Esas No: 2022/2250
Karar No: 2022/2440
Karar Tarihi: 06.04.2022
Danıştay 8. Daire 2022/2250 Esas 2022/2440 Karar Sayılı İlamı
Danıştay 8. Daire Başkanlığı 2022/2250 E. , 2022/2440 K."İçtihat Metni"
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No : 2022/2250
Karar No : 2022/2440
TEMYİZ EDEN (DAVALI) : … Üniversitesi
VEKİLİ : Av. …
KARŞI TARAF (DAVACI) : …
VEKİLİ : Av. …
İSTEMİN KONUSU : … Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesinin … tarih ve E:… , K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Davalı üniversitede öğrenci olan davacı tarafından, 2020-2021 öğretim yılı bahar yarıyılında yaptığı üst yarıyıldan ders alma talebinin reddine ilişkin Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yönetim Kurulu'nun … tarih ve … sayılı kararının iptali istenilmiştir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: … İdare Mahkemesince verilen … tarih ve E:… , K:… sayılı kararda; dosya kapsamında yer alan, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Senatosu'nun 14/10/2020 tarihli kararı ile uzaktan eğitimle verilebilecek derslerin, üniversite senatosu tarafından belirlenebilir oluşu, yine uzaktan eğitime konu teorik derslere ilişkin devam mecburiyetinin olmaması ile öğrencilere üst yarıyıllardan ders alarak daha kısa sürede mezun olma imkanı tanıyan Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Ön lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği'nin 20. maddesi hükümleri, eğitim ve öğretim hakkı kapsamında birlikte değerlendirildiğinde; önceki dönemlerden başarısız dersi bulunmayan ve ağırlıklı genel not ortalaması 3.00'ün üzerinde olan öğrencilerin, Üniversite Senatosu tarafından belirlenen uzaktan eğitime konu derslerden üst yarıyıla ilişkin olanlardan, kendi yarıyıl dersleri ile birlikte en fazla 36 saati aşmayacak şekilde ders alabileceği, yine Covid-19 pandemisi nedeniyle 2020-2021 öğretim yılı bahar döneminde teorik eğitimlerin, herhangi bir yasaklamaya tabi olmadığı, mümkün olduğunca yüz yüze yerine çevrimiçi şekilde devam etmesinin uygun olduğu yönündeki Yükseköğretim Yürütme Kurulu kararı da dikkate alındığında, Yönetmeliğin 20. maddesinde aranan şartları taşıyan davacının, 2020-2021 öğretim yılı bahar yarıyılında yaptığı üst yarıyıldan ders alma talebinin mühendislik eğitiminin sağlıklı yürütülebilmesi ve kamu yararı ile öğrencinin elde edeceği fayda gerekçesiyle reddine ilişkin dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılarak dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir.
Bölge İdare Mahkemesi kararının özeti: … Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesince; istinaf başvurusuna konu İdare Mahkemesi kararının hukuka ve usule uygun olduğu ve davalı idare tarafından ileri sürülen iddiaların söz konusu kararın kaldırılmasını sağlayacak nitelikte görülmediği belirtilerek 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 45. maddesinin 3. fıkrası uyarınca istinaf başvurusunun reddine karar verilmiştir.
TEMYİZ EDENİN İDDİALARI :Davalı idare tarafından, hukuka ve usule uygun olmayan Bölge İdare Mahkemesi kararının bozulması gerektiği ileri sürülmektedir.
KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Davacı tarafından savunma verilmemiştir.
DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ … 'NUN DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin incelenmeksizin reddi gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Sekizinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra işin gereği görüşüldü:
İLGİLİ MEVZUAT:
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun "İstinaf" başlıklı 45. maddesinde, "1) İdare ve vergi mahkemelerinin kararlarına karşı, başka kanunlarda aksine hüküm bulunsa dahi, mahkemenin bulunduğu yargı çevresindeki bölge idare mahkemesine, kararın tebliğinden itibaren otuz gün içinde istinaf yoluna başvurulabilir.
3) Bölge idare mahkemesi, yaptığı inceleme sonunda ilk derece mahkemesi kararını hukuka uygun bulursa istinaf başvurusunun reddine karar verir. Karardaki maddi yanlışlıkların düzeltilmesi mümkün ise gerekli düzeltmeyi yaparak aynı kararı verir.
6) Bölge idare mahkemelerinin 46 ncı maddeye göre temyize açık olmayan kararları kesindir." hükmüne yer verilmiştir.
Aynı Kanun'un "Temyiz" başlıklı 46. maddesinin 1. fıkrasının (c) bendinde; "Belli bir meslekten, kamu görevinden veya öğrencilik statüsünden çıkarılma sonucunu doğuran işlemlere karşı açılan iptal davaları" hakkında verilen kararların Danıştay'da, kararın tebliğinden itibaren otuz gün içinde temyiz edilebileceği kurala bağlanmıştır.
HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
Yukarıda yer verilen mevzuat hükümlerinin değerlendirilmesinden; İdare Mahkemelerinin tek hakim sınırı dışında kalan bütün kararlarına karşı mahkemenin bulunduğu yargı çevresindeki bölge idare mahkemesine istinaf başvurusunda bulunulabileceği, bölge idare mahkemesince istinaf incelemesi üzerine verilen kararlara karşı ise sadece 2577 sayılı Kanun'un 46. maddesinde yer alan konular ile sınırlı olarak Danıştay'a temyiz başvurusunda bulunulabileceği, bölge idare mahkemelerince istinaf incelemesi üzerine verilen ve 46. madde kapsamı dışında olan kararların ise kesin olduğu görülmektedir.
Dosyanın incelenmesinden; Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğrencisi olan davacının, önceki yarıyıllardan başarısız dersi bulunmaması ve ağırlıklı genel not ortalamasının 3.00'ün üzerinde olması nedeniyle, 2020-2021 öğretim yılı bahar yarıyılında toplam 16 kredi tutarındaki dersi üst yarıyıldan almak için yaptığı başvurusunun reddine dair işlemin iptali istemiyle açılan davanın, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun temyiz kanun yoluna başvurulabilecek davaların tahdidi olarak sayıldığı 46. maddesinin 1. fıkrasının (c) bendinde yer alan "belli bir meslekten, kamu görevinden veya öğrencilik statüsünden çıkarılma sonucunu doğuran işlemlere karşı açılan iptal davası" olarak nitelendirilemeyeceği, dolayısıyla üstten ders alma talepli başvurunun reddine dair dava konusu işlemin, 2577 sayılı Kanunun 46/1-(c) maddesi kapsamında bulunmadığı anlaşılmaktadır.
Bu durumda, temyiz istemine esas teşkil eden kararın Bölge İdare Mahkemesinin 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunun 46. maddesine göre temyiz yolu açık olmayan "kesin" kararlarından olduğu anlaşıldığından temyiz isteminin incelenmesine yasal olanak bulunmamaktadır.
KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1- TEMYİZ İSTEMİNİN İNCELENMEKSİZİN REDDİNE,
2- Temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına, kesin olarak, 06/04/2022 tarihinde oybirliği ile ile karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.