Esas No: 1987/798
Karar No: 1989/1886
Karar Tarihi: 30.10.1989
Danıştay 10. Daire 1987/798 Esas 1989/1886 Karar Sayılı İlamı
Özet:
Mahkeme, Tapu ve Kadastro Yüksek Okulu'na alınacak öğrencilerle ilgili genelgenin davacının sınava girdiği yılı kapsamadığı ve bu nedenle kendisine duyurulmadığı iddiasının tazmin borcuna konu olabilecek bir zararın varlığından söz edilemeyeceği gerekçesiyle tazminat isteminin reddine karar vermiştir. Temyiz istemi reddedilerek, kararın onanmasına karar verilmiştir. İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesi uyarınca, idare ve vergi mahkemelerinin nihai kararları, sebep gösterilerek temyiz edilebilir.
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu. Bu kanun, Türkiye'de yürütme organının yaptığı işlemlere karşı açılan davalarla uyuşmazlıkları düzenler. Kanunda, bir kararın temyiz edilebilmesi için sebep gösterilmesi gerektiği belirtilmektedir.
Daire : ONUNCU DAİRE
Karar Yılı : 1989
Karar No : 1886
Esas Yılı : 1987
Esas No : 798
Karar Tarihi : 30/10/989
TAPU VE KADASTRO YÜKSEK OKULUNA ALINACAK ÖĞRENCİLERLE İLGİLİ GENELGENİN, 1981 YILI ÜNİVERSİTE SEÇME SINAVI SONUÇLARINA GÖRE ÖĞRENCİ ALINMASINA İLİŞKİN OLDUĞU, DAVACININ SINAVA GİRDİĞİ 1980 YILINI KAPSAMADIĞI, BU NEDENLE GENELGENİN KENDİSİNE DUYURULMAMASI NEDENİYLE TAZMİN BORCUNA KONU OLABİLECEK BİR ZARARIN VARLIĞINDAN SÖZ EDİLEMEYECEĞİ
HK.
Uyuşmazlık; Tapu ve Kadastro Yüksek Okuluna alınacak, öğrencilerle ilgili davalı idarece yayınlanan genelgenin, yeterli puan aldığı halde kendisine duyurulmaması nedeniyle anılan okula giremediğinden doğan zararlarına karşılık maddi ve manevi tazminat ödenmesine karar verilmesi istemiyle açılan dava sonucunda, İdare Mahkemesince, sözkonusu Genelgenin 1981 yılı üniversite seçme sınavı sonuçlarına göre öğrenci alınmasına ilişkin olduğu, davacının sınava girdiği 1980 yılını kapsamadığı, bu durumda tazmin borcuna konu olabilecek bir zararın varlığından sözedilemiyeceğinden tazminat isteminin reddi yolunda verilen kararın, temyizen incelenip bozulması isteminden ibarettir.
İdare ve Vergi Mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49.maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı halinde mümkündür.
Bozulması istenen karar, usul ve hukuka uygun olup dilekçede ileri sürülen temyiz sebepleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmediğinden temyiz isteminin reddi ile bozulması istenen kararın onanmasına karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.