Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/14024
Karar No: 2013/3035

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2012/14024 Esas 2013/3035 Karar Sayılı İlamı

22. Hukuk Dairesi         2012/14024 E.  ,  2013/3035 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
    ...

    DAVA : Davacı, kıdem, ihbar tazminatı, izin, ulusal bayram ve genel tatil ile fazla mesai ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
    Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı, kıdem, ihbar tazminatları, yıllık izin, fazla mesai, genel tatil alacaklarının faiziyle birlikte davalıdan tahsilini dava ve talep etmiştir.
    Davalı, davacının kendi isteğiyle işten ayrıldığını, kıdem ve ihbar tazminatına hak kazanamayacağını, tüm alacaklarının da ödendiğini belirterek davanın reddini talep etmiştir.
    Mahkemece, davacının kızının rahatsızlığı sebebiyle yönetimden avans istediği, kabul edilmemesi üzerine, apartman aidatlarının bir kısmını hastaneye vermek zorunda kaldığı, yönetimce şikayet edilmekle korkutularak istifa ve ibraname belgelerinin imzalatıldığı gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Kararı, davalı vekili temyiz etmiştir.
    1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazlarının reddine karar verilmiştir.
    2-Taraflar arasında uyuşmazlık, iş sözleşmesinin haklı sebeple feshedilip feshedilmediği konusunda toplanmaktadır.
    4857 sayılı İş Kanunu"nun 25. maddesinin (II) numaralı bendinde, ahlâk ve iyi niyet kurallarına uymayan haller sıralanmış ve belirtilen durumlar ile benzerlerinin varlığı halinde, işverenin iş sözleşmesini haklı fesih imkânının olduğu açıklanmıştır. Yine değinilen bendin (e) alt bendinde, işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak gibi doğruluk ve bağlılığa uymayan işçi davranışlarının da işverene haklı fesih imkânı verdiği ifade edilmiştir. Görüldüğü üzere kanundaki haller sınırlı sayıda olmayıp, genel olarak işçinin sadakat borcuna aykırılık oluşturan söz ve davranışları işverene fesih imkânı tanımaktadır. Haklı sebeple yapılan fesihlerde yazılı bildirimde zorunluluğu olmadığı gibi, fesihten önce savunma alma zorunluluğu da bulunmamaktadır.
    Somut olayda, davacının davalı apartmanda kapıcı olarak çalıştığı, her ay apartman aidatlarını toplayıp karşılığında apartman sakinlerine makbuz vermesi ve topladığı aidatları ise yönetime teslim etmesi gerekirken, son birkaç ay aidatları topladığı halde makbuzları vermediği ve aidatları yönetime teslim etmeyerek uhdesinde tuttuğu, apartman sakinlerinin durumu yönetime bildirmesi üzerine olayın ortaya çıkması sonucu iş sözleşmesini kendisinin feshettiği dosya kapsamından anlaşılmaktadır. İş sözleşmesinin bozulmasına yol açan ve doğruluğu dosya içeriği ile sabit bulunan olaylara göre; davacının iş sözleşmesini feshi haklı sebebe dayanmadığından ihbar ve kıdem tazminatını talep etmesi mümkün değildir. İş sözleşmesinin bozulmasına neden olan olayların işveren bakımından da iş sözleşmesinin feshi için haklı sebep oluşturacağı açıktır. Tüm bu nedenlerle ve dosya içeriğine göre davacının kıdem ve ihbar tazminatının reddi gerekirken yazılı gerekçe ile kabulü hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
    Sonuç: Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 14.02.2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.





    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi