Esas No: 2022/6009
Karar No: 2022/7636
Karar Tarihi: 23.05.2022
Yargıtay 10. Hukuk Dairesi 2022/6009 Esas 2022/7636 Karar Sayılı İlamı
Özet:
Davanın sigorta başlangıç tarihinin tespiti istemine ilişkin olduğu belirtilerek, mahkemece isteğin reddine karar verildiği ancak temyizde davacı vekilinin itirazlarının kabul edilmesi sonucu hüküm bozulduğu ve kararın gereği yerine getirilmeden eksik inceleme ve araştırma sonucu verilen kararın usul ve yasaya aykırı olduğu vurgulanarak, davacının beraber çalıştığını beyan ettiği tanıkların dinlenerek işyeri tescil bilgilerine kadar her türlü delilin toplanması gerektiği belirtilmiştir.
Kararda geçen kanun maddeleri: İş Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun (4857 sayılı Kanun), Türk Borçlar Kanunu (6098 sayılı Kanun), İş Kanunu (4857 sayılı Kanun)
"İçtihat Metni"
Mahkemesi :İş Mahkemesi
Dava, sigorta başlangıç tarihinin tespiti istemine ilişkindir.
Mahkemece, bozmaya uyarak hükümde belirtilen gerekçelerle isteğin reddine karar vermiştir.
Hükmün, davacı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
Dava, davacının sigortalılık başlangıç tarihinin 24.12.1984 olduğunun tespiti istemine ilişkindir.
Mahkemece, Dairemizin 02.03.2020 gün ve 2019/3365-2020/1823 sayılı bozma kararına uyulmasına karar verilerek yapılan yargılama sonucunda davanın reddine karar verilmiştir.
Somut olayda, anılan bozma kararı ile "davacıya davalı şirkette çalıştığını iddia ettiği dönemde beraber çalıştıkları işçilerin isimlerinin bildirilmesi istenilmeli, davacının bildirdiği isimler ile dönem bordrosundan seçilecek bordrolu tanıkların beyanlarına başvurulmalı, giriş bildirgesinin dayanağı çalışmanın varlığı araştırılarak toplanan deliller değerlendirilmek suretiyle hüküm kurulmalıdır." görüş ve düşüncesiyle bozulmuş, ancak Yerel Mahkemece bozmaya uyulduğu halde, bozma gerekleri tam olarak yerine getirilmediği anlaşılmaktadır. 9.5.1960 gün ve 21/9 sayılı İçtihadı Birleştirme Kararı uyarınca bozma kararına uyan mahkeme artık bozma kararı gereğince işlem yapmak ve hüküm vermek zorundadır.
Bozma sonrası yeterli araştırma yapılmadan ve bozma gereği yerine getirilmeden eksik inceleme ve araştırma sonucu verilen karar usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
Mahkemece, bozma sonrası davacının beraber çalıştığını beyan ettiği tanıklar dinlenmeli, dinlenen tanıkların işe giriş bildirgeleri, sigortalı hizmet cetvelleri ile dava konusu dönemde hangi işyerlerinde çalışmışlar ise bunlara ait işyeri tescil bilgileri dosya arasına alınarak tanıkların beyanları bu kapsamda değerlendirilip sonucuna göre karar verilmelidir.
O halde, davacı vekilinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
SONUÇ: Hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, 23.05.2022 tarihinde oybirliği ile karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.