Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2011/1616
Karar No: 2011/6467

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2011/1616 Esas 2011/6467 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı işçi, iş sözleşmesinin geçerli bir neden olmaksızın feshedildiğini belirterek işe iadesini ve yasal haklarını talep etmiştir. Ancak mahkeme, işverenin ekonomik kriz nedeniyle aldığı işletmesel kararın yargı denetimine tabi olmadığını ve davacının işten çıkartılmasının yeterli haklı ve geçerli nedenlere dayandığını belirterek davayı reddetmiştir. Davacı temyiz etmiştir. Dosya incelendiğinde, işyerinde bulunan makinelerin durumu, siparişlerin azalması ve üretimin düşmesi nedeniyle iş sözleşmesinin feshedildiği anlaşılmıştır. Ancak mahkemece, davacının brode makinelerinde çalıştırılabilme imkanı olup olmadığı ve işe alınan diğer işçilerin vasıfları gibi konular yeterince araştırılmamıştır. Bu nedenle mahkeme kararı bozulmuştur.
Kanun maddeleri: İş Kanunu madde 18, madde 19.
22. Hukuk Dairesi         2011/1616 E.  ,  2011/6467 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : Bursa 2. İş Mahkemesi
    TARİHİ : 10/03/2010
    NUMARASI : 2009/275-2010/117

    Davacı vekili, iş sözleşmesinin geçerli neden olmaksızın feshedildiğini belirterek müvekkilinin işe iadesine ve yasal haklarına karar verilmesini istemiştir.
    Davalı vekili, davacının iş akdinin ekonomik kriz ve siparişlerin azalmasına bağlı olarak diğer çalışanlarla birlikte sona erdirildiğini, işverenin fesih yönünde aldığı işletmesel kararın yargı denetimine tabi olmadığını, çıkarılan işçilerin seçiminde işvereni bağlayan bir tenkisat kuralı bulunmadığını, davalı şirketteki işlerin personel çıkaracak düzeyde azaldığının işyerinde kullanılan elektrik giderleri, vergiye esas kazanç miktarı ve  diğer ticari defter ve kayıtların tetkikinden de anlaşılabileceğini  savunarak davanın reddini talep etmiştir.
    Mahkemece, keşifte dinlenen tüm tanıkların ekonomik krizin varlığını belirttiği, diğer hususlarda iddia ve savunma doğrultusunda beyanda bulunduğu, bilirkişi raporunda  davalı iş yerinde sipariş ve üretim azalmasının yaşandığı, buna bağlı olarak istihdam fazlasının meydana geldiği, işçi çıkarılması yoluna gidildiği, genel olarak çıkarılan işçilerin işe alındığını, davacının çıkarıldığı bölüme işçi alımı yapılmadığı, sosyal kriterler yönünden işverenin bir savunmasının bulunmadığını ve bunun esas alınacağına ilişkin kayıt ve belge bulunmadığı, alınan işletmesel kararın tutarlı olarak uygulandığı ve feshin geçerli nedene dayandığı kanaatinin bildirildiği, buna göre davalı işletmenin ekonomik krizden etkilendiği, siparişlerin azaldığı, stokların arttığı, işçi çıkarmadan önce vardiya sayısının azaltılması, ücretsiz izin kullandırılması gibi ekonomik krizi işçi çıkarmadan atlatmaya yönelik tüm tedbirlerin uygulandığı, ancak ekonomik krizi aşamayan işverenin işçi çıkartmak zorunda kaldığı, davacının da bu yönde alınan işletmesel karar sonucu işten çıkartıldığı, fesih için yeterli haklı ve geçerli nedenlerin bulunduğu gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir. Hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Dosya içeriğine göre, davacı işyerinde fason kesim bölümünde operatör olarak çalışmaktadır. İş sözleşmesi, ekonomik kriz nedeniyle siparişlerin azalması ve üretimin düşmesi nedeniyle sona erdirilmiştir. İşverene ait tüm kayıt ve belgeler getirtilip bilirkişi incelemesi yaptırılmış ise de, rapor uyuşmazlığın çözümü için yeterli değildir.  Keşif  sonucu elde edilen bilgilere göre, işyerinde 6 adet brode, 1 adet de kesim makinesi bulunmaktadır. Kesim makinesi keşif tarihinde çalışmamaktadır, bu makinede çalıştığı anlaşılan davacı ve diğer işçinin belirtilen nedenle iş sözleşmeleri feshedilmiştir. Brode makinelerinin 4 tanesi ise çalışmaktadır. İşyerinde sipariş usulüne göre çalışılmaktadır. Davacının işten çıkarıldığı dönemde kesim bölümü üretimi de dahil olmak üzere tüm üretim belirgin şekilde azalmış, daha sonraki dönemde brode üretiminde büyük artış olmuştur. Tekstil mühendisi bilirkişinin değerlendirmesine göre, brode makineleri ayrı bir uzmanlık ve tecrübe gerektirmektedir, davacı ise kesim makinesinde tecrübelidir. Buna göre mahkemece, davacının kısa bir eğitimle brode makinelerinde çalıştırılabilme imkanı bulunup bulunmadığı uzman bilirkişi görüşü alınarak araştırılmalıdır. Diğer taraftan, fesihten sonra işe alınan işçilerin de vasıfları, davacının yapabileceği işler için işe alınıp alınmadıkları da kuşkuya yer vermeyecek şekilde belirlenmeli, diğer delillerle birlikte değerlendirilerek bir hüküm kurulmalıdır. Yazılı şekilde eksik inceleme ile karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 01/12/2011 gününde oybirliğiyle karar verildi.

     

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi