Abaküs Yazılım
20. Hukuk Dairesi
Esas No: 2017/5251
Karar No: 2018/1747

Yargıtay 20. Hukuk Dairesi 2017/5251 Esas 2018/1747 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacılar, davalı Hazine adına kayıtlı olan ancak kendilerine ait olduğunu iddia ettikleri taşınmazların tapu kayıtlarının iptali ve kendi adlarına tesciline karar verilmesi istemiyle dava açmıştır. Mahkeme, davacıların lehine karar vermiş; ancak davalı Hazine, 771 ada 5 parsele yönelik temyiz itirazıyla kararı temyiz etmiştir. Dosya incelendiğinde, çekişmeli taşınmazın kadastro öncesi orman kadastrosu yapılmamış olup genel arazi kadastro kaydına dahil edildiği ve taşınmazın tahsis edilmeden önce zilyetlik koşullarının oluşması gerektiği tespit edilmiştir. Bu sebeple, mahkemece tahsis tarihinden 15-20 yıl öncesine ait belgelerle birlikte delil toplanması ve ziraat, jeodezi, fotogrametri mühendisi ve yerel bilirkişilerden rapor alınması gerektiği karara bağlanmıştır. Kanun maddeleri olarak, 3402 sayılı Kanunun 17. maddesinde imar ve ihya edilen taşınmaz malların tespiti belirtilirken, 221 sayılı Kanun ise amme hizmetlerine tahsis edilen gayrimenkul hakkında düzenleme yapmaktadır.
20. Hukuk Dairesi         2017/5251 E.  ,  2018/1747 K.

    "İçtihat Metni"

    .....

    Taraflar arasındaki davanın yapılan duruşması sonunda kurulan hükmün Yargıtayca incelenmesi davalı Hazine tarafından istenilmekle, süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya incelendi, gereği düşünüldü:

    K A R A R

    Davacılar, 01/03/2013 tarihli dilekçeleriyle, .....ve 771 ada 5 (73971 m2) parsel sayılı taşınmazların 2004 yılında yapılan kadastro sırasında davalı Hazine adına ham toprak niteliğiyle tespit ve tescil edildiğini, ancak kendi zilyetliklerinde olduğunu belirterek, Hazine adına olan tapu kayıtlarının iptali ile kendi adlarına tesciline karar verilmesi istemiyle dava açmıştır.
    Mahkemece, davanın kabulüne, taşınmazların tapu kayıtlarının iptaline ve davacılar adına tapuya tesciline karar verilmiş, hüküm davalı Hazine tarafından temyiz edilmiştir.
    Dava, kadastro öncesi nedene dayalı tapu iptali ve tescil istemine ilişkindir.
    Çekişmeli taşınmazın bulunduğu yerde orman kadastrosu yapılmamış, genel arazi kadastrosu 30.01.2004 tarihinde kesinleşmiştir.
    1) Davalı Hazine vekilinin 787 ada 11 parsele yönelik temyiz itirazları bakımından; İncelenen dosya kapsamına, kararın dayandığı gerekçeye ve uzman bilirkişi raporlarına göre, çekişmeli taşınmazın 1958 ve 1984 tarihli resmi belge niteliğindeki memleket haritası ve hava fotoğraflarında orman sayılmayan yerlerden olduğu, düşük eğimli ve üzerinde buğday ekili olması nedeniyle zilyetlikle taşınmaz edinme koşullarının davacı gerçek kişiler yararına gerçekleştiği belirlenerek 11 parsel hakkındaki davanın kabulüne karar verilmesinde isabetsizlik bulunmadığından davalı Hazine vekilinin 11 parsele yönelik temyiz itirazlarının reddi ile bu parsel hakkında verilen hükmün onanması gerekmiştir.
    2) Davalı Hazine vekilinin 771 ada 5 parsele yönelik temyiz itirazları bakımından: mahkemece 5 parsel yönünden de 1958 ve 1984 tarihli resmi belgelere göre orman olmadığı ve zilyetlikle taşınmaz edinme koşullarının gerçekleştiği gerekçesiyle davanın kabulüne karar verilmiş ise de 5 parsel yönünden yapılan araştırma ve inceleme hükme yeterli değildir.
    Şöyle ki; dosya kapsamından, 5 parsel sayılı taşınmazın kısmen yüksek eğimli (%15) olduğu, üzerinde ekili dikili ürün olmadığı, çok sayıda meşe ağaçları ile......üdürlüğüne ait binalar, atış poligonu, halı saha ve helikopter pisti bulunduğu, 22.07.2005 tarihinde..... eğitim alanı olarak kullanılmak üzere.....e tahsis edildiği anlaşılmaktadır.
    3402 sayılı Kanunun 17. maddesi “Orman sayılmayan Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan ve kamu hizmetine tahsis edilmeyen araziden, masraf ve emek sarfı ile imar ve ihya edilerek tarıma elverişli hale getirilen taşınmaz mallar 14. maddedeki şartlar mevcut ise imar ve ihya edenler veya halefleri adına, aksi takdirde hazine adına tespit edilir...” hükmünü içermektedir.
    - 2 -
    2017/5251 - 2018/1747

    Mahkemece taşınmazın askeri bölge olarak tahsis edildiği tarihten önce zilyetlik koşullarının oluşup oluşmadığı hususları yeterince araştırılmadan hüküm kurulmuştur. Doğru sonuca ulaşılabilmesi için, tahsis tarihinden geriye doğru en az 15-20 yıl öncesine ait stereoskopik hava fotoğrafları Harita Genel Komutanlığından, fotogrametrik paftalar ise kadastro müdürlüğünden getirtilerek dosya arasına konulmalı, ardından taşınmaz başında fen bilirkişi ve 3 kişilik ziraat mühendisinden oluşturulacak bilirkişi kurulu aracılığıyla yeniden yapılacak keşifte sözü edilen pafta ve haritaların ölçekleri eşitlenerek biribiri üzerine aplike ettirilmeli, keşif sırasında dinlenilecek yerel bilirkişi ve taraf tanıklarından askeri yasak bölge olarak tahsis edilmeden önce taşınmazın öncesinin ne olduğu, üzerinde zilyetliğin bulunup bulunmadığı, varsa hangi tarihte ve ne şekilde başladığı, zilyetliğin sürdürülüş biçimi, kimden kime ve nasıl intikal ettiği, imar-ihya edilip edilmediği, edilmişse imar-ihyanın tamamlandığı tarih etraflıca sorulup maddi olaylara dayalı olarak açıklattırılmalı, jeodezi ve fotogrametri mühendisi bilirkişiye hava fotoğrafları ve uydu fotoğrafları üzerinde stereoskopik inceleme yaptırılarak taşınmazdaki kullanım durumu, tasarruf sınırlarının olup olmadığı saptanmalı, ziraat bilirkişi kurulundan çekişmeli taşınmazın belirtilen dönemdeki niteliği ve kullanım durumunu kesin olarak belirleyen raporlar alınmalı, yüksek eğimli ve meşelik niteliğindeki yerler belirlenerek krokide gösterilmeli, üzerinde bulunan meşe ağaçlarının; varsa diğer ağaçların yaşı açıklanmalı, 221 sayılı Amme Hükmi Şahısları veya Müesseseleri Tarafından Fiilen Amme Hizmetlerine Tahsis Edilmiş Gayrimenkuller Hakkındaki Kanun hükümleri gereğince, tahsis yapılan yerlerde gerçek kişiler adına tescil kararı verilemeyeceği, şartları varsa zilyetliğin tespiti yönünde hüküm kurulacağı gözetilmeli, toplanan delillerin tümü birlikte değerlendirilerek sonucuna göre karar verilmelidir.
    SONUÇ: Yukarıda birinci bentde açıklanan nedenlerle davalı Hazine vekilinin 787 ada 11 parsele yönelik temyiz itirazlarının reddi ile bu parsel hakkında verilen hükmün ONANMASINA, ikinci bentde açıklanan nedenlerle Hazinenin 771 ada 5 parsele yönelik temyiz itirazlarının kabulü ile bu parsel yönünden hükmün BOZULMASINA 13/03/2018 günü oybirliği ile karar verildi.





    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi