Abaküs Yazılım
15. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/6219
Karar No: 2015/397
Karar Tarihi: 26.01.2015

Yargıtay 15. Hukuk Dairesi 2014/6219 Esas 2015/397 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Dava bir eser sözleşmesinden kaynaklanan iş bedeli alacağının tahsili için yapılan ilâmsız icra takibine itirazın iptâli ve takibin devamı istemine ilişkindir. Temyiz itirazları reddedilerek, bilirkişi raporuna göre yapılan incelemede, icra takip tarihi itibariyle davacı yüklenicinin davalı iş sahibinden istemekte haklı olduğu ödenmeyen iş bedeli alacağının 187.341,25 TL olduğu hesaplanmış ve karar bu doğrultuda verilmiştir. Ancak, mahkeme dava dosyasında davalının önceki alacakları için yaptığı ödemelerin hangi borçlara yapıldığının belirtilmemesi nedeniyle borçlu tarafından yapılan ödemelerin vadesi en eski borçlarına mahsuben yapıldığını kabul etmek gerektiğini vurgulamış ve bu nedenle ek belge talep ederek kararın bozulmasına hükmetmiştir. Kanun maddeleri olarak 818 sayılı Borçlar Kanunu'nun 86/II ve 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nun 102/I. maddeleri referans gösterilmiştir.
15. Hukuk Dairesi         2014/6219 E.  ,  2015/397 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi :Asliye Hukuk Hakimliği

    Yukarıda tarih ve numarası yazılı hükmün temyizen tetkiki davalı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış, eksiklik nedeniyle mahalline iade edilen dosya ikmâl edilerek gelmiş olmakla dosyadaki kağıtlar okundu gereği konuşulup düşünüldü:
    - K A R A R -

    Dava, eser sözleşmesinden kaynaklanmış olup, iş bedeli alacağının tahsili için yapılan ilâmsız icra takibine itirazın iptâli ve takibin devamı istemine ilişkindir. Mahkemece davanın kısmen kabulüne dair verilen karar, davalı vekilince temyiz edilmiştir.
    1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre davalı vekilinin aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan diğer temyiz itirazları yerinde görülmemiş, reddi gerekmiştir.
    2-Hükme esas alınan bilirkişi kurulunun 31.03.2012 tarihli raporu ve 31.10.2013 tarihli ek raporunda icra takip tarihi itibariyle davacı yüklenicinin davalı iş sahibinden istemekte haklı olduğu ödenmeyen iş bedeli alacağının 187.341,25 TL olduğu hesaplanmıştır. Dosyaya davalı tarafından sunulan cari kart dökümü ile temlikname örneklerinde, icra takip tarihinden sonra 17.06.2010 tarihine kadar davalı iş sahibince davacı yüklenici ile davacı yüklenicinin borcundan dolayı alacaklıları tarafından hakkında yapılan icra takipleri nedeniyle çıkartılan haciz ihbarnameleri sonucu çeşitli icra dairelerine ödemeler yapıldığı gibi, dava dışı 3. kişilere sözleşme konusu işten doğan alacakların bir kısmının temlik edildiği görülmektedir.
    İlâmsız icra takibi yapılıp, itirazla takip durduktan sonra itirazın iptâli davası açılıncaya kadar geçen sürede borçlunun itiraza konu olan borcu kısmen veya tamamen ödemesi mümkündür. Bunu engelleyen herhangi bir yasa hükmü bulunmamaktadır. Borçlu, icra takibine itiraz etmesine rağmen itirazın iptâli davası açılmadan önce itiraza konu borcu tamamen ya da kısmen öderse alacaklının itirazın iptâli davası ya da ödenen bölümle ilgili itirazın iptâli davası açmasına gerek kalmayacak ve böyle bir davayı açmakla hukuki yararı bulunmayacaktır. İtirazın iptâli davasının amacı, itiraz üzerine durmuş olan takibin devamını sağlamaktır. İtirazın iptâli davası sonucunda verilecek itirazın iptâli ve takibin devamına dair karar yoluyla elde edilecek sonuç olan alacağın tahsili, borçlunun borcunu tamamen ya da kısmen ödemesiyle gerçekleşmiş olacağından ödenen kısımla ilgili bu sonucu sağlamak üzere dava açılmasında hukuki yarar kalmayacaktır (Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun ... gün, ... Esas-... Karar sayılı karar, ..gün,... Esas-... Karar ve ... gün, ..Esas-... Karar sayılı ilâmları). Takipten sonra yapılan ödemeler ve temliklerde hangi hakediş için yapıldığı belirtilmemiş ise 818 sayılı BK’nın 86/II ve 6098 sayılı TBK’nın 102/I. maddeleri gereği yapılan temlik ve ödemelerin tarihi eski olan ve muaccel hale gelen hakedişler için yapıldığını kabul etmek gerekir. Temlik yasağı bulunan hallerde alacağın temlik edilmesi ve temlikin borçlu tarafından kabul edilmesi halinde, temlik edenin temlik ettiği alacağı borçludan talep etme hakkı kalmayacaktır.
    Bu durumda mahkemece davalı iş sahibinin ibraz ettiği temlikname ile gerek davacıya gerekse davacının borcu nedeniyle numarasını bildirdiği icra dosyalarına yaptığı ödemelerle ilgili icra dosyaları, temliknameler ve ödeme belgeleri celbedildikten sonra, hangi borç için yapıldığı belirtilmeyen ödemelerin vadesi en eski borçlarına mahsuben yapıldığı kuralı göz önünde tutularak bilirkişi kurulundan alınacak ek raporla takipten sonra ve davadan önce iş sahibince yükleniciye ve alacaklılarına yapılan ödemeler ve yüklenicinin yaptığı temlikler nedeniyle icra takibine konu olan alacağın ödenip ödenmediği ve dava tarihi itibariyle ne miktar alacaklı olduğu hesaplattırılıp davacı tarafın itirazın iptâli davası açmakta hukuki yararı bulunup bulunmadığı da değerlendirilmek suretiyle sonucuna uygun bir karar verilmesi gerekirken, davalının bu savunması üzerinde durulmadan eksik inceleme ile yazılı şekilde hüküm tesisi doğru olmamış, kararın bozulması uygun bulunmuştur.
    SONUÇ:Yukarıda 1. bentte açıklanan nedenlerle davalının diğer temyiz itirazlarının reddine, 2. bent uyarınca da kabulü ile hükmün davalı yararına BOZULMASINA, ödediği temyiz peşin harcının istek halinde temyiz eden davalıya geri verilmesine, karara karşı tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme isteminde bulunulabileceğine 26.01.2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi