Abaküs Yazılım
10. Daire
Esas No: 1987/949
Karar No: 1989/1849
Karar Tarihi: 25.10.1989

Danıştay 10. Daire 1987/949 Esas 1989/1849 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Belediyede çalışan bir grup personelin Türkiye Elektrik Kurumu'na devredilmesi sonrasında, belediyede geçen hizmet süreleri için belirlenen kıdem tazminatlarının devir bilançosunda belediye borcu olarak geçmemesi nedeniyle açılan davada, İdare Mahkemesi belediyenin bu borcu üstlenmesi gerektiği kararını vermiştir. Ancak, temyiz davasında bu karar bozulmuş ve Türkiye Elektrik Kurumu'na devredilen personelin tüm hak ve sorumluluklarıyla birlikte kıdem tazminatlarının da devredildiği ve bu nedenle belediyenin borcu olarak düşünülemeyeceği belirtilmiştir. Kararda, 1312 sayılı Türkiye Elektrik Kurumu Kanunu'nun bazı maddelerinin değiştirilmesi hakkındaki 2705 sayılı Kanun'un geçici 1. maddesi ve 1475 sayılı İş Kanunu'nun 14/3. maddesi detaylı olarak açıklanmıştır.

Daire : ONUNCU DAİRE
Karar Yılı : 1989
Karar No : 1849
Esas Yılı : 1987
Esas No : 949
Karar Tarihi : 25/10/989

2705 SAYILI YASAYA GÖRE TEK'E DEVREDİLEN PERSONEL, TÜM HAK VE SORUMLULUKLARI İLE BİRLİKTE DEVREDİLDİĞİNDEN, BUNLARIN KIDEM TAZMİNATI BORÇLARININ BELEDİYE BORCU OLMASI GEREKTİĞİNE İLİŞKİN İDARE MAHKEMESİ KARARINDA HUKUKİ İSABET GÖRÜLMEDİĞİ HK.
Davacı tarafından 2705 sayılı yasa uyarınca TEK'na devredilen personelin Belediyede geçen hizmet süreleri ile ilgili kıdem tazminatlarının devir bilançosunda belediye borcu olarak yer verilmemesi nedeniyle devir kurulu kararının iptali istemiyle açılan dava sonucunda İdare Mahkemesince; 1475 sayılı İş Kanununun 14/3.maddesinin yanı sıra, bir işletmeyi aktif ve pasifi ile devralan kimsenin işletmenin borçlarından sorumlu olacağı işçinin kıdem tazminatı alacağının her iki işvereninde müteselsilen sorumluluğunun Borçlar Kanunu gereği olduğu, bu düzenlemeler ile işçiyi işverene karşı bazı haklarla donatılmak suretiyle korunduğu ve sosyal güvenliğin sağlanmak istendiği, kıdem tazminatlarının işyerini devreden veya devralan işverenden birisinin ödemesinin işçi yönünden değişen bir durum arz etmediği, buna göre bir hizmet sözleşmesine dayalı olarak hizmetini ifa eden işçinin bu hizmetinden yararlanan işverenin kıdem tazminatından sorumlu olacağı dolayısıyla henüz işçinin hizmetinden yararlanmayan yeni işveren yerine bu hizmetten yararlanmış olan eski işveren olan belediyenin bu borcu üstlenmesi gerektiği gerekçesiyle dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir.
İdare Mahkemesi kararının temyizen bozulması istenilmektedir.1312 sayılı Türkiye Elektrik Kurumu Kanununun Bazı Maddelerinin Değiştirilmesi, iki maddesinin yürürlükten kaldırılması, Bazı Madde Bent ve Fıkra Eklemesi Hakkında 2705 sayılı Kanunun geçici 1.maddesinin (a) fıkrasında "Bu Kanunla 1312 sayılı Türkiye Elektrik Kurumu Kanununun
3.maddesine eklenen (i) bendinde belirtilen kurum ve kuruluşlardan il merkezlerinde bulunanların mal varlıklarından elektrik hizmetleri ile ilgili bölümleri bu kurum ve kuruluşların elektrik hizmetlerine ilişkin hak ve borçları ile sadece bu hizmetlerde çalışan memur, sözleşmeli personel, geçici personel ve işçileri, yeni bir atamaya lüzum kalmaksızın kadroları, hizmet akitleri, toplu iş sözleşmeleri, sorumlulukları ve özlük haklarıyla 1 Kasım 1982 tarihinde Türkiye Elektrik Kurumuna bağlanır ve devredilir" hükmüne yer verilmiştir.
Madde hükmünden anlaşılacağı üzere, bu yasaya göre Türkiye Elektrik Kurumuna devredilen personel tüm hak ve sorumlulukları ile devredilmekte olup, personel özlük haklarından olan kıdem tazminatlarının bunların dışında düşünülmesi ve devredilen hak ve sorumluluklardan ayrı olarak belediyenin borcu sayılarak bilançoya geçirilmesine olanak bulunmamaktadır.
Türkiye Elektrik Kurumuna devredilen personelin … Belediyesinde geçen hizmet sürelerinin karşılığı olarak belirlenen kıdem tazminatlarının devir bilançosunda belediyenin borcu olarak gösterilmemesi yolundaki işlem hukuka aykırı bulunmamaktadır.
Açıklanan nedenlerle İdare Mahkemesi kararında hukuki isabet görülmediğinden anılan kararın 2577 sayılı Yasanın 49.maddesi 1.fıkrası uyarınca bozulmasına, aynı maddenin 2.fıkrasına göre işin esasına inilerek davanın reddine karar verildi.


Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi