![Abaküs Yazılım](/3.png)
Esas No: 2022/3610
Karar No: 2022/6707
Karar Tarihi: 09.05.2022
Yargıtay 10. Hukuk Dairesi 2022/3610 Esas 2022/6707 Karar Sayılı İlamı
Özet:
Mersin 1. İş Mahkemesi'nde görülen bir dava, yaşlılık aylığı için hak kazanıldığının tespitini istemiştir. İlk derece Mahkemesi, davayı reddetmiştir. Davacı vekili istinaf yoluna başvurmuş ve Adana Bölge Adliye Mahkemesi 7. Hukuk Dairesi, istinaf başvurusunun esastan reddine karar vermiştir. Davacı vekili bu karara temyiz isteğiyle başvurarak, eksik ve çelişkili bilirkişi raporu hükme esas alındığı, eksik araştırma ve incelemeyle karar verildiği gerekçesiyle kararın bozulmasını talep etmiştir. Hukuk Genel Kurulu'nun ilgili ilamına dayanarak, mahkeme kararlarının gerekçeli olarak yazılması gerektiği ve hüküm arasındaki mantıksal bağlantının açıkça belirtilmesi gerektiği vurgulanmıştır. İlk derece Mahkemesi'nin gerekçesiz karar vermesi hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle karar bozulmuştur. HMK'nın 373/1. maddesi gereğince Adana Bölge Adliye Mahkemesi 7. Hukuk Dairesi kararı kaldırılmış ve ilk derece Mahkemesi'nin kararı bozulmuştur. Kanun maddeleri olarak Anayasa'nın 141/3 üncü maddesi ve Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 297. maddesi gösterilmiştir.
"İçtihat Metni"
Mahkemesi : Adana Bölge Adliye Mahkemesi 7. Hukuk Dairesi
İlk Derece Mahkemesi: Mersin 1. İş Mahkemesi
Dava, yaşlılık aylığına hak kazanıldığının tespiti istemine ilişkindir.
İlk Derece Mahkemesince, hükümde belirtilen gerekçelerle davanın reddine dair verilen karara karşı davacı vekili tarafından istinaf yoluna başvurulması üzerine, Adana Bölge Adliye Mahkemesi 7. Hukuk Dairesince istinaf başvurusunun esastan reddine karar verilmiştir.
Adana Bölge Adliye Mahkemesi 7. Hukuk Dairesince verilen kararın, davacı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
I-İSTEM
Davacı vekili, davacının yaşlılık aylığı almaya hak kazandığının tespitine karar verilmesini talep etmiştir.
II- CEVAP
Davalı Kurum vekili davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
III- MAHKEME KARARI
A- İLK DERECE MAHKEMESİ KARARI
Kaldırma ilamı öncesi dosya kapsamında aldırılan 12/10/2018 tarihli rapor ve akabinde iş bu rapora uygun şekilde verilen hüküm yerinde görülmekle; kaldırma ilamı öncesi rapor ve gerekçeli karardaki aynı nedenlerle;
“davanın reddine” karar verilmiştir.
B- BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ KARARI
“Davacının istinaf başvurusunun HMK'nın 353/1-b-1 maddesi gereğince esastan reddine” karar verilmiştir.
TEMYİZ KANUN YOLUNA BAŞVURU VE NEDENLERİ
Davacı vekili, eksik ve çelişkili bilirkişi raporu hükme esas alınarak eksik araştırma ve incelemeyle karar verildiği gerekçeleriyle kararın bozulmasını talep etmiştir.
IV- İLGİLİ HUKUK KURALLARI VE İNCELEME
Hukuk Genel Kurulu’nun 15.07.2009 tarih ve 2009/19-285 Esas, 2009/359 Karar sayılı ilamında da belirtildiği üzere; bir mahkeme kararının gerekçesi, o davaya konu maddi olguların mahkemece nasıl nitelendirildiğini, kurulan hükmün hangi nedenlere ve hukuksal düzenlemelere dayandırıldığını ortaya koyar; kısaca, maddi olgularla hüküm arasındaki mantıksal bağlantıyı gösterir.
Tarafların o dava yönünden, hukuk düzenince hangi nedenle haklı veya haksız görüldüklerini anlayıp değerlendirebilmeleri ve Yargıtay'ın hukuka uygunluk denetimini yapabilmesi için, ortada, usulüne uygun şekilde oluşturulmuş; hükmün hangi nedenle o içerik ve kapsamda verildiğini ayrıntılarıyla gösteren, ifadeleri özenle seçilmiş ve kuşkuya yer vermeyecek açıklıktaki bir gerekçe bölümünün bulunması, zorunludur.
Bütün mahkemelerin her türlü kararlarının gerekçeli olarak yazılması gerektiğini öngören Anayasa'nın 141/3 üncü maddesi ve ona koşut bir düzenleme içeren 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 297. maddesi, bu amacı gerçekleştirmeye yöneliktir.
İlk derece mahkemesince, yukarıda belirtilen ilkelere aykırı olarak, “Kaldırma ilamı öncesi dosya kapsamında aldırılan 12/10/2018 tarihli rapor ve akabinde iş bu rapora uygun şekilde verilen hüküm yerinde görülmekle; kaldırma ilamı öncesi rapor ve gerekçeli karardaki aynı nedenlerle” denilmek suretiyle gerekçesiz karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup, bozma sebebidir.
O halde, davacı vekilinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve Adana Bölge Adliye Mahkemesi 7. Hukuk Dairesinin istinaf başvurusunun esastan reddine ilişkin kararının kaldırılarak, İlk Derece Mahkemesince verilen hüküm bozulmalıdır.
SONUÇ: Adana Bölge Adliye Mahkemesi 7. Hukuk Dairesi kararının, HMK'nın 373/1. maddesi gereğince kaldırılarak temyiz edilen ilk derece mahkemesi hükmünün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde temyiz eden ilgiliye iadesine,
dosyanın kararı veren İlk Derece Mahkemesine ve kararın bir örneğinin Bölge Adliye Mahkemesine gönderilmesine, 09.05.2022 gününde oybirliğiyle karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.