Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2019/5101
Karar No: 2019/15301
Karar Tarihi: 04.07.2019

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2019/5101 Esas 2019/15301 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı işyerinde 05.01.2000-22.03.2011 tarihleri arasında çalışmış ve iş sözleşmesinin davalı şirketler tarafından haksız şekilde feshedilmesi nedeniyle kıdem ve ihbar tazminatları ile bir kısım işçilik alacağının hüküm altına alınmasını istemiştir. Mahkeme davayı kısmen kabul etmiş, davacı ve davalı ... Ltd. Şti. tarafından temyiz edilmiştir. Yargıtay, dava dosyasını inceledikten sonra, davalı ... San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafında husumet yokluğundan ret kararı verilmesinin hatalı olduğu ve fazla çalışma alacağı yönünden tahakkuk içeren imzalı bordro dönemlerinin hesaplamadan dışlanması gerektiği gerekçesiyle bozmuş ve dosyanın yeniden incelenmesine karar vermiştir. Kanun maddeleri olarak İş Kanunu'nun 2. maddesi üzerinde durulmuştur.
22. Hukuk Dairesi         2019/5101 E.  ,  2019/15301 K.

    "İçtihat Metni"



    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi


    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davacı vekili ve davalılar vekili tarafından istenilmekle, temyiz taleplerinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı; davalı işyerinde 05.01.2000-22.03.2011 tarihleri arasında çalıştığını, iş sözleşmesinin davalı şirketler tarafından haksız şekilde feshedildiğini ileri sürerek, kıdem ve ihbar tazminatları ile bir kısım işçilik alacağının hüküm altına alınmasını istemiştir.
    Davalı Cevabının Özeti:
    Davalılar vekili, davacının taleplerinin haksız olduğunu savunarak , davanın reddini istemiştir.
    Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, davalı ... San. ve Tic. Ltd. Şti. ile kaydi alt işveren olan davalı ... San. ve Tic. Ltd. Şti. arasındaki alt işverenlik ilişkisinin İş Kanunun 2. maddesi hükmüne açıkça aykırı olduğu, bu nedenle davacının baştan itibaren asıl işveren olan Kardemir Haddecilik San. ve Tic. Ltd. Şti" nin işçisi sayıldığı, davacının hak ve alacaklarından asıl ve gerçek işveren ...San. ve Tic. Ltd. Şti."nin sorumlu olduğu, kaydi işveren olarak görülen Handemir San. ve Tic. Ltd. Şti."nin işverenlik sıfatı bulunmadığı gerekçesiyle hakkındaki davanın husumet yokluğundan reddine, davalı ... San. ve Tic. Ltd. Şti. yönünden ise davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Kararın davacı ve davalı ... Ltd. Şti. tarafından temyizi üzerine Dairemizce tarafların sair temyiz itirazlarının reddine karar verilerek, davalı ... San. ve Tic. Ltd. Şti. bakımından husumet yönünden ret kararı verilmesinin hatalı olduğu ve fazla çalışma alacağı yönünden tahakkuk içeren imzalı bordro dönemlerinin hesaplamadan dışlanması gerektiği gerekçesiyle bozulmasına karar verilmiştir.
    Bozmaya uyan Mahkemece, bozma doğrultusunda bilirkişiden aldırılan ek rapor doğrultusunda davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Temyiz:
    Kararı davacı vekili ve davalılar vekili temyiz etmiştir.
    Gerekçe:
    1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, tarafların aşağıdaki bendin kapsamı dışındaki tüm temyiz itirazlarının reddine karar vermek gerekmiştir.
    2-Mahkemenin, Yargıtay"ın bozma kararına uyması ile bozma kararı lehine olan taraf yararına bir usuli kazanılmış hak doğar.
    Somut olayda; Mahkemece bozmaya uyulmasına rağmen bozma gereği yerine getirilmeden hüküm kurulduğu anlaşılmaktadır. Belirtilen sebeple, davalılar arasındaki ilişki muvazaalı olmakla birlikte kimsenin kendi muvazaasından yararlanamayacağı ilkesi karşısında, davacının hizmet döküm kaydında işvereni görünen davalı ... San. ve Tic. Ltd. Şti. yönünden husumet yokluğundan ret kararı verilmesi hatalı olup, kararın aynı sebeple yeniden bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ:Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgililere iadesine, 04.07.2019 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.











    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi