Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/34116
Karar No: 2018/478
Karar Tarihi: 17.01.2018

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2016/34116 Esas 2018/478 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davanın reddedilmesi üzerine yapılan temyiz başvurusu sonucunda yapılan incelemeler sonucunda, davacının iş sözleşmesinin geçersiz nedenlerle feshedildiği anlaşılmıştır. Yerel mahkemenin verdiği işe iade kararlarının onanması talep edilmiştir. Davacı işçinin işveren tarafından tekrar işe başlatıldığı anlaşılmış ve konusuz kalan işe iade ve işe başlatmama tazminatı hakkında karar verilmesine gerek görülmemiştir. Davacıya fesih tarihinden başlayarak tekrar işe başlatılma tarihi olan 09.05.2016 tarihine kadar olan 4 aya kadar ki ücret ve diğer hakları ödenmesine karar verilmiştir. Hüküm, İş Kanunu'nun 20. maddesinin 3. fıkrası uyarınca bozulmuştur.
Kanun Maddeleri:
- İş Kanunu'nun 20. maddesi – Fesih bildirim süresi
- İş Kanunu'nun 4857 sayılı Kanun'un 20. maddesinin 3. fıkrası – Temyiz
9. Hukuk Dairesi         2016/34116 E.  ,  2018/478 K.

    "İçtihat Metni"

    ....

    DAVA : Davacı, feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini istemiştir.
    Yerel mahkemece, davanın reddine karar verilmiştir.
    Hüküm süresi içinde davacı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı işçi, iş sözleşmesinin 31.12.2015 tarihinde geçerli neden olmadan işverence feshedildiğini ileri sürerek feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini, işe başlatılmama halinde ödenmesi gereken tazminat ile boşta geçen süre ücret ve diğer haklarının belirlenmesini istemiştir.
    Davalı işveren vekili iş sözleşmesinin geçerli nedenle feshedildiğini savunarak davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
    Mahkemece, bilirkişi kurulunun raporunun hüküm vermeye yeterli olduğunu, bilirkişi raporunda fesih bildiriminde belirtilen ekonomik ve mali gelişmelerin mevcut olduğunu, davalı işverenin toplu işçi çıkarma kararına bağlı olarak toplu işçi sayısı bakımından tutarlı biçimde uygulanıp sürdürüldüğünü, davalı işverenin davacının iş akdinin yönetim kararlarına, yasaya ve usule uygun bir şekilde feshedildiğinin belirlendiği gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
    Oysa ki hükme esas alınan bilirkişi raporunda davacı gibi bazı işçilerin işe davet edilip başlatıldığını ve işçi alımı olduğunu, işveren tarafından bir takım tedbirler uygulansaydı feshin önlenebileceği ve feshin son çare olma ilkesine uyulmadığı tespit edilmiştir. Aynı sebeple başka davacı işçiler tarafından açılmış Dairemizden geçen emsal dosyalarda, davalının almış olduğu kararı tutarlı bir şekilde uygulamadığını ve savunmasını ispat edemediğinden, Yerel Mahkemenin verdiği işe iade kararlarının onanmasına karar verilmiştir. Açıklanan gerekçe ile davacının davasının kabulüne karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde davanın reddine karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiş ise de, yargılama sırasında davacının işveren tarafından işe davet edildiği ve 09.05.2016 tarihinde işe tekrar başlatıldığı anlaşılmıştır.
    İşe iade davası sırasında işçinin işveren tarafından işe daveti davanın kabulü anlamındadır.
    Davacı işçinin fesih ile işe başlatma tarihleri arasındaki boşta geçen süre ücreti ile boşta geçen sürenin ..... bildirilebilmesi için Mahkeme kararına ihtiyaç vardır.

    Bu durumda Mahkemece, konusuz kalan işe iade ve işe başlatmama tazminatı hakkında karar verilmesine yer olmadığına, boşta geçen süre ücreti ve diğer haklar ile davalı dava açılmasına sebebiyet verdiğinden yargılama giderleri ve vekil var ise vekalet ücreti hakkında karar verilmelidir. Dava klasik anlamda konusuz kalmamıştır.
    Belirtilen nedenlerle, 4857 sayılı İş Kanunu"nun 20. maddesinin 3. fıkrası uyarınca, hükmün bozulmak suretiyle ortadan kaldırılması ve aşağıdaki gibi karar verilmesi gerekmiştir.
    HÜKÜM: Yukarıda belirtilen nedenlerle;
    1-Yerel Mahkemenin yukarıda tarih ve sayısı belirtilen kararının BOZULARAK ORTADAN KALDIRILMASINA,
    2-Davacı işçinin yargılama devam ederken 09.05.2016 tarihinde tekrar işe başlatıldığı anlaşıldığından, konusuz kalan işe iade ve işe başlatmama tazminatı hakkında karar verilmesine yer olmadığına,
    3-Davacının fesih tarihi olan 31.12.2015 ila tekrar işe başlatılma tarihi olan 09.05.2016 tarihleri arasındaki doğmuş bulunan 4 aya kadar ki ücret ve diğer haklarının davacıya ödenmesi gerektiğinin TESPİTİNE,
    4-Davacı vekil ile temsil edildiğinden karar tarihindeki AAÜT.si uyarınca belirlenen 2.180,00 TL. maktu vekalet ücretinin davalıdan tahsili ile davacıya verilmesine,
    5-Davacı tarafça peşin yatırılan 29.20 TL. harcın mahsubu ile bakiye 6.70 TL. harcın davalıdan tahsili ile hazineye irat kaydına,
    6-Davacı tarafça yapılan harçlar dahil toplam 277.70 TL. yargılama giderinin davalıdan alınarak, davacıya verilmesine,
    7-Davalının yaptığı yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına,
    8-Tarafların yatırdığı avanslardan kullanılmayanların ilgilisine iadesine,
    9-Peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine,
    Kesin olarak 17.01.2018 tarihinde oybirliği ile karar verildi.


    .....

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi