Abaküs Yazılım
11. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/12164
Karar No: 2018/1000
Karar Tarihi: 12.02.2018

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi 2016/12164 Esas 2018/1000 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davanın konusu, limited şirket hisse devir sözleşmesinin iptali istemidir. Davacı, davalının kendisine hile yaptığını söyleyerek sözleşmenin hata ve hile sebebiyle iptalini talep etmiştir. Mahkeme ise davalının hile yapmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar vermiştir. Ancak mahkeme kararının, dava dilekçesi davalı tarafa tebliğ edilmeden ve taraflar dinlenmeden verildiği gerekçesiyle bozulmasına karar verilmiştir.
6100 sayılı HMK'nın 27. maddesi uyarınca taraflar dinlenmeden (taraf teşkili sağlanmadan), iddia ve savunmalarını beyan etmeleri için davet edilmeden karar verilemez. Ayrıca, TTK 595. maddesinde limited şirket pay devrinin nasıl gerçekleştirileceğinin düzenlendiği ve pay devrinin geçersizliğinin ancak belirli koşulların yerine getirilmediği durumlarda ileri sürülebileceği belirtilmiştir.
11. Hukuk Dairesi         2016/12164 E.  ,  2018/1000 K.

    "İçtihat Metni"

    ....

    Taraflar arasında görülen davada ...... 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’nce verilen 12.04.2016 tarih ve 2016/144-2016/180 sayılı kararın Yargıtayca incelenmesi davacı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe, layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:
    Davacı vekili, müvekkili ile davalının evli olduklarını, davalının limited şirket kurduğunu, kurduğu bu şirketin tüm malları ve aktiflerini yeğeninin şirketine devrettiğini, sadece borçlarının kaldığını, davalının daha sonra şirketteki hissesini müvekkiline devrettiğini, müvekkilinin şirket işlerinden anlamadığını, pay devir sözleşmesinde belirtilen bedeli ödeme gücü olmadığını, kocası olan davalının sözlerine inanarak sözleşmeyi imzaladığını, daha sonra davalının boşanma davası açtığını ileri sürerek, taraflar arasında düzenlenen limited şirket pay devri sözleşmesinin hata ve hile sebebiyle iptalini talep ve dava etmiştir.
    Mahkemece, tüm dosya kapsamına göre, TTK 595. maddesinde limited şirket pay devrinin nasıl gerçekleştirileceğinin düzenlendiği, pay devrinin geçersizliğinin ancak bu maddede sayılan hallerden biri yerine getirilmediği takdirde ileri sürülebileceği, davacı, şirket ve ticaret işlerinden anlamadığını, davalı olan kocasının kendisine hile yaptığını ileri sürmüş ise de, bu durumun maddede sayılan koşullardan biri olmadığı gerekçesiyle, davanın reddine karar verilmiştir.
    Kararı, davacı vekili temyiz etmiştir.
    Dava, limited şirket hisse devir sözleşmesinin iptali istemine ilişkindir.
    Mahkemece, dava dilekçesi davalı tarafa tebliğ edilmeden dosya üzerinden davanın esastan reddine karar verilmiştir. Anayasa"nın 36. ve 6100 sayılı HMK"nın 27. maddesi uyarınca taraflar dinlenmeden (taraf teşkili sağlanmadan), iddia ve savunmalarını beyan etmeleri için davet edilmeden karar verilemez. Ayrıca, 6100 sayılı HMK gereğince dava dilekçesinin davalı tarafa tebliğ edilmesi ve davalıya cevap dilekçesini sunması için süre verilmesi, eksiklikler giderildikten sonra ön inceleme işlemlerini yapmak üzere tarafların ön inceleme duruşmasına davet edilmesi, ön inceleme duruşmasında gerekli usul işlemleri yapıldıktan sonra gerek görülmesi halinde tahkikat duruşmasına geçilerek hasıl olacak sonuca göre bir karar verilmesi gerekirken, tüm bu hususlar dikkate alınmadan ve davacı tarafın irade sakatlığına yönelik iddiası değerlendirilmeden yazılı şekilde karar verilmesi doğru görülmeyip bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle davacı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün davacı yararına BOZULMASINA, ödediği peşin temyiz harcının isteği halinde temyiz edene iadesine, 12.02.2018 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    ...

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi