Esas No: 2022/3879
Karar No: 2022/7601
Karar Tarihi: 23.05.2022
Yargıtay 10. Hukuk Dairesi 2022/3879 Esas 2022/7601 Karar Sayılı İlamı
Özet:
Asliye Hukuk (İş) Mahkemesi'nde görülen bir hizmet tespiti davası, Yargıtay Dairesi tarafından bozulduktan sonra yeniden incelendi ve davanın usulden reddine karar verildi. Ancak davacı vekili tarafından temyiz edilmesi sonucu, bozma kararına uyulması gerektiği belirtildi ve mahkeme tarafından usulden reddedilen davanın işin esasına dair hüküm kurulması gerektiği ifade edildi. Bu nedenle, temyiz itirazları kabul edilerek hüküm bozuldu. Kararda ise, Yargıtay İçtihatı Birleştirme Kararlarına referans verildi.
Yargıtay İçtihatı Birleştirme Kararları:
- 09.05.1960 gün ve 21/9 sayılı karar: Mahkeme, Yargıtay bozma kararında belirtilen çerçevede işlem yapma ve hüküm kurma zorunluluğu getirir. Hukuka aykırı ikinci bir bozma kararı verilemez. Yargıtay tarafından bozulan hükmün bozma kararının kapsamı dışında kalmış olan kısımları kesinleşir.
- 04.02.1959 gün ve 13/5 sayılı karar: Kesinleşen kısımlar, lehine olan taraf yararına usuli kazanılmış hak oluşturur.
"İçtihat Metni"
Mahkemesi :Asliye Hukuk (İş) Mahkemesi
Dava, hizmet tespiti istemine ilişkindir.
Mahkemece, uyulan son bozma ilamından sonra davanın usulden reddine karar verilmiştir.
Hükmün, davacı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kâğıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
Mahkemenin, Yargıtay Dairesince verilen bozma kararına uyması sonunda, kendisi için o kararda gösterilen şekilde inceleme ve araştırma yaparak, yine o kararda belirtilen hukuki esaslar gereğince hüküm verme yükümlülüğü doğar. “Usuli kazanılmış hak” olarak tanımlayacağımız bu olgu; mahkemeye, hükmüne uyduğu Yargıtay bozma kararında belirtilen çerçevede işlem yapma ve hüküm kurma zorunluluğu getirdiği gibi, mahkemenin kararını bozmuş olan Yargıtay Hukuk Dairesince; sonradan, ilk bozma kararı ile benimsemiş olduğu esaslara usuli kazanılmış hakka aykırı bir şekilde, ikinci bir bozma kararı verilememektedir (09.05.1960 gün ve 21/9 sayılı Yargıtay İçtihadı Birleştirme Kararı, Hukuk Genel Kurulu’nun 12.07.2006 gün, 2006/9-508 E., 2006/521 sayılı kararı). Yargıtay tarafından bozulan bir hükmün bozma kararının kapsamı dışında kalmış olan kısımları kesinleşir. Bozma kararına uymuş olan mahkeme kesinleşen bu kısımlar hakkında yeniden inceleme yaparak karar veremez. Bir başka anlatımla, kesinleşmiş bu kısımlar, lehine olan taraf yararına usuli kazanılmış hak oluşturur (04.02.1959 gün ve 13/5 sayılı YİBK).
Eldeki davada ise; taraf teşkiliyle ilgili bozmanın usuli kazanılmış hak oluşturmayacağı gözetilmeksizin “... yönünden açılan davanın (usulü kazanılmış hak nedeniyle) pasif husumet yokluğu sebebiyle usulden reddine” karar verilmesi isabetsizdir.
Mahkemece ... yönünden işin esasına dair hüküm kurulmalıdır.
O halde, davacı vekilinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, 23.05.2022 gününde oybirliğiyle karar verilmiştir.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.