Abaküs Yazılım
19. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/9736
Karar No: 2017/7777
Karar Tarihi: 06.12.2017

Yargıtay 19. Hukuk Dairesi 2016/9736 Esas 2017/7777 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, intifa hakkının terkin edilmesi sonucu yatırımları kullanılamaz hale geldiği için davalılardan geri alınan 155.206 TL tutarındaki yatırım bedelini tahsil etmek için dava açmıştır. Mahkeme, yapılan yargılama sonucunda taşınmaza davacı tarafından yapılan yatırımın bulunmadığına dair raporları göz önünde bulundurarak davanın reddine karar vermiştir. Ancak, Yargıtay'ın istikrar kazanan kararları uyarınca taşınmaz üzerinde yapılan yatırımların geri istenebileceği belirtilmiştir. Bu nedenle, mahkemenin daha detaylı bir inceleme yapmak üzere uzman bilirkişi aracılığıyla rapor alması gerektiği kararına varılmıştır. Sonuç olarak, karar bozulmuştur ve davacının diğer temyiz itirazları şimdilik incelenmemiştir. Kanun maddeleri ise dava konusu olan sebepsiz zenginleşme iddiasına ilişkin hükümleri içeren 818 sayılı Borçlar Kanunu ve taşınmaz üzerinde yapılan yatırımların geri istenebileceği Yargıtay kararlarına atıfta bulunulmuştur.
19. Hukuk Dairesi         2016/9736 E.  ,  2017/7777 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Ticaret Mahkemesi

    Taraflar arasındaki alacak davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.

    - K A R A R -

    Davacı vekili, müvekkilinin davalılardan ... Petrol Ür. Ltd. Şti. ile 07.09.2003 tarihli bayilik sözleşmesi imzalayarak davalı şirkete ait taşınmaz üzerinde müvekkili lehine 15 yıllık intifa hakkı tesis edildiğini, davalı şirketin akaryakıt istasyonunu uzun süre işlettiğini ve daha sonra dava dışı ...-... şirketine, adı geçen şirketin de davalı ..."e alacağın temliki yoluyla istasyonu devrettiğini, Rekabet Kurulu kararı uyarınca intifa hakkının 20.03.2011 tarihinde terkin edilmek zorunda kalındığını, oysa müvekkilinin sözleşme devam edecek düşüncesiyle istasyona sabit yatırım yaptığını ileri sürerek, yapılan yatırımların terkin sebebiyle kullanılamayacak kısmının güncellenmiş değeri olan 155.206 TL"nin davalılardan tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir
    Davalı ... vekili, müvekkilinin davacı ile 2010 yılında bayilik sözleşmesi imzaladığını, sözleşmeyi davacının 17.03.2011 tarihinde tek taraflı olarak feshettiğini, 2010 yılında bayiliğin başlaması sebebiyle müvekkilinden önce yapılan yatırımlardan müvekkilinin sorumlu olmadığını savunarak, davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
    Davalı ... Petrol Ür. Ltd. Şti. davaya cevap vermemiştir.
    Mahkemece, yapılan yargılama ve benimsenen bilirkişi raporlarına göre, taşınmaza davacı tarafından yapılan yatırıma ilişkin herhangi bir maddi varlık bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiş, hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Uyuşmazlık, davalılardan ... Petrol Ür. Ltd. Şti."nin maliki olduğu ve davacı lehine intifa hakkı tesis edilen taşınmaz üzerine yapılan sabit yatırımların intifa hakkının terkin edilmesi sonucu taşınmaz maliki ile bayilik sözleşmesinin tarafı olan davalı ..."ten sebepsiz zenginleşme iddiasına dayalı olarak geri alınıp alınamayacağına ilişkindir. Taşınmaz üzerinde taşınmaza değer katan ve halen kullanılmaya devam edilmesi halinde yapılan yatırımların geri istenebileceği Yargıtayımızın istikrar kazanan kararları ile sabittir. Bu durumda mahkemece, taşınmaz üzerinde keşif yapılarak davacı tarafından yapılan yatırımların ( bina gibi ) neler olduğu ve bu yatırımların kullanılmaya devam edilip edilmediği ile ayrıca taşınmaza değer katıp katmadığı yönünde, konusunda uzman bilirkişi aracılığı ile inceleme yapılarak alınacak rapora göre bir karar verilmesi gerekirken eksik inceleme ile yazılı şekilde hüküm kurulması doğru görülmemiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan sebeplerle hükmün BOZULMASINA, bozma sebebine göre davacı vekilinin diğer temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına, peşin harcın istek halinde iadesine, 06/12/2017 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi