Abaküs Yazılım
10. Daire
Esas No: 2019/5475
Karar No: 2022/1890
Karar Tarihi: 06.04.2022

Danıştay 10. Daire 2019/5475 Esas 2022/1890 Karar Sayılı İlamı

Danıştay 10. Daire Başkanlığı         2019/5475 E.  ,  2022/1890 K.

    "İçtihat Metni"

    T.C.
    D A N I Ş T A Y
    ONUNCU DAİRE
    Esas No : 2019/5475
    Karar No : 2022/1890

    TEMYİZ EDENLER (DAVACILAR) : Kendi adlarına asaleten ...'ya velayeten ...ve ...
    VEKİLİ : Av. ...

    KARŞI TARAF (DAVALI) : ...Bakanlığı
    (Mülga ...Kurumu)
    VEKİLİ : Hukuk Müşaviri ...
    Hukuk Müşaviri Av. ...

    MÜDAHİL (DAVALI YANINDA) : ...
    VEKİLİ : Av. ...

    İSTEMİN_KONUSU : ...Bölge İdare Mahkemesi .... İdari Dava Dairesinin ...tarih ve E:..., K:...sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

    DAVANIN_KONUSU : Davacılardan ...'nın hamileliği sırasında düzenli olarak yaptırdığı rutin kontrollerinde bebekte hiçbir sorunun bulunmadığının belirtilmesine rağmen küçük ...sağ kolunun dirsekten itibaren olmadığının görülmesi üzerine söz konusu olayda idarenin hizmet kusuru bulunduğundan bahisle uğranılan zararlara karşılık (yapılan ve yapılacak olan tüm masraflar, işgöremezlik tazminatı, bakıcı ve bakım harcamaları, protez giderleri, sağlık ve kontroller dahil) toplam 20.000,00 TL maddi tazminat ile anne için 50.000,00 TL, baba için 50.000,00 TL, çocukları için 100.000,00 TL olmak üzere toplam 200.000,00 TL manevi tazminatın doğum tarihi olan 03/12/2012 tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte ödenmesine karar verilmesi istenilmektedir.

    YARGILAMA SÜRECİ :
    İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: .... İdare Mahkemesince; ilgililerin yargılandığı .... Asliye Ceza Mahkemesinin ...esasına kayıtlı dosyada alınan Adli Tıp Genel Kurulu raporu ile Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi raporunun ve dosyadaki bilgi ve belgelerin birlikte değerlendirilmesi neticesinde, bebekte tarif edilen sağ ön kol aplazisi durumunun konumu ve boyutu göz önüne alındığında doğum öncesi yapılan takiplerinde görülememe ihtimalinin bulunduğu, bebekte saptanan sağ ön kol aplazisinin doğum öncesi tanı konulsa bile gebeliğin sonlandırılması için endikasyon olmadığı, hamilelik döneminde yapılan kontrollerde verilen tıbbi hizmette bir kusur tespit edilememesi nedeniyle davacılar tarafından oluştuğu ileri sürülen zarar ile davalı idarenin hizmeti arasında illiyet bağı kurulamadığından ilgililerin tazminat talebinin kabulünün hukuken mümkün görülmediği gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
    Bölge İdare Mahkemesi kararının özeti: ...Bölge İdare Mahkemesi .... İdari Dava Dairesince; istinaf başvurusuna konu kararın hukuka ve usule uygun olduğu gerekçesiyle davacıların istinaf başvurusunun reddine karar verilmiştir.

    TEMYİZ_EDENİN_İDDİALARI : Davacılar tarafından, hamilelik sürecini titizlikle ve aksatmadan takip ettikleri, ilk gebelik olduğu ve hiçbir kontrolü kaçırmadıkları, rutin kontroller sırasında hiçbir sorun olmadığının söylendiği, doğumda çocuklarının sağ kolunun dirsekten olmadığını gördükleri, çocuktaki rahatsızlığın amniyonik bant sendromu olduğu, sağ kolunun oluşmamasının bu sendromdan kaynaklandığı, gebeliğin 12. haftasından sonra kemik gelişiminin başladığı, bu tarihten sonra eksikliğin tespit edilebileceği ve kontrol edildiğinde görülebileceği, tüm takip ve kontrol dönemlerinde özenle davranmalarına rağmen sorumlu doktorlar tarafından kendilerine bu konuda herhangi bir bilgi verilmediği, bu sendromun tespiti halinde anne karnında yapılacak erken bir tıbbi müdahale ile sonuçlarının önlenebileceği, zamanında bu sendrom ile ilgili bilgilendirilmemiş olmalarının başlıbaşına bir hekim kusuru ve hizmet kusuru olduğu, yargılaması devam eden ceza dosyasında alınan ve ceza sorumluluğu için geçerliliği son derece tartışmalı ve yetersiz bilirkişi raporları gerekçe gösterilerek davanın reddine karar verilmesinin yerinde olmadığı, davalı idarenin hukuki sorumluluğunun tespiti açısından yeni bilirkişi raporu aldırılması gerektiği ileri sürülmektedir.

    KARŞI_TARAFIN_SAVUNMALARI : Davalı idare ve müdahil tarafından, davacıların temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.

    DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ : ...

    DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan Bölge İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

    TÜRK MİLLETİ ADINA

    Karar veren Danıştay Onuncu Dairesince, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'na Ekli (I) sayılı cetvelde yer aldığı cihetle 659 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin 2/1-ç ve 6/1 maddeleri uyarınca taraf sıfatını haiz bulunduğundan bakılan davada hasım mevkiine alınan Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu'nun, 25/08/2017 tarih ve 30165 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 694 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin 203/1-ğ maddesi ile 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'na Ekli (I) sayılı cetvelden çıkartılarak anılan Kanun Hükmünde Kararname'nin 184. maddesi ile Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü adıyla Sağlık Bakanlığı'nın hizmet birimi olarak teşkilatlandırıldığı anlaşıldığından, dosya Sağlık Bakanlığı husumetiyle ele alınıp, Tetkik Hakiminin açıklamaları dinlenerek dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

    HUKUKİ DEĞERLENDİRME :
    Bölge idare mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
    Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

    KARAR SONUCU :
    Açıklanan nedenlerle;
    1. Davacıların temyiz isteminin REDDİNE,
    2. Davanın reddine ilişkin .... İdare Mahkemesi kararına yönelik olarak yapılan istinaf başvurusunun reddi yolundaki temyize konu ...Bölge İdare Mahkemesi .... İdari Dava Dairesinin ...tarih ve E:..., K:...sayılı kararının ONANMASINA,
    3. Temyiz yargılama giderlerinin istemde bulunanlar üzerinde bırakılmasına, artan posta ücretinin iadesine,
    4. 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 50. maddesi uyarınca, bu onama kararının taraflara tebliğini ve bir örneğinin de ...Bölge İdare Mahkemesi .... İdari Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın .... İdare Mahkemesine gönderilmesine, 06/04/2022 tarihinde kesin olarak oy birliğiyle karar verildi.


    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi