Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2011/393
Karar No: 2011/764

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2011/393 Esas 2011/764 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, Kırıkkale Yüksek İhtisas Hastanesi'nde diğer davalı şirketin işçisi olarak çalıştığını ancak iş sözleşmesinin sebepsiz ve geçerli bir neden olmadan feshedildiğini ileri sürerek feshin geçersizliği ve işe iadesiyle birlikte ödenmesi gereken tazminatları istemiştir. Davalılar ise davacının iş adabına uymadığını ve haklı bir nedenden dolayı iş akdinin feshedildiğini iddia ederek davanın reddini talep etmişlerdir.
Yerel mahkeme, iş sözleşmesinin hükümsüz olduğuna ve davacının işe iadesine karar vermiştir. Ancak Yargıtay, davacının iş sözleşmesinin haklı bir nedene dayanarak feshedildiğini, işverenin demirle ilgili sorunları gidermek için tutanaklar tuttuğunu ve davacının davranışlarının işin yürütümünü bozucu nitelikte olduğunu belirterek, yerel mahkemenin kararını bozmuştur. Bu nedenle dava reddedilmiştir.
4857 sayılı İş Yasası'nın 20/3 maddesi gereği, yerel mahkeme kararı bozulmuş ve davalar reddedilmiştir.
(Kapatılan)22. Hukuk Dairesi         2011/393 E.  ,  2011/764 K.

    "İçtihat Metni"



    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi


    DAVA : Davacı, feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini istemiştir.
    Yerel mahkeme, isteği hüküm altına almıştır.
    Hüküm süresi içinde davalılar avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı, davalı ... Bakanlığına ait Kırıkkale Yüksek İhtisas Hastanesinde diğer davalı ...Sos. Hiz. Çev. Tas. Ltd. Şirketinin işçisi olarak 15.03.2005-29.07.2009 tarihleri arasında çalıştığını, iş sözleşmesinin sebebsiz olarak ve geçerli neden olmadan işverence feshedildiğini ileri sürerek feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini, boşta geçen süre ücret ve diğer haklar ile işe başlatılmama halinde ödenmesi gereken tazminatın belirlenmesini istemiştir.
    Davalı ... vekili, davacının diğer davalı şirketin işçisi olduğunu, davanın Bakanlık yönünden husumetten reddinin gerektiğini, açılan bu davanın yasal süreler geçirilerek açıldığını, davacının iş adabına yakışmayacak davranışlarda bulunduğunu, mesaisine riayet etmediğini, iş arkadaşlarıyla hastalar yanında kavga ettiğini, bu durumda feshin haklı olduğunu ileri sürerek davanın reddini talep etmiştir.
    Davalı Sos.Hiz.Çev.Tas.Ltd.Şirketi vekili, davacının iş adabına yakışmayacak davranışlarda bulunduğunu, mesaisine riayet etmediğini, iş arkadaşlarıyla hastalar yanında kavga ettiğini, şirketin davacının tavırları nedeniyle hastane yönetimi ve valilikten uyarı aldığını, bu durumda davacının iş akdinin 4857 sayılı Yasanın 25. maddesinin 2. bendince feshedilmesinin doğru olduğunu ileri sürerek davanın reddini talep etmiştir.
    Mahkemece, davalı taraflar arasında altişveren üstişveren ilişkisi bulunduğu, davacının iş akdinin 1475 sayılı Yasanın 2/d bendince feshedildiği, 4857 sayılı Yasa hükümlerine aykırı olarak sona erdirildiği gerekçesiyle , davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Karar, davalılar vekilleri tarafından temyiz edilmiştir.
    Dosyadaki kayıt ve belgelerden, işyerindeki işçi sayısının 30 dan fazla olduğu, taraflar arasında belirsiz süreli iş sözleşmesi olduğu konusunda uyuşmazlık bulunmadığı, hizmet cetvelinde, davacının 15.03.2005-29.07.2009 tarihleri arasında kesintili olarak 6 aydan fazla çalışmasının olduğu, bilgi işlem bölümünde veri hazırlama ve kayıt işlemcisi olarak çalıştığı, iş akdinin, davacının disiplinsiz tavırlarına devam etmesi ve davacı

    hakkında tutulan tutanaklar (7adet) dikkate alınarak 1475 sayılı Yasanın 2/d maddesince 30.07.2009 tarihinde feshedildiği, davacı imzadan imtina etmesi nedeniyle fesih kararının davacıya tebliğ edilemediği, davanın fesih tarihinden itibaren 1 aylık süresinde açıldığı, davalı şirketin yargılama sırasında fesih nedenini 4857 sayılı Yasının 25. maddenin d ve e bendlerine göre yapıldığını ileri sürdüğü, davacının savunmasının alınmadığı, ihbar ve kıdem tazminatı ödemesine dair dosyada belge olmadığı, 29.07.2009 tarihinde işten ayrılışın kod 7 şerhi ile Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirildiği, işyerinde davacının karıştığı olaylara ilişkin tutanaklar tutulduğu anlaşılmaktadır.
    Taraflar arasındaki iş ilişkinin geçerli veya haklı nedene dayalı olarak feshedilip feshedilmediği temel uyuşmazlığı oluşturmaktadır.
    Somut olayda, davacının iş sözleşmesinin haklı nedene dayanılarak feshedildiği, bu durumda fesih bildiriminin açık ve kesin belirtilmesine gerek olmadığı ortadadır. Dosya kapsamına, tutulan tutanaklara ve tanık anlatılmalarına göre davacının davranışları işin yürütümünü bozucu niteliktedir. Hal böyle olunca, işverence yapılan fesih haklı nedene dayandığından davanın reddine karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde davacının işe iadesine karar verilmesi yerinde değildir.
    4857 sayılı İş Yasasının 20/3 maddesi uyarınca yerel mahkeme kararının bozularak ortadan kaldırılması ve aşağıdaki şekilde hüküm kurulması gerekmiştir.
    HÜKÜM: Yukarıda açıklanan gerekçe ile;
    1-) Yerel mahkemenin yukarıda tarih ve sayısı belirtilen kararının BOZULARAK ORTADAN KALDIRILMASINA,
    2-) Davanın REDDİNE,
    3-) Peşin alınan 15,60 TL harcın mahsubu ile bakiye 1,55 TL harcın davacıdan alınarak alınarak hazineye irad kaydına,
    4-) Davacının yapmış olduğu yargılama giderinin üzerinde bırakılmasına,
    5-) Karar tarihinde yürürlükte bulunan tarifeye göre 1.100,00 TL avukatlık ücretinin davacıdan alınarak davalılara verilmesine,
    6-) Davalı tarafından yatırılan temyiz harcının istek halinde kendisine iadesine ,
    Kesin olarak oy birliğiyle 15.09.2011 tarihinde karar verildi.





    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi