Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2011/3814
Karar No: 2011/6913

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2011/3814 Esas 2011/6913 Karar Sayılı İlamı

22. Hukuk Dairesi         2011/3814 E.  ,  2011/6913 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : Gebze 1. İş Mahkemesi
    TARİHİ : 02/03/2010
    NUMARASI : 2008/588-2010/118

    Davacı vekili, iş sözleşmesinin geçerli neden olmaksızın feshedildiğini, fesih gerekçesinin doğru olmadığını, fesih yazısında belirtilen olayların gerçek dışı olduğunu, fesih yazısında belirtilen işlerin davacının bölümü ile ilgisinin bulunmadığını, işverenliğin tek taraflı inisiyatifi ile hazırladığı, Yargıtay kriterlerine aykırı performans testlerinin hukuki geçerliliğinin olamayacağını, işverenin yaptığını iddia ettiği performans değerlendirme testlerinden davacının haberi olmadığını, davacının davalı şirkete 7 sene çalıştığını, bu kadar uzun zaman çalıştırılan bir işçinin kendisini geliştiremediğinden bahsedilemeyeceğini, işverenin asıl amacının eski çalışanları tasfiye etmek olduğunu belirterek müvekkilinin işe iadesine ve yasal haklarına karar verilmesini istemiştir.
    Davalı vekili, davacının iş akdini şirketle anlaşarak tazminat ve diğer alacaklarını alarak feshettiğini, bu bakımdan işe iade talebinin kötüniyetli olduğunu, davacının 1/3/2005-27/8/2008 tarihleri arasında melamin pres operatörü olarak görev yaptığını, birçok kez işini gereği gibi yapmaması nedeniyle uyarı aldığını, yılın yarısından fazla bir zaman dilimini istirahatli olarak geçirdiğini, davacı hakkında amirleri tarafından kendisine verilen görevleri zamanında yapmamış olması nedeniyle üretimin aksamasına sebep vermesinden dolayı tutanak tutulduğunu ve savunmasının alındığını, davacının savunmasında, anlatılanların doğru olduğunu, rahatsızlığından ötürü kendisini işine veremediğini beyan ettiğini, kıdem ve ihbar tazminatlarının ödenmesi halinde rahatsızlığı sebebiyle iş akdi feshini kabul ettiğini beyan ettiğini, davalı şirketin davacının bu talebini kabul ettiğini, anlaşma yoluyla iş akdinin feshedildiğini, iş sözleşmesinin ikale sözleşmesi imzalanarak tarafların karşılıklı anlaşmaları ile sona erdirildiği durumlarda işçinin iş güvencesi hükümlerinden yararlanmasına olanak bulunmadığını savunarak davanın reddini talep etmiştir.
    Mahkemece, fesih bildiriminde fesih nedeni olarak davacının performansının düşük olduğunun belirtildiği, genel değerlendirme ve not ortalamasının belirtilmediği, bilirkişi raporunda, davacının çalıştığı departmanın performans ortalamasının 3,07 olduğu, davacının performansının  ortalamanın  üstünde  (3,09)  olduğu,  davacıdan  daha  düşük  performans gösteren 53 kişinin ve aynı performansta olan 8 kişinin davalı işyerinde halen çalışmakta olduğu hususlarında tespitlerde bulunulduğu, feshin geçerli nedene dayandığının ispatlanamadığı gerekçesiyle işe iadeye karar verilmiştir. Hüküm davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Dosya içeriğine göre, melamin preste operatör olarak çalışan davacının iş sözleşmesi, 18.8.2008 ve 21.8.2008 tarihli tutanaklarda da yer aldığı üzere, levha tasnif işçisinin uyarılarına göre gerekli düzenleme ve ayarları yapmaması, bunların sonucunda işini aksatması, iş disiplinine uymaması yanında, verimsizliği ve davranışlarındaki olumsuzluklar nedeniyle ve departman amirlerinin yapmış oldukları performans değerlendirmelerine göre kendisini geliştirememesi nedeniyle, ihbar ve kıdem tazminatları ödenerek feshedilmiştir. Fesih bildiriminde, mahkeme gerekçesinde yer alan performans ve verime dayalı fesih dışında da neden gösterildiği açıktır. Bu anlamda hükmün dayanağı bilirkişi raporu da yetersizdir. Dosya içeriğinde, davacının amirleri tarafından kendisine verilen işi zamanında yapmadığına, sonucunda üretim hattının çalışmasında sorun yaşandığına ilişkin iki tutanak bulunmaktadır. Yargılama sırasında söz konusu tutanak tanıkları dinlenmediğinden, yetersiz araştırma ile hüküm kurulmuştur. Söz konusu  tutanak tanıklarının dinlenilmesiyle, işveren tarafından sunulan tutanakların doğrulanıp doğrulanmadığı kuşkuya yer vermeyecek şekilde araştırılmalı ve diğer delillerle birlikte bir değerlendirmeye tabi tutulmalıdır.
    Diğer taraftan, davacının işyerindeki çalışma süresi de taraflar arasında uyuşmazlık konusudur. Araştırma sonucu işe iadeye karar verilmesi durumunda bu husus önem taşıyacağından, SGK kaydında davacının iddia ettiği dönemdeki işvereni olarak görülen işyerinin davalı ile bağlantısı olup olmadığı, bu şekilde davacının kıdem süresi de netleştirilmelidir. Eksik inceleme ile yazılı şekilde kurulan hükmün bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 08/12/2011 gününde oybirliğiyle karar verildi.

     

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi