Abaküs Yazılım
15. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/6838
Karar No: 2015/380
Karar Tarihi: 26.01.2015

Yargıtay 15. Hukuk Dairesi 2014/6838 Esas 2015/380 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalı tarafın ödemediği iş bedelinin tahsili amacıyla başlatılan ilamsız icra takibi sırasında, itiraz eden davalı tarafın itirazının iptali ile takibin devamı ve icra inkar tazminatının tahsili istenmiştir. Mahkemece verilen karar, davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Kararda, fatura tarihi ile takip tarihi arasındaki işlemiş faiz alacağı yönünden davanın kabul edilmesinin yanlış olduğu belirtilmiştir. Fatura düzenlenmesinin, borçluyu temerrüde düşürücü nitelikte bir işlem olmadığından, fatura tarihi faize başlangıç yapılamayacağı vurgulanmıştır. Somut olayda, icra takibinden önce alacak miktarı gösterilmek ve ödenmesi talep edilmek suretiyle borçlu temerrüde düşürülmediğinden ve kararlaştırılmış kesin vade bulunmadığından temerrüt, icra takibinin başlatıldığı tarihte oluşmuştur. Bu nedenle, takip öncesine ait işlemiş faiz alacağına ilişkin itirazın iptal talebinin reddi kararlaştırılmıştır.
Ayrıca, davalı borçlunun itirazında haksız olması gerektiği belirtilerek, alacağın likit olmaması ve varlığının, miktarının belirlenmesi için bilirkişi incelemesinin gerekliliği durumunda, borçlunun itirazında haksız olduğunun kabul edilemeyeceği ifade
15. Hukuk Dairesi         2014/6838 E.  ,  2015/380 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi :Asliye Hukuk Hakimliği


    Yukarıda tarih ve numarası yazılı hükmün duruşmalı olarak temyizen tetkiki davalı vekili tarafından istenmiş olmakla duruşma için tayin edilen günde davacı vekili Avukat ... ile davalı vekili Avukat ... geldi. Temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşıldıktan ve hazır bulunan taraflar avukatları dinlendikten sonra eksiklik nedeniyle mahalline iade edilen dosya ikmâl edilerek gelmiş olmakla dosyadaki kağıtlar okundu işin gereği konuşulup düşünüldü:

    - K A R A R -

    Uyuşmazlık zaman bakımından uygulanması gereken 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu"nun 470 ve devamı maddelerinde düzenlenen eser sözleşmesi ilişkisinden kaynaklanmış olup, davada ödenmeyen iş bedelinin tahsili istemiyle başlatılan ilâmsız icra takibine davalı borçlu tarafından yapılan itirazın iptâli ile takibin devamı ve icra inkâr tazminatının tahsili istenmiş, mahkemece davanın kabulüne dair verilen karar, davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre davalı vekilinin aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan sair temyiz itirazları yerinde görülmemiş, reddi gerekmiştir.
    2-İcra takibinde asıl alacak yanında 15.09.2012 fatura tarihi ile 10.10.2012 takip tarihi arası için 1.361,19 TL işlemiş faiz de talep edilmiş, mahkemece “itirazın iptâline, takibin devamına” denilmek suretiyle işlemiş faiz alacağı yönünden de dava kabul edilmiştir. Fatura düzenlenmesi borçluyu temerrüde düşürücü nitelikte bir işlem olmadığından fatura tarihi faize başlangıç yapılamaz. Takip öncesi temerrüt faizi talep edilebilmesi için borçlunun alacak miktarını gösterir ve ödeme talebini içerir bir ihtarla temerrüde düşürülmesi (TBK.m.117/1) ya da borcun ödeneceği günün tarafların anlaşmasıyla kesin olarak belirlenmesi (TBK.m.117/2) gerekir. Somut olayda icra takibinden önce alacak miktarı gösterilmek ve ödenmesi talep edilmek suretiyle borçlu temerrüde düşürülmediğinden ve kararlaştırılmış kesin vade bulunmadığından temerrüt, icra takibinin başlatıldığı 11.10.2012 tarihinde oluşmuştur. Mahkemece fatura tarihinin temerrüde esas alınarak ve faize başlangıç yapılarak fatura tarihi ile takip tarihi arasındaki işlemiş faiz alacağı yönünden davanın kabulü doğru olmamıştır. İcra takibinden önce temerrüdün varlığı kanıtlanamadığından takip öncesine ait işlemiş faiz alacağına ilişkin itirazın iptâli talebinin reddi gerekir.
    3-İİK"nın 67/II. maddesine göre alacaklı yararına icra inkâr tazminatına hükmedilebilmesi için borçlunun takibe itirazında haksız olması gerekir. Alacak likit olmayıp varlığının ve miktarının belirlenmesi bilirkişi incelemesini gerektiriyorsa borçlunun itirazında haksız olduğu kabul edilemez. Somut olayda, icra takibi iki adet faturaya dayandırılmışsa da davalı borçlu süresi içinde takip dayanağı faturalara itiraz etmiştir. Sözü edilen faturaların davalı borçlunun ticari defterlerinde kayıtlı olduğu da kanıtlanamamıştır. Alacağın varlığı ve miktarı yargılamada alınan bilirkişi raporuyla açıklığa kavuşmuştur. Bu durumda alacağın likit ve borçlunun itirazında haksız olduğu kabul edilemeyeceğinden koşulları oluşmayan icra inkâr tazminatı talebinin reddi yerine kabulü de yasaya aykırıdır.
    Yukarıda 2 ve 3. bentte yazılı nedenlerle kararın davalı iş sahibi yararına bozulması gerekirse de yapılan yanlışlıkların giderilmesi yeniden yargılama yapılmasını gerektirmediğinden, 6100 sayılı HMK"nın geçici 3. maddesinin yollamasıyla uygulanması gereken mülga 1086 sayılı HUMK"nın 438/VII. maddesi uyarınca kararın değinilen yönlerden düzeltilerek onanması uygun bulunmuştur.
    SONUÇ:Yukarıda 1. bentte yazılı nedenlerle davalı vekilinin sair temyiz itirazlarının reddine, 2 ve 3. bentler uyarınca kabulüyle kararın birinci ve ikinci paragrafındaki “Davanın kabulü ile ... İcra Müdürlüğü"nün 2012/7952 E. sayılı takip dosyasına davalının yaptığı itirazının iptâline, takibin devamına” rakam ve kelimelerinin karardan çıkartılarak yerine “Davanın kısmen kabulü ile, ... İcra müdürlüğü"nün 2012/7952 E. sayılı takip dosyasında davalının asıl alacağa yaptığı itirazın iptâline, 111.962,52 TL asıl alacağa takip tarihinden itibaren %17,75 ve değişen oranlarda avans faizi uygulanmak suretiyle takibin devamına” rakam ve kelimelerinin yazılmasına, üçüncü paragrafındaki “Asıl alacak tutarı olan 111.962,52 TL"nin %20"si oranındaki icra inkâr tazminatının davalıdan alınarak davacıya verilmesine” rakam ve kelimelerinin çıkarılarak yerine “Koşulları oluşmadığından davacının icra inkâr tazminatı isteminin reddine” cümlesinin yazılmasına, kararın değiştirilmiş bu şekliyle DÜZELTİLEREK ONANMASINA, 1.100,00 TL duruşma vekâlet ücretinin davacıdan alınarak Yargıtay"daki duruşmada vekille temsil olunan davalıya verilmesine, ödediği temyiz peşin harcının istek halinde temyiz eden davalıya geri verilmesine, karara karşı tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme isteminde bulunulabileceğine 26.01.2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.




    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi