Abaküs Yazılım
3. Daire
Esas No: 2019/2876
Karar No: 2022/1444
Karar Tarihi: 31.03.2022

Danıştay 3. Daire 2019/2876 Esas 2022/1444 Karar Sayılı İlamı

Danıştay 3. Daire Başkanlığı         2019/2876 E.  ,  2022/1444 K.

    "İçtihat Metni"

    T.C.
    D A N I Ş T A Y
    ÜÇÜNCÜ DAİRE
    Esas No : 2019/2876
    Karar No : 2022/1444

    TEMYİZ EDEN (DAVALI) : ... Vergi Dairesi Müdürlüğü
    VEKİLİ : Av. ...
    KARŞI TARAF (DAVACI) : ...

    İSTEMİN KONUSU : ... Vergi Mahkemesin ... tarih ve E:..., K:... sayılı kararına yöneltilen istinaf başvurusuna ilişkin ... Bölge İdare Mahkemesi ... Vergi Dava Dairesinin ... tarih ve E:..., K:... sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

    YARGILAMA SÜRECİ :
    Dava konusu istem: Davacı adına, yasal defter ve belgelerin süresinde tasdik ettirilmemesi nedeniyle sevk edildiği takdir komisyonu kararına istinaden 2015 yılının Kasım ve Aralık dönemleri için re'sen salınan bir kat vergi ziyaı cezalı katma değer vergisinin kaldırılması istemine ilişkindir.
    İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: İnceleme ve araştırma yapma yetkisini haiz takdir komisyonunca, davacının defterlerini ibraz etmeye davet edilip edilmediği, süresinden sonra olsa da söz konusu defterlerin tasdik ettirilip ettirilmediği ve defter ve belgeler üzerinde indirim hakkı bulunup bulunmadığına ilişkin yeterli inceleme ve araştırma yapılarak re'sen takdir sebebi ortaya konulması gerekirken hiç bir inceleme ve araştırma yapmadan belirlenen matrah üzerinden yapılan tarhiyatın hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle cezalı vergi kaldırılmıştır.
    Bölge Mahkemesi kararının özeti: İstinaf başvurusunun, usul ve hukuka uygun olduğu sonucuna varılan Vergi Mahkemesi kararının kaldırılmasını sağlayacak nitelikte görülmediği gerekçesiyle 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 45. maddesinin 3. fıkrası uyarınca istinaf başvurusunun reddine karar verilmiştir.

    TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davacının 2015 yılında katma değer vergisi yönünden vergi ziyaına neden olduğunun tespit edilmesi üzerine söz konusu verginin matrahının takdir edilmesi amacıyla takdir komisyona sevk edildiği, belirlenen matrah üzerinden yapılan tarhiyatın hukuka uygun olduğu ileri sürülerek kararın bozulması istenilmektedir.

    KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Savunma verilmemiştir.

    DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ ...'IN DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi gerektiği düşünülmektedir.

    TÜRK MİLLETİ ADINA
    Karar veren Danıştay Üçüncü Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

    İNCELEME VE GEREKÇE:
    MADDİ OLAY :
    Davacının 2015 yılı dönem matrahlarının takdir edilmesi amacıyla sevk edildiği takdir komisyonunca, tutulması gereken defter ve belgeleri süresinde tasdik ettirmemesi nedeniyle ilgili dönemlerde indirim konusu yaptığı katma değer vergilerinin reddi suretiyle ilave matrah takdirinde bulunularak dava konusu tarhiyatın yapıldığı anlaşılmaktadır.

    İLGİLİ MEVZUAT:
    3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 29. maddesinde, mükelleflerin, vergiye tabi işlemleri üzerinden hesaplanan katma değer vergisinden, kendilerine yapılan teslim ve hizmetler dolayısıyla hesaplanarak, düzenlenen fatura ve benzeri vesikalarda gösterilen katma değer vergisini indirebilecekleri, 34. maddesinin 1. bendinde ise yurt içinden sağlanan veya ithal olunan mal ve hizmetlere ait katma değer vergisinin alış faturası veya benzeri vesikalar üzerinde ayrıca gösterilmek ve bu vesikalar kanuni defterlere kaydedilmek şartıyla indirilebileceği kurala bağlanmıştır.
    213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun 220. maddesinin 1. fıkrasında, yevmiye defteri ve envanter defterinin tasdikinin mecburi olduğu, 221. maddesinde, tasdik işleminin; öteden beri işe devam etmekte olanların defterin kullanılacağı yıldan önce gelen son ayda, yeniden işe başlayanlar, sınıf değiştirenler ve yeni bir mükellefiyete girenler, işe başlama, sınıf değiştirme ve yeni mükellefiyete girme tarihinden önce yapılacağı, 352. maddesinde, tasdiki mecburi olan defterlerin kanuni sürenin sonundan başlayarak bir ay geçtikten sonra tasdik ettirilmesi halinde tasdik ettirilmemiş sayılacağı, tasdik muamelesinin yaptırılmamış olması durumunda birinci derece, tasdik süresinin sonundan başlayarak bir ay içinde yaptırılmış olması durumunda ise ikinci derece usulsüzlük cezası kesileceği belirtilmiştir.

    HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
    Katma değer vergisi indirimi şartlarına ilişkin yukarıda yer verilen yasal düzenlemeler karşısında, katma değer vergisinin indirim konusu yapılabilmesi için verginin fatura ve benzeri belgeler üzerinde ayrıca gösterilmesi ve söz konusu belgelerin tasdik edilmiş kanuni defterlere kaydedilmesi ön koşuldur.
    Ancak, yasal süresinden sonra tasdik ettirilmiş defterlere yapılan kayıtlar nedeniyle, bu kayıtların konusu fatura ve benzeri belgelerin sahteliğine dair yapılmış somut bir tespit olmaksızın mükellefiyete bağlı bir hak olan katma değer vergisi indirim hakkından yararlanılamayacağına dair herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır. Tasdiki mecburi olan defterlerin yasal süresinden sonra tasdik ettirilmesiyle ilgili düzenlemeye 213 sayılı Kanun'un Dördüncü Kitabı'nın Ceza Hükümleri bölümündeki 352. maddede yer verilmiş olup anılan maddede tasdik muamelesi yaptırılmaması ya da tasdik muamelesinin süresinin sonundan itibaren bir ay içinde yaptırılmaması halerinin müeyyidesi sırasıyla I inci ve II nci derece usulsüzlük cezası olarak belirlenmiştir.
    Yapılan bu açıklamalar karşında, davacının katma değer vergisi indirimlerinin dayanağı olan yasal belgelerinin kaydedildiği 2015 yılı defterlerin tasdiksiz ya da geç tasdik ettirilmiş olması uyuşmazlığın çözümünde önem arz ettiğiden, bu hususta yapılacak araştırma sonucuna göre yeniden karar verilmek üzere yazılı gerekçeyle verilen Vergi Mahkemesi kararına yöneltilen istinaf başvurusunun reddi yolundaki Vergi Dava Dairesi kararının bozulması gerekmiştir.

    KARAR SONUCU:
    Açıklanan nedenlerle;
    1.Temyiz isteminin kabulüne,
    2. Temyize konu Vergi Dava Dairesi kararının BOZULMASINA, 31/03/2022 tarihinde oyçokluğuyla kesin olarak karar verildi.

    (X)-KARŞI OY :
    Temyiz dilekçesinde ileri sürülen iddialar, dayandığı hukuksal nedenler ve gerekçe karşısında kararın bozulmasını sağlayacak durumda bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ve kararın onanması gerektiği oyuyla karara katılmıyoruz

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi