Abaküs Yazılım
10. Hukuk Dairesi
Esas No: 2021/7391
Karar No: 2022/8652
Karar Tarihi: 07.06.2022

Yargıtay 10. Hukuk Dairesi 2021/7391 Esas 2022/8652 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davanın konusu, aksine Kurum işleminin iptali ile meslekte kazanma gücü kaybı oranının yeniden tespiti ve bağlanan gelirlerin arttırılmasıdır. Mahkeme, davacının meslekte çalışma gücünü %66 oranında kaybettiğine karar vererek, davacıya maluliyeti nedeniyle aylık bağlanması gerektiğini tespit etmiştir. Ancak hükümde uzun vadeli sigorta kolları ile ilgili verilen karar, usul ve yasaya aykırı bulunmuştur. Bu nedenle hüküm düzeltilerek onaylanmıştır. Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 297. maddesi (2). fıkrası, hükümlerin çelişkiden uzak ve infaza elverişli olması gerektiğini ve gerçeğe ve hukuka uygun bir karar verilmesi gerektiğini belirtmektedir. 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun geçici 3. maddesi gereğince, Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu’nun 438. maddesi uyarınca düzeltilen hüküm onanmıştır.
10. Hukuk Dairesi         2021/7391 E.  ,  2022/8652 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi :... Mahkemesi

    Dava, aksine Kurum işleminin iptali ile meslekte kazanma gücü kaybı oranının yeniden tespiti ve bağlanan gelirlerin arttırılması gerektiğinin tespiti istemine ilişkindir.
    Mahkemece, ilamında belirtilen gerekçelerle Davanın kısmen kabulü ile davacının 17/12/2015 tarihinden itibaren meslekte çalışma gücünü %66 oranında kaybetmiş olduğunun tespitine, davacıya 01/01/2016 tarihinden itibaren maluliyeti nedeniyle aylık bağlanması gerektiğinin tespitine, fazlaya ilişkin taleplerin reddine karar verilmiştir
    Hükmün, davalılardan Kurum vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kâğıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
    Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 297. maddesinin (2). fıkrasında, “hükmün sonuç kısmında, gerekçeye ait herhangi bir söz tekrar edilmeksizin, taleplerden her biri hakkında verilen hükümle, taraflara yüklenen borç ve tanınan hakların, mümkünse sıra numarası altında açık, şüphe ve tereddüt uyandırmayacak şekilde gösterilmesi gereklidir”, hükmü öngörülmüştür. Hükümlerin çelişkiden uzak ve infaza elverişli olması kamu düzeniyle ilgili olup, gerçeğe ve hukuka uygun bir karar verilmesi gerekir.
    Eldeki davada ise, davacının kısa vadeli sigorta kollarından bağlanan gelirlerinin arttırılması amacıyla davasını açtığının anlaşılması karşısında, davacının talebi ve kısa vadeli sigorta kolları ile ilgili olarak karar verilmesi gereği dikkate alınmaksızın infazda tereddüt oluşturabilecek şekilde, uzun vadeli sigorta kolları içerisinde yer alan aylık ibaresine yer verilmek suretiyle hüküm tesisi, usul ve yasaya aykırıdır.
    Ne var ki bu aykırılığın giderilmesi yeniden yargılamayı gerektirmediğinden, karar bozulmamalı, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun geçici 3. maddesi gereğince, Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu’nun 438. maddesi uyarınca düzeltilerek onanmalıdır.
    SONUÇ: Hükmün 2. Bendinde yer alan “Davacıya 01.01.2016 tarihinden itibaren maluliyeti nedeniyle aylık bağlanması gerektiğinin tespitine,” ibaresinin silinerek yerine, “Davacıya 01.01.2016 tarihinden itibaren meslekte kazanma gücü kaybı nedeniyle gelir bağlanması gerektiğinin tespitine,” ibaresinin yazılmasına ve hükmün bu şekliyle DÜZELTİLEREK ONANMASINA, 07.06.2022 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi