Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2011/11415
Karar No: 2011/5263

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2011/11415 Esas 2011/5263 Karar Sayılı İlamı

22. Hukuk Dairesi         2011/11415 E.  ,  2011/5263 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : İstanbul 5. İş Mahkemesi
    TARİHİ : 24/03/2011
    NUMARASI : 2009/340-2011/244

    Davacı vekili, iş sözleşmesinin geçerli neden olmadan işverence feshedildiğini ileri sürerek feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini, boşta geçen süre ücret ve diğer haklar ile işe başlatılmama halinde ödenmesi gereken tazminatın belirlenmesini istemiştir.
    Davalı vekili, ...Ticaret Merkezine bitişik ön ve arkasında bulunan otoparkların bir bölümünün imar değişikliği nedeniyle görev alanından çıktığını, imar değişikliğinden sonra tek parsel ve tapu kaydının 3 ayrı persele bölündüğünü bu nedenle personel fazlalılığının meydana  geldiğini, iş akdinin geçerli nedenle feshedildiğini belirterek davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
    Mahkemece, davalı işyerinin Otopark alanının ....Belediyesi ile Kooperatif arasında yapılan sözleşme uyarınca davalının uhdesinden çıkarılması sebebi ile bir istihdam fazlası ortaya çıktığı ileri sürülmüş ise de davalı üst kurula bağlı Otopark iktisadi işletmesinde çalışanlara sürekli fazla mesai yaptırıldığı, feshin önlenmesi adına fazla mesainin kaldırılmadığı, kısmi çalışmaya dönüşülmesi gibi istihdam yaratacak başka tedbirler alınmadığı, feshin son çare olma ilkesine uyulmadığı, bu nedenlerle iş akdinin geçersiz olarak feshedildiği gerekçesi ile davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Karar davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Taraflar arasında iş sözleşmesinin feshinin geçerli nedene dayanıp dayanmadığı uyuşmazlık konusu olup, normatif dayanak 4857 sayılı İş Kanunu’nun 18 ve devamı maddeleridir. 
    4857 sayılı İş Kanunu’nun 18.maddesine göre otuz veya daha fazla işçi çalıştıran işyerlerinde en az altı aylık kıdemi olan işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesini fesheden işveren, işçinin yeterliliğinden veya davranışlarından ya da işletmenin, işyerinin veya işin gereklerinden kaynaklanan geçerli bir sebebe dayanmak zorundadır.
    İşletmenin, işyerinin veya işin gereklerinden kaynaklanan sebepler; sürüm ve satış olanaklarının  azalması,  talep  ve  sipariş azalması,  enerji sıkıntısı, ülkede yaşanan ekonomik
    kriz, piyasada genel durgunluk, dış pazar kaybı, ham madde sıkıntısı gibi işin sürdürülmesini olanaksız hale getiren işyeri dışından kaynaklanan sebeplerle yeni çalışma yöntemlerinin uygulanması, işyerinin daraltılması, yeni teknolojinin uygulanması, işyerinin bazı bölümlerinin kapatılması ve bazı iş türlerinin kaldırılması gibi işyeri içi sebeplerdir.
    İşletmenin, işyerinin ve işin gereklerinden kaynaklanan sebeplerle sözleşmeyi feshetmek isteyen işverenin fesihten önce fazla çalışmaları kaldırmak, işçinin rızası ile çalışma süresini kısaltmak ve bunun için mümkün olduğu ölçüde esnek çalışma şekillerini geliştirmek, işi zamana yaymak, işçileri başka işlerde çalıştırmak, işçiyi yeniden eğiterek sorunu aşmak gibi varsa fesihten kaçınma olanaklarını kullanması, kısaca feshe son çare olarak bakması gerekir.
    4857 sayılı İş Kanunu’nun 20.maddesinin ikinci fıkrasına göre feshin geçerli nedene dayandığını ispat yükümlülüğü işverene aittir. İşçi, feshin başka bir sebebe dayandığını iddia ettiği takdirde, bu iddiasını ispatla yükümlüdür.    
    Dosya içeriğinden, davacının altı aydan fazla davalı işverene ait işyerinde güvenlik görevlisi olarak çalıştığı, iş akdinin 06.04.2009 tarihli fesih bildirimi ile, davalı kurulun işlettiği açık 1, 2, 3 nolu otoparklarda ....Belediyesi ile S.S. ... ..... Kooperatifi arasında yapılan sözleşme gereği inşaat yapılacağından bu bölgelerin görev alanları dışına çıktığı, personel fazlalığı meydana geldiği nedeniyle kıdem, ihbar ve yasal hakları ödenmek kaydıyla  06.04.2009 tarihinden itibaren feshedildiği, davalı işyerinin bulunduğu parselin Şişli Belediyesi tarafından 3 parsele ayrıldığı, Kurulun işlettiği bu parsellerdeki açık 1, 2, 3. otoparkları S.S. .....Yapı Kooperatifine devrettiği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile SS ...İşyeri Yapı Kooperatifi arasında yapılan sözleşmeye göre bu alanlara iş merkezleri yapılmasının kararlaştırıldığı anlaşılmıştır.
    Somut olayda, otoparkların bir kısmının devri ve devirden sonra bu alanlara iş merkezlerinin yapılmasına karar verilmesi nedeniyle istihdam fazlalığı oluştuğu açıktır. Bundan sonra yapılacak yargısal denetim, feshin son çare olması ilkesinin uygulanıp uygulanmadığı ile ilgili olmalıdır. Davacının davalı bünyesindeki başka bölümlerde güvenlik görevlisi olarak ya da kısa bir eğitim verilerek başka işlerde çalışma imkanı olup olmadığı, fesih tarihinde ve sonrasında yeni işçi alımı yapılıp yapılmadığı, alınmış ise hangi bölümlere ne görevle alındıkları, feshin son çare olması ilkesi yönünden iş akdinin feshinden önce alınması gereken tedbirlerin alınıp alınmadığı üç kişilik bilirkişi heyeti ile birlikte keşif yapılarak tesbit edilmeden yetersiz bilirkişi raporuna dayanılarak eksik inceleme ile yazılı şekilde karar verilmesi  hatalı olup bozmayı gerektirir.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 18.11.2011 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi