Abaküs Yazılım
11. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/7008
Karar No: 2018/963
Karar Tarihi: 12.02.2018

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi 2016/7008 Esas 2018/963 Karar Sayılı İlamı

11. Hukuk Dairesi         2016/7008 E.  ,  2018/963 K.

    "İçtihat Metni"

    ....

    Taraflar arasında görülen davada ...kemesi’nce verilen 17/02/2016 tarih ve 2014/3-2016/42 sayılı kararın Yargıtayca incelenmesi davalı .... vekili ve davalı .... Şti.vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe, layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:
    Davacı vekili, davalı şirketin 2010/84600 sayılı "...." ibareli marka tescil başvurusuna müvekkilinin tanınmış "MATİK" ibareli markalarına dayanarak yaptığı itirazın davalı .. .. nihai olarak reddedildiğini, ancak başvuruya konu işaretin tescili halinde iltibas tehlikesinin doğacağını, işaretlerin karıştırılacağını, davalı şirketin müvekkili markalarının tanınmışlığından haksız yarar sağlayacağını ileri sürerek .....sayılı kararının iptalini, davalı şirketin marka başvurusunun reddini talep ve dava etmiştir.
    Davalı ... vekili, müvekkili kurum tarafından verilen kararın hukuka uygun olduğunu savunarak davanın reddini istemiştir.
    Davalı şirket, davaya cevap vermemiştir.
    Mahkemece, iddia, savunma ve tüm dosya kapsamına göre, davacının "....." ibareli markaları ile davalı şirketin "...." ibareli marka tescil başvurusu arasında ortalama tüketiciyi iltibasa düşürecek derecede benzerlik bulunduğu, davacının "Bankamatik" ibareli markasının tanınmış olduğu, davalı şirket başvurusundaki diğer mal ve hizmetler yönünden de 556 sayılı KHK"nın 8/4 maddesindeki koşulların oluştuğu gerekçesiyle davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Kararı, davalı ..... vekili ve davalı ... vekili temyiz etmiştir.
    1- Gerekçeli karar, davalı şirketin daha önceki adresi olan ..... adresinde Tebligat Kanunu 35. maddesine göre tebliğ edilmiştir. 26.09.2013 tarihli Ticaret Sicil Gazetesinde ilan olunan şirket ortaklar kurulu kararına göre şirketin, .....adresine taşınmasına karar verilmiş olduğundan 22.03.2016 tarihli tebligat geçersizdir. Bu durum karşısında temyiz eden davalı şirket vekilinin temyiz talebi süresinde kabul edilerek, temyiz itirazlarının incelenmesine geçilmiştir.

    .../...


    7201 sayılı Tebligat Kanunu`nun 10. maddesinde tebligatın, tebliğ yapılacak şahsa bilinen en son adresinde yapılacağı, bilinen en son adresin tebligata elverişli olmadığının anlaşılması veya tebligat yapılamaması halinde muhatabın adres kayıt sisteminde bulunan adresinin bilinen en son adresi olarak kabul edileceği, aynı Kanunun 35/4. maddesinde de tüzel kişiler yönünden tebligat yapılacak adresin resmi kayıtlarda görünen adres olduğu belirtilmiştir.
    T.C. Anayasasının 36. ve 6100 sayılı HMK’nın 27. maddelerinde, taraflar dinlenmeden, iddia ve savunmalarını beyan etmeleri için davet edilmeden, karar verilemeyeceği hüküm altına alınmıştır. Bu itibarla kişinin kendisinden habersiz olarak yargılama yapılarak karar verilmesi kural olarak mümkün değildir.
    Somut olayda, yukarıda da belirtildiği gibi 18.09.2013 tarihli ortaklar kurulunca davalı şirketin ......adresinden ..... adresine taşınmasına karar verildiği, ortaklar kurulu kararının 19.09.2013 tarihinde tescil edilerek 26.09.2013 tarihli Ticaret Sicil Gazetesinde ilan edildiği Ticaret Sicil Müdürlüğü tarafından mahkemeye bildirilmiştir. Her ne kadar dava dilekçesi ve tensip zabtı davalı şirketin Ticaret Sicil Müdürlüğü tarafından bildirilen ..... adresine gönderilmişse de, 02.04.2014 tarihinde tebliğ mazbatası üzerine muhatabın adres bırakmadan ayrıldığı şerhi konularak tebligat iade edilmiş, bir daha bu adrese tebligat gönderilmemiş, dava dilekçesi ve eklerinin tebliği ile bundan sonraki tüm tebligatlar davalı şirketin eski adresi olan .....adresinde Tebligat Kanununun 35. maddesine göre yapılmıştır. Bu durumda usulüne uygun taraf teşkilinin sağlandığı söylenemez. O halde mahkemece, yargılama sırasında usulüne uygun şekilde taraf teşkili sağlanmadığı göz önüne alınarak, davalı tarafa savunma hakkı tanındıktan sonra işin esasına girilip, sonuca gidilmesi gerekirken, yazılı şekilde hüküm tesisi doğru görülmemiş, hükmün davalı .....yararına bozulması gerekmiştir.
    2- Bozma sebep ve şekline göre davalı şirket vekilinin diğer, davalı ... vekilinin tüm temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine gerek görülmemiştir.
    SONUÇ: Yukarıda (1) nolu bentte açıklanan nedenlerle davalı şirket vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile kararın davalı.....yararına BOZULMASINA, (2) nolu bentte açıklanan nedenlerle davalı şirket vekilinin diğer, davalı .... vekilinin tüm temyiz itirazlarının incelenmesine yer olmadığına, ödedikleri peşin temyiz harcının istekleri halinde temyiz edenlere iadesine, 12/02/2018 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.





    ....

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi