyla)
    Dava Türü : Alacak

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün, Yargıtayca incelenmesi taraf vekillerince istenilmekle, temyiz isteklerinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dosya incelendi, gereği görüşüldü:
    1-Dosyadaki yazılara, hükmün Dairemizce de benimsenmiş bulunan yasal ve hukuksal gerekçeleriyle dayandığı maddi delillere ve özellikle bu delillerin takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre tarafların aşağıdaki bentlerin kapsamı dışında kalan temyiz itirazlarının reddine,
    2-Davacı, davalı işyerinde pazarlama elemanı olarak asgari ücret ile çalıştığını, maaşının hiç ödenmediğini, sadece yapılan anlaşma gereği satılan mala karşılık prim ödendiğini, işyerinde 10:30-22:30 arasında çalıştığını, davalı ile aralarında yaptıkları anlaşmaya göre ödenmesi gereken ücretlerinin ödenmesini istemesi üzerine işverenin ödenmeyeceğini istersen işten çıkabilirsin dediğini ve işte çıkartıldığını ileri sürerek kıdem ve ihbar tazminatı ile diğer alacaklarının tahsilini talep etmiştir.
    Davalı, davacının çalışmasının asgari ücrete dayalı olduğunu, bunun dışında prim kararlaştırılmadığını, davacının istifa suretiyle işten ayrıldığını savunarak, davanın reddini talep etmiştir.
    Mahkemece, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir
    Somut olayda; davacı asgari ücret+prim usulüyle çalıştığını, montajı yapılan her cihaz üzerinden 40,00 TL prim aldığını, işverence ücretin asgari ücret bölümünün hiç ödenmediğini, priminin de bir kısmının ödendiğini ileri sürerek dava açmıştır. Davalı, işçinin yalnızca asgari ücret üzerinden çalıştığını, ücretlerinin ödendiğini, 06/01/2012 tarihli ibraname ile tüm hak ve alacaklarının ödendiğini bildirmiş ve bu konuda davacıya yemin teklif etmiştir. Bunun üzerine davacı 10/06/2014 tarihli duruşmada " Davalıyla aylık asgari ücret üzerinden anlaştık, 2,5 yıla yakın çalıştım, cihaz başı 40,00 TL montaj parasına anlaşmıştık, ancak onları da alamadım, aylık 500,00-600,00 veya 700,00 TL civar prim aldım, onun dışında başka bir alacağımı alamadım, en son ücret anlaşmazlığı nedeniyle konuştuk, işveren davalı bu şartlarda çalışırsan çalış yoksa çık git dedi, bende bunun üzerine iş yerinden ayrıldım, saat 09:00"da işe başlıyorduk, ardından cihaz tanıtımı için ayrılıyorduk, köylere gidiyorduk, dönüşümüz saat 23.00-24.00 ü buluyordu, sürekli böyleydi, bu konularda yukarıdaki beyanım ile yemin ettim" şeklinde yemini eda etmiştir. Mahkeme artık bu yeminle bağlıdır. Yapılacak iş, davacı isticvap edilerek hangi aylara ilişkin prim alacağını alamadığını açıklattırmak, mali müşavir bir bilirkişi nezdinde işyeri kayıtları üzerinde inceleme yaptırılarak kaç adet cihaz monte işleminin yapıldığının tespiti ile o dönem için davacının ödenmediğini iddia ettiği prim alacağı miktarını belirlemek, prim alacağı konusunda çıkacak sonuca göre karar vermektir.
    Ayrıca davacının kıdem tazminatı hesabında esas alınacak brüt ücrette prim dikkate alınarak belirleyip ona göre karar verilmelidir.
    3- Fazla mesai alacağı bakımından ise davacı asgari ücret+prim usulü çalıştığına göre ancak primle karşılanmayan fazla mesai alacağını talep edebilir. Mali müşavir bilirkişiye davacının fazla mesai hesap edilen dönemle ilgili yaptığı satışlar dikkate alınarak ne kadar fazla mesai ücreti hak ettiğinin tespit ettirilip davacının fazla çalışmasını karşılayacak şekilde prim ödemesi bulunup bulunmadığı, prim ödemesinin her ay sabit bir miktar mı yoksa satış kotası üzerinden mi belirlendiği ve buna bağlı olarak aylık prim ödemesi miktarı denetime elverişli olacak şekilde belirlendikten sonra, fazla mesai alacağını karşılayacak nitelikte prim ödemesi belirlendiği taktirde, fazla mesai alacağı talebinin reddi ile, prim ödemesi olmadığı veya fazla mesai çalışmasını karşılamadığının tespit edilmesi halinde ise fazla mesai alacağı talebinin değerlendirilmesi gerekirken, yazılı şekilde karar verilmiş olması bozma nedenidir.
    4-Ereğli 1.Asliye Hukuk Mahkemesinin(iş mahkemesi sıfatıyla) 2012/251 Esas sayılı dosyasının davacısı M.. Ö.. ile birlikte işten çıktığı, bu kişinin işbu dosyada tanık olarak vermiş olduğu ifadesinde “ 2012 yılının Şubat ayının 10.günü işten birlikte ayrıldık. İşten ayrılma nedenimiz işverenliğin daha önce ödediği montaj parasını kesmesi ve talep etmemize rağmen maaş hesabı çalışmamıza rıza göstermemesiydi. Biz de bunun üzerine işten ayrılmaya mecbur kaldık” şeklinde beyanda bulunduğu anlaşılmaktadır. İş akdinin davacı tarafından feshedildiği, feshin de ödenmeyen işçilik alacağından dolayı yapılmış olduğu anlaşıldığından kıdem tazminatı verilmesi doğru ise de ihbar tazminatı verilmesi hatalı olup bozma nedenidir.
    O halde tarafların bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve karar bozulmalıdır.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harçlarının istek halinde taraflara iadesine, 18.06.2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi