Abaküs Yazılım
7. Daire
Esas No: 1986/2885
Karar No: 1989/2481
Karar Tarihi: 08.11.1989

Danıştay 7. Daire 1986/2885 Esas 1989/2481 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Muafiyet belgesine dayanılarak ithal edilen ve daha sonra belgenin iptal edilmesi nedeniyle hesaplanan kanuni faiz ödeme emriyle istenilebilir. Ancak, istek yazısının kesin ve yürütülmeli işlem olmadığı için davanın mahkeme tarafından kabul edilmesi doğru değildir. 6183 sayılı Kanun'a göre, kamu alacakları ve fer'i amme alacakları ödeme emriyle istenilir. Bu nedenle, ödeme yapılmadığı takdirde mahkeme kararı ile tahsil yoluna gidilmesi mümkün değildir. Bu sebeple, davanın reddedilmesi gerekir.
Kanun Maddeleri:
- 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 1. maddesi
- 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 55. maddesi

Daire : YEDİNCİ DAİRE
Karar Yılı : 1989
Karar No : 2481
Esas Yılı : 1986
Esas No : 2885
Karar Tarihi : 08/11/989
MUTEMET FİRMA TARAFINDAN MUAFİYET BELGELERİNE DAYANILARAK MUAFEN İTHAL EDİLEN VE DAHA SONRA MUAFİYET BELGESİ İPTAL EDİLEN EŞYA NEDENİYLE HESAPLANAN KANUNİ FAİZ ÖDEME EMRİ İLE İSTENİLEBİLECEĞİ, İSTEK YAZISININ KESİN VE YÜRÜTÜLMESİ GEREKLİ İŞLEM OLMADIĞI HK.
Dosya içeriğinden, muafiyet belgesine dayanılarak mutemet aracılığı ile yurda muafen ithal edilen, daha sonra muafiyet belgesi iptal edilen eşya için fiili ithal tarihinden itibaren gümrük vergi ve resimleri için uygulanan kanuni faizin yükümlü (mutemet) şirketten istenildiği, söz konusu istek yazısının iptali istemiyle dava açıldığı ve mahkemece davanın kabul edilerek işlemin iptal edildiği anlaşılmaktadır.
6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 1.maddesinde; "Devlete, vilayet hususi idarelerine ve belediyelere ait vergi, resim, harç, ceza tahkik ve takiplerine ait muhakeme masrafı, vergi cezası, para cezası gibi asli, gecikme zammı, faiz gibi fer'i amme alacakları ve aynı idarelerin akitten, haksız fiil ve haksız iktisaptan doğanlar dışında kalan ve amme hizmetleri tatbikatından mütevellit olan diğer alacakları ile; bunların takip masrafları hakkında bu kanun hükümleri tatbik olunur." denilmiştir.
Aynı Kanunun 55.maddesinde de; kamu alacağının asıl ve ferilerinin ödeme emriyle istenileceği açıkca anlaşılmaktadır.
Bu itibarla, feri bir kamu alacağı olan faizin ödeme emriyle istenilmesi zorunludur. Bu yazıyla ödeme yapılmadığı takdirde idarece yükümlü hakkında ödeme emri çıkarılmadan cebren tahsil yoluna gidilmesi olanaksız bulunduğundan, sözü edilen yazının kesin ve yürütülmesi zorunlu bir işlem niteliğinde bulunmadığı açık olup, mahkemece davanın bu nedenle incelenmeksizin reddi gerekirken esasa girilerek karar verilmesinde isabet görülmemiştir.
Açıklanan nedenlerle temyiz isteminin kabulüne, mahkeme kararının bozulmasına, davanın incelenmeksizin reddine karar verildi.

Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi