Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/25414
Karar No: 2019/23438
Karar Tarihi: 16.12.2019

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2016/25414 Esas 2019/23438 Karar Sayılı İlamı

22. Hukuk Dairesi         2016/25414 E.  ,  2019/23438 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : ALACAK

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davalılar vekillerince istenilmekle, temyiz taleplerinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili, müvekkilinin iş sözleşmesini emekliliğe hak kazanması sebebi ile haklı nedenle feshettiğini ileri sürerek kıdem tazminatının tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.
    Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı kurum vekili, darenin asıl işveren konumunda bulunmadığını, taraf sıfatının bulunmadığını davacı ile şirketler aarısnda akdedilen sözleşmeye taraf olunmadığını savunarak davanın reddini istemiştir.
    Davalı şirket vekili, bir yıl süre ile ... Devlet Hastanesi yemekhane ihale işini üstlendiğini, davacının kendi isteği ile ayrıldığını, 1475 Sayılı yasanın 14. maddesi gereği şirkete her hangi bir başvurusu bulunmadığını, işçilik alacaklarının eksiksiz ödendiğini savunarak davanın reddini istemiştir.
    Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, tüm dosya kapsamı ve bilirkişi raporu doğrultusunda davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Temyiz:
    Karar, her iki davalı vekili tarafından süresinde temyiz edilmiştir.
    Gerekçe:
    1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalıların aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2-6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunun "taleple bağlılık ilkesi" başlığını taşıyan 26. maddesindeki “Hâkim, tarafların talep sonuçlarıyla bağlıdır; ondan fazlasına veya başka bir şeye karar veremez. Duruma göre, talep sonucundan daha azına karar verebilir.” hükmü uyarınca taleple bağlılık kuralına aykırı olarak talepten fazlasına karar verilmesi usule aykırıdır.
    Somut olayda; davacı dava dilekçesinde, 100 TL kıdem tazminatının davalıdan yasal faizi ile birlikte tahsilini istemiştir. 07.06.2016 tarihli ıslah dilekçesi ile de kıdem tazminatını bilirkişi raporu doğrultusunda 10830.60 TL arttırarak toplam 10930.60 TL için en yüksek banka mevduat faizi ile davalıdan tahsilini talep etmiştir. Mahkemece davacının emekliliğe hak kazanma belgesini işverene bildirmemesi sebebi ile 10930.60 TL kıdem tazminatının dava tarihinden itibaren en yüksek banka mevduat faizi ile birlikte davalılardan tahsiline karar verilmiştir. Dava dilekçesinde yasal faiz talep edildiğinden mahkemece kıdem tazminatında dava dilekçesinde istenen miktar yönünden yasal faizi geçmemek üzere en yüksek banka mevduat faizi bakiyesine ıslah tarihinden itibaren en yüksek banka mevduat faizine hükmedilmesi gerekirken yazılı şekilde kabulü hatalı olmuştur. Ancak bu yanlışlığın düzeltilmesi yeniden yargılama yapılmasını gerektirmediğinden hükmün 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu"nun geçici 3. maddesi uyarınca uygulanmasına devam olunan mülga 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu"nun 438/7. maddesi uyarınca aşağıda belirtilen şekilde düzeltilerek onanması uygun bulunmuştur.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan sebeple, temyiz konusu kararın birinci fıkrasının hükümden çıkarılarak ; yerine “1-DAVANIN KABULÜ İLE; davacının büt 10930.60 TL kıdem tazminatı alacağının 100 TL’sinin dava tarihinden itibaren yasal faiz miktarını geçmemek üzere en yüksek banka mevduat faizi ile birlikte bakiyesinin ıslah tarihinden itibaren en yüksek banka mevduat faizi ile birlikte davalılardan müştereken ve müteselsilen alınarak davacıya verilmesine,” cümlesinin eklenmesine, hükmün bu şekli ile DÜZELTİLEREK ONANMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halide davalı ... ... Yemek Gıda San. Tic. Ltd. Şti"ye iadesine 16.12.2019 gününde oybirliğiyle karar verildi.







    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi