Esas No: 2019/7247
Karar No: 2022/1392
Karar Tarihi: 29.03.2022
Danıştay 3. Daire 2019/7247 Esas 2022/1392 Karar Sayılı İlamı
Danıştay 3. Daire Başkanlığı 2019/7247 E. , 2022/1392 K."İçtihat Metni"
T.C.
D A N I Ş T A Y
ÜÇÜNCÜ DAİRE
Esas No : 2019/7247
Karar No : 2022/1392
TEMYİZ EDEN (DAVALI) : … Bakanlığı … Başkanlığı/ANKARA
KARŞI TARAF (DAVACI) : …
VEKİLİ : Av. …
İSTEMİN KONUSU:….Vergi Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararına yöneltilen istinaf başvurusuna ilişkin … Bölge İdare Mahkemesi ... Vergi Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Davacının mükellefiyette hata yapıldığı iddiasıyla adına salınan cezalı vergilerin kaldırılması talebiyle yaptığı düzeltme-şikayet başvurusunun reddine yönelik … tarih ve … sayılı işlemin iptali istemine ilişkindir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: Davacı tarafından düzeltme-şikayet başvurusunda bulunulurken, uyuşmazlığa konu araçların, ikametgahının Kadıköy'de bulunması nedeniyle özel plaka alınabilmesi için kendisine devredilmiş gibi gösterildiğini, plaka değişikliği gerçekleştirildikten sonra araçların bir kaç gün içinde tekrar devredildiğini beyan ettiği, dosyadaki araç alım-satımına ilişkin sözleşmelerden, davacının satın almış göründüğü araçlar üzerinde bir kaç gün içerisinde plaka değişikliği yaparak araçları tekrar devrettiğinin anlaşıldığı, davalı idarece davacının araç alım satım yaptığına dair somut bir tespit bulunmadığı gibi davacı tarafından, hakkında mükellefiyet tesis edilmesine ilişkin işlem Mahkemelerinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararıyla iptal edildiğinden, mükellefiyette hata nedeniyle adına salınan cezalı vergilerin kaldırılması istemiyle yapılan düzeltme-şikayet başvurusunun reddine dair işlemde hukuka uygunluk bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu işlem iptal edilmiştir.
Bölge İdare Mahkemesi kararının özeti: İstinaf başvurusunun, usul ve hukuka uygun olduğu sonucuna varılan Vergi Mahkemesi kararının kaldırılmasını sağlayacak nitelikte görülmediği gerekçesiyle 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 45. maddesinin 3. fıkrası uyarınca reddine karar verilmiştir.
TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Dava konusu işlemin düzeltme ve şikayet başvurusu kapsamında olmadığı, aksi halde dava açma süresinin bir anlamı kalmayacağı ileri sürülerek kararın bozulması istenilmektedir.
KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Savunma verilmemiştir.
DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ …'ÜN DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan Bölge İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Üçüncü Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
Bölge idare mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.
KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1. Temyiz isteminin reddine,
2. Temyize konu Vergi Dava Dairesi kararının ONANMASINA,
3. 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 50. maddesi uyarınca, kararın taraflara tebliğini ve bir örneğinin de ilgili Vergi Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın kararı veren ilk derece mahkemesine gönderilmesine, 29/03/2022 tarihinde oyçoluğuyla kesin olarak karar verildi.
(X)-KARŞI OY :
Davacı adına, araç alımı satımı faaliyetinde bulunduğundan bahisle 26/05/2010 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere mükellefiyet tesis edildiği, satışı yapılan 61 adet aracın kasko bedelleri esas alınarak takdir komisyonu aracılığıyla hesaplanan matrahlar üzerinden gelir vergisi, gelir geçici vergisi ve katma değer vergisi tarhiyatları yapıldığı ve buna ilişkin ihbarnamelerin 06/05/2016 tarihinde tebliğ edildiği, davacı tarafından 08/01/2018 tarihinde ihbarnameleri düzenleyen … Vergi Dairesi Müdürlüğüne cezalı tarhiyatların kaldırılması istemiyle düzeltme başvurusunda bulunulduğu, söz konusu başvurunun reddi üzerine yapılan şikayet başvurusunun davalı idarece reddedilmesi üzerine işlemin iptali istemiyle görülmekte olan davanın açıldığı anlaşılmıştır.
213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun "Vergi Hatalarını Düzeltme" başlıklı üçüncü bölümünde yer alan 116. maddesinde; vergi hatası, vergiye müteallik hesaplarda veya vergilendirmede yapılan hatalar yüzünden haksız yere fazla veya eksik vergi istenmesi veya alınması olarak tanımlanmış, bu hatalar "Hesap hataları" ve "Vergilendirme hataları" başlıkları altında 117 ve 118. maddelerinde ayrı ayrı açıklanmış, 122. maddesinde, mükelleflerin vergi muamelelerindeki hataların düzeltilmesini vergi dairesinden yazı ile isteyebilecekleri, 124. maddesinde ise vergi mahkemesinde dava açma süresi geçtikten sonra yaptıkları düzeltme başvurusu reddolunanların şikayet yoluyla Maliye Bakanlığına müracaat edebilecekleri hükmüne yer verilmiştir.
Dava konusu olayda, uyuşmazlık vergi hatası kapsamında değerlendirilemeyeceği ve bu nedenle davacının istemi düzeltme-şikayet hükümleri kapsamına girmediğinden temyiz isteminin kabulü Vergi Dava Dairesi kararının bozulması gerektiği oyuyla Daire kararına katılmıyorum.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.