Abaküs Yazılım
9. Daire
Esas No: 1989/1909
Karar No: 1989/3038
Karar Tarihi: 06.11.1989

Danıştay 9. Daire 1989/1909 Esas 1989/3038 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Bu mahkeme kararı, bir baba tarafından 12 yaşındaki çocuğu adına satın alınan bir taşınmazın bedelinin taksitler halinde ödenmesinin hibe kabul edilmesi nedeniyle yapılan Vergi Tahakkuklarına karşı açılan davayı içermektedir. Kararda, vergi alacağının Vergi Usul Kanununa göre vergiyi doğuran olayın vukuu veya hukuki durumun tekemmülü ile doğacağı belirtilmiştir. Satın alınan taşınmaza ait taksitlerin ödendiği tarihte vergiyi doğuran olayın vukuu bulunduğundan, her bir taksit ödemesinin ayrı birer ivazsız intikal olarak kabul edilmesi gerektiği belirtilmiştir. Vergi mahkemesi kararı, tarhiyatın ayrı ayrı yapılması gerektiği gerekçesiyle kısmen kabul edilerek, Veraset ve İntikal ile Mali Denge Vergilerinin terkini ve özel usulsüzlük cezasının tasdiki kararı verilmiştir. Kanun maddeleri olarak, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesi, 7338 sayılı Kanun'un 1. maddesi ve 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun 3. ve 352. maddeleri belirtilmiştir.

Daire : DOKUZUNCU DAİRE
Karar Yılı : 1989
Karar No : 3038
Esas Yılı : 1989
Esas No : 1909
Karar Tarihi : 06/11/989
BEDELİ TAKSİTLER HALİNDE ÖDENMEK ÜZERE 12 YAŞINDAKİ ÇOCUK İÇİN SATIN ALINAN TAŞINMAZ İÇİN BABA TARAFINDAN YAPILAN HER BİR TAKSİT ÖDEMESİNİN AYRI BİRER İVAZSIZ İNTİKAL OLARAK KABULÜ GEREKTİĞİ HK.
Uyuşmazlık; 12 yaşındaki çocuk için satın alınan taşınmazın bedelinin taksitler halinde baba tarafından ödenmesinin hibe kabul edilmesi nedeniyle yapılan Veraset ve İntikal Vergisi ile Mali Denge Vergisi tarhiyatına karşı açılan davayı; 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 19.maddesine göre vergi alacağı, vergi kanunlarının vergiyi bağladıkları olayın vukuu veya hukuki durumun tekemmülü ile doğacağı taşınmaz malın bağışında ise teslim ile vergiyi doğuran olayın vuku bulacağı, olayda vergiyi doğuran olayın, satın alınan taşınmaza ait taksitlerin ödendiği tarihte doğduğunun kabulü gerektiği, bu durumda Vergi Dairesince her bir taksit ödemesi ayrı ayrı ivazsız intikal kabul edilerek istisna dü
şüldükten sonra tarh ve tahakkuk işlemlerinin ayrı ayrı yapılması gerekirken baba tarafından yapılan ödemelerin toplamı üzerinden yapılan tarhiyatta kanuna uyarlık bulunmadığı, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 352.maddesinin II/1.maddesine göre, yasal süreden sonra beyanname verilmiş olması nedeniyle kesilen özel usulsüzlük cezasında ise kanuna aykırılık görülmediği gerekçesiyle kısmen kabul ederek Veraset ve İntikal ile Mali Denge Vergisini terkin, özel usulsüzlük cezasını tasdik eden Vergi Mahkemesi kararının bozulması isteminden ibarettir.
Temyiz edilen Vergi Mahkemesi kararında, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49.maddesinin 1.fıkrasında sayılan bozma nedenlerinden hiçbirisinin bulunmadığı anlaşıldığından temyiz isteminin reddine, anılan mahkeme kararının onanmasına karar verildi.

AYRIŞIK OY:
7338 sayılı Kanunun 1.maddesinde; Türkiye Cumhuriyeti tabiiyetinde bulunan şahıslara ait mallar ile Türkiye'de bulunan malların herhangi bir suretle olursa olsun ivazsız bir tarzda bir şahıstan diğer bir şahsa intikalinin Veraset ve İntikal Vergisine tabi olduğu hükme bağlanmış, öte yandan, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 3.maddesinde de, vergi kanunlarının lafzı ve ruhu ile hüküm ifade edeceği lafzın açık olmadığı hallerde vergi kanunlarının hükümlerinin, konuluşundaki maksat, hükümlerinin kanunun yapısındaki yeri ve diğer maddelerle olan bağlantısı gözönünde tutularak uygulanacağı belirtilmiştir.
Kimsenin yardımı olmaksızın taşınmaz satın alması mümkün olmayan 12 yaşındaki çocuk adına tescil edilen taşınmazların bedelinin babası tarafından ödenmesi olayında babanın amacı, oğluna taşınmaz hibe etmektir.
Taşınmazın bedelinin taksitler halinde ödenmesi vergiyi doğuran olayın hukuki vasfını değiştirmeyeceğinden olayın taşınmaz hibesi kabul edilmesi gerekir.
Bu durumda ivazsız intikal eden taşınmazların bedeli üzerinden yapılan tarhiyatta kanuna aykırılık bulunmadığından vergi mahkemesi kararının bozularak tarhiyatın aynen onanması gerektiği oyu ile çoğunluğun kararına karşıyız.

Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi