Abaküs Yazılım
5. Daire
Esas No: 1989/1170
Karar No: 1989/1788
Karar Tarihi: 25.10.1989

Danıştay 5. Daire 1989/1170 Esas 1989/1788 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Bu mahkeme kararı, güvenlik soruşturması raporlarının ön işlem niteliğinde oldukları için tek başlarına idari dava konusu olamayacaklarını belirtmiştir. İdari işlemlerde yetki, şekil, konu, maksat yönlerinden birinin veya hukuka aykırılığının bulunması halinde iptal davası açılabileceği 2577 sayılı Yasanın 2. maddesinde açıklanmıştır. Ancak güvenlik soruşturması raporunun kesin ve sonuç doğurucu işlem niteliği taşımadığı, sadece ön işlem olduğu vurgulanmıştır. Bu nedenle, güvenlik soruşturmasının iptali isteminin inceleme olanağının bulunmadığı gerekçesiyle davacının dava talebi reddedilmiştir. Karara yapılan ayrışık oyda ise, güvenlik soruşturmasının tek taraflı tesis edilmiş ve davacının menfaatlerini ihlal ettiği için iptal davasına konu edilebileceği, bu nedenle kararın bozulması gerektiği belirtilmiştir.
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu, 2. madde: İptal davası, idari işlemlere karşı işlemi düzenleyen idarenin veya yürütmeye uzaklaştırılmış veya iptal edilmiş idari işlemlerin sonuçlarına katlananların, yetki, şekil, sebep, konu veya amaç bakımından biri ile hukuka aykırı olduklarını iddia etmek suretiyle açacakları davaları ifade eder.

Daire : BEŞİNCİ DAİRE
Karar Yılı : 1989
Karar No : 1788
Esas Yılı : 1989
Esas No : 1170
Karar Tarihi : 25/10/989

GÜVENLİK SORUŞTURMASI RAPORLARININ, ÖN İŞLEM NİTELİĞİNDE OLMALARI NEDENİYLE, TEK BAŞLARINA İDARİ DAVAYA KONU OLAMAYACAKLARI HK.

İdare Mahkemesi kararıyla; 2577 sayılı Yasanın 2.maddesinin 1.fıkrasında iptal davasının, idari işlemler hakkında yetki, şekil, sebep, konu maksat yönlerinden biri ile hukuka aykırı olduklarından dolayı iptalleri için menfaatleri ihlal edilenler tarafından açılacak davalar olarak tanımlandığı, iptal davasına konu olan işlemin kesin nitelikte vemaddede öngörülen yönlerden hukuka aykırı olmasının gerektiği, davada iptali istenilen güvenlik soruşturması raporunun ise kesin ve tek başına sonuç doğurucu işlem niteliğinde olmadığı, bir ön işlem özelliği taşıdığı bu nedenle iptal davasına konu olabilecek bir işleme bağlı olmadan güvenlik soruşturmasının iptali isteminin inceleme olanağının bulunmadığı gerekçesiyle dava reddedilmiştir.
Davacı, güvenlik soruşturmasının hem işlem tarihinde hem de sonra sürekli sonuç yaratan bir tasarruf olduğunu, üstelik yarattığı yeni sonuçlar ve taşıdığı potansiyel riskler yüzünden bu işlemin yönetsel işlemden de öteye bir ceza niteliğine büründüğünü, hiçbir yasal soruşturma sürecini yansıtmayan, hiçbir nesnel kanıtı bulunmayan dayanaksız öznel görüşlerin yansıtıldığını ve herhangi bir yargılamaya dayandırılmayan belgenin hukuk devleti anlayışı içinde geçerli sayılmaması gerektiğini öne sürmekte ve kararın temyizen incelenerek bozulmasını istemektedir.
İdare ve Vergi Mahkemeleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenerek bozulabilmeleri 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49.maddesinde belirtilen nedenlerden birinin bulunması halinde mümkündür. İdare Mahkemesince verilen karar ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup, bozulmasını gerektirecek bir sebep de bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile anılan kararın onanmasına karar verildi.

AYRIŞIK OY:
2577 Sayılı Yasanın 2.maddesinde iptal davalarının idari işlemlere karşı yetki biçim, neden, konu ve amaç yönlerinden biri ile hukuka aykırı olduklarından dolayı iptalleri için menfaatleri ihlal edilenler tarafından açılacağı hükme bağlanmıştır.
Dava konusu güvenlik soruşturmasının ise kamu gücüne dayalı olarak ve tek taraflı tesis edilmiş, davacının menfaatlerini ihlal eden ve bu yö nüyle sonuç doğuran bir yönetsel işlem olduğu açık bulunduğundan ve bu nedenle iptal davasına konu edilebileceğinden mahkeme kararının bozula
rak işin esası hakkında karar verilmek üzere dosyanın geri gönderilmesi gerektiği görüşü ile çoğunluk kararına katılmıyorum.


Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi