Abaküs Yazılım
20. Hukuk Dairesi
Esas No: 2017/1195
Karar No: 2018/1981
Karar Tarihi: 20.03.2018

Yargıtay 20. Hukuk Dairesi 2017/1195 Esas 2018/1981 Karar Sayılı İlamı

20. Hukuk Dairesi         2017/1195 E.  ,  2018/1981 K.

    "İçtihat Metni"

    .....

    Taraflar arasındaki davanın yapılan duruşması sonunda kurulan hükmün Yargıtayca incelenmesi davacılar tarafından istenilmekle, süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya incelendi, gereği düşünüldü:

    K A R A R

    Davacı dava dilekçesi ile davacılar ile davalıların müşterek malik bulundukları taşınmaz mal üzerindeki ortaklığın kat mülkiyeti kurulması suretiyle giderilmesini istemiş, mahkemece davanın reddine karar verilmiştir.
    Mahkemece 2012/741 Esas 2014/138 Karar sayılı kararı ile davanın reddine dair verilen karar davacılar vekilinin temyiz etmesi üzerine Yargıtay 18. Hukuk Dairesinin 04/11/2014 tarih ve 2014/8947 Esas 2014/15505 Karar sayılı ilamı ile; somut olayda, binanın projesinin bulunduğu, projesinde 4 katlı olan binanın 3 katının tamamlanıp 4. katının yapılmadığı, tamamlanan kısımlar için belediyece yapı kullanma izni verildiği anlaşılmaktadır. Öncelikle aykırılıkların giderilmesi daha sonra yapının fiili durumunu yansıtan projenin hazırlattırılıp, ilgili imar müdürlüğünün onayının ve buna bağlı olarak oturma izin belgesinin alınması, ayrıca Kat Mülkiyeti Kanununun 12. maddesinde sayılan diğer belgelerin tamamlattırılması için kat mülkiyetine geçiş suretiyle ortaklığın giderilmesini isteyen davacı tarafa yetki ve yeterli süre verilmesi, bu hususlar eksiksiz yerine getirildiği takdirde de; dava konusu taşınmaz üzerindeki yapıda her bir bağımsız bölümün (konumu, yüzölçümü, kullanım amacı ve eklentileri yerinde incelenip irdelenerek) değeri ve bu değere göre özgülenecek arsa payı uzman bilirkişi aracılığıyla saptanıp varsa fiili taksime göre, taksim yoksa çekilecek kura ile önce her paydaşa birer bağımsız bölüm özgülendikten sonra arta kalan bağımsız bölümlerin pay oranları da gözetilmek suretiyle yine kura ile paydaşlara özgülenerek, gerekiyorsa bedel farkı nedeni ile ödenecek ivaz da belirlenmek suretiyle payların denkleştirilmesi ve yönetim planı gibi belgeleri paydaşların (tanınan süreye rağmen) imzalamaktan kaçınması halinde bunların imzalanmış sayılması suretiyle tahkikatın ikmal edilmesinden sonra kat mülkiyetine geçiş yoluyla ortaklığın giderilmesine; belirtilen koşulların oluşmaması halinde ancak, satışa karar verilmesi gerekir. Davada, davacılar kat mülkiyeti kurulmasını istemektedirler. Binadaki bağımsız bölüm sayısı, binadaki projeye aykırılıkların giderilmesi ya da bunlar için tadilat projelerinin hazırlanması ve onayı gibi işlemlerin alacağı süre de dikkate alınarak kat mülkiyeti kurulmasını isteyen davalılara da süre verilmesi gerektiği düşünülmeden bu konuda yeterli araştırma ve inceleme yapılmadan davanın reddine karar verilmesi doğru görülmediği gerekçesi ile bozma kararı verilmiş, mahkemenin 2015/37 Esas sırasına kaydı yapılmış, Yargıtay 18. Hukuk Dairesinin 04/11/2014 tarih ve 2014/8947 Esas 2014/15505 Karar sayılı bozma ilamına uyularak yargılamaya devam olunmuştur.

    ....

    Mahkemece Yargıtay bozma ilamı uyarınca taraflara Kat Mülkiyeti Kanununun 12. maddesinde belirtilen belgeleri ile birlikte binadaki bağımsız bölüm sayısı, binadaki projeye aykırılıkların giderilmesi ya da bunlar için tadilat projelerinin hazırlanması için kat mülkiyeti kurulmasını isteyen tüm taraflara süre verilmiş, davacı vekili idari sürecin başlandığını ancak sonuçlanmadığını, davalı vekili ise herhangi bir işlem yapmadıklarını ve yapmayı da düşünmediklerini beyan etmiş, Belediye Başkanlığının 16/06/2015 havale tarihli yazı cevabında 01/04/2015 tarihinden sonra dava konusu taşınmazla ilgili herhangi bir müracaat bulunmadığını, yapı belgesi başvurusu yapılmadığını ve herhangi bir yapı belgesi düzenlenmediği bildirilmiş, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünün 12/10/2015 havale tarihli yazı cevabında dava konusu taşınmaza ait güçlendirme yapılıp yapılmadığına dair herhangi bir kayıta ulaşılamadığını bildirilmiş olmakla dava konusu taşınmazla ilgili herhangi bir başvuruda bulunulmadığı anlaşıldığından davanın reddine karar verilmiş, hüküm davacılar tarafından temyiz edilmiştir.
    Dava kat mülkiyeti kurulması yoluyla ortaklığın giderilmesi istemine ilişkin olup bu hususta 18. Hukuk Dairesinin 04/11/2014 tarih ve2014/8947 Esas 2014/15505 Karar sayılı ilamı ile kat mülkiyeti kurulması yolunda yapılması gerekenler açısından mahkemece verilen kararın bozulduğu ve mahkemece bozma ilamına uyulduğu anlaşılmakla mahkemece uyulan bozma ilamının gereklerinin aynen yerine getirilmesi gerekirken çift yönlü dava türlerinden olan ortaklığın giderilmesi konusunda kat mülkiyeti kurulmasına yönelik taraflara süre ve yetki verilmesi ve mahkemece resen yapılması gereken işlemlerin yapılmayıp davanın reddine karar verilmesi doğru görülmemiştir. Bu kapsamda mahkemece uyulan bozma ilamının gerekleri yapılarak taraflara işin mahiyeti de gözetilerek süre verilmesi ve gerekli işlemlerin yaptırılarak tarafların ortaklığın giderilmesine yönelik beyanları alınarak sonucuna göre bir karar verilmesi gerekir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle davacıların temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde iadesine 20/03/2018 gününde oy birliği ile karar verildi.





    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi