(Kapatılan)22. Hukuk Dairesi 2011/666 E. , 2011/3352 K.
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
DAVA : Davacı, feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkeme, isteğin reddine karar vermiştir
Hüküm süresi içinde davacı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
Davacı vekili, davacının işyerinde 04.11.2007 tarihinde Kocaeli "aktarma sorumlusu" olarak çalışmaya başladığını, davalı işverenin yazılı bildirim yapmadan ve gerekçe göstermeden 28.08.2009 tarihinde iş sözleşmesini feshedildiğini, 2 ay önce atandığı aktarma müdürlüğü görevinden keyfi şekilde istifaya zorlanma için görevlendirildiğini belirterek feshin geçersizliğine, davacının işe iadesine ve buna bağlı feri haklara hükmedilmesini talep etmiştir.
Davalı vekili cevap dilekçesinde, davacının iş sözleşmesinde görevlendirmeyi kabul ettiğini, işyerinin ihtiyacı nedeni ile görevlendirmenin yapıldığını, yapılan görevlendirmeyi kabul etmediğinden İş Kanununun 22. maddesi gereğince geçerli nedenle iş akdinin feshedildiğini belirterek davanın reddine karar verilmesi gerektiğini savunmuştur.
Mahkemece, davacının iş sözleşmesi ile başka işyerlerine görevlendirmeyi kabul ettiğin halde görev değişikliğini kabul etmediğinden davalı işverence yapılan fesih bildiriminin geçerli nedene dayandığı gerekçesi ile davanın reddine karar verilmiştir.
Hüküm, davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
4857 sayılı İş Kanununun 19. maddesinin birinci fıkrasına göre işveren fesih bildirimini yazılı yapmak ve fesih sebebini açık ve kesin bir şekilde belirtmek zorundadır. Fesih bildirimi yazılı yapılmamışsa veya fesih sebebi açık ve kesin bir şekilde belirtilmemişse Aynı Kanununun 21.maddesi gereğince geçerli sebep gösterilmediği kabul edilir.
İş Kanununun “İşverenin haklı nedenle derhal fesih hakkı” başlığını taşıyan 25.maddesinin son fıkrasına göre işverenin haklı nedene dayanarak iş sözleşmesini feshettiği durumda fesih bildiriminin yazılı yapılması koşulu aranmaz.
Dosya içeriğine göre davalı işverence iş sözleşmesi kıdem tazminatı ödenmek suretiyle feshedildiğinden 4857 sayılı İş Kanunu’nun 19. maddesi uyarınca fesih bildiriminin yazılı olması ve fesih nedeninin açık ve kesin bir şekilde belirtilmesi gerekir. Davalı işverenlikçe fesih bildirimin yazılı yapmadığı anlaşılmaktadır. Bu nedenle usulüne uygun şekilde yapılmış bir fesih bildirimi bulunmadığından davanın kabulü yerine yazılı şekilde reddi hatalıdır.
4857 sayılı İş Yasasının 20/3 maddesi uyarınca Dairemizce aşağıdaki şekilde karar verilmiştir.
HÜKÜM : Yukarda açıklanan gerekçe ile;
1. Mahkeme kararının BOZULARAK ORTADAN KALDIRILMASINA,
2. Feshin GEÇERSİZLİĞİNE ve davacının İŞE İADESİNE,
3. Davacının yasal süre içinde başvurusuna rağmen davalı işverence süresi içinde işe başlatılmaması halinde ödenmesi gereken tazminat miktarının davacının kıdemi, fesih nedeni dikkate alınarak takdiren davacının 4 aylık brüt ücreti tutarında BELİRLENMESİNE
4. Davacı işçinin işe iadesi için işverene süresi içinde müracaatı halinde hak kazanılacak olan ve kararın kesinleşmesine kadar en çok 4 aya kadar ücret ve diğer haklarının davalıdan tahsilinin GEREKTİĞİNE,
5. Harç peşin alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
6. Davacının yapmış olduğu 53,00 TL yargılama giderinin davalıdan tahsili ile davacıya verilmesine, davalının yaptığı yargılama giderinin üzerinde bırakılmasına,
7. Karar tarihinde yürürlükte bulunan tarifeye göre 1.100,00 TL ücreti vekaletin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
8. Peşin alınan temyiz harcının isteği halinde ilgilisine iadesine, 25.10.2011 günü oybirliği ile kesin olarak karar verildi.