
Esas No: 2022/7870
Karar No: 2022/10282
Karar Tarihi: 12.09.2022
Yargıtay 10. Hukuk Dairesi 2022/7870 Esas 2022/10282 Karar Sayılı İlamı
Özet:
Davanın konusu rücuan tazminat istemidir. Mahkeme, bozmaya uyarak davanın kısmen kabulüne karar vermiştir. Ancak, davalılar arasında zorunlu dava arkadaşlığı bulunmayan şirketlerin nisbi harçları eksik yatırdığı anlaşılmıştır. Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 434. maddesi ve İçtihadı Birleştirme Kararı hükmü gereği, temyiz dilekçesi verilirken gerekli harç ve giderlerin tamamı ödenmeli, aksi halde temyiz isteği reddedilmelidir. Temyiz dilekçesi veren davalılar, yasal temyiz süresi içinde gerekli harç ve giderleri tam olarak yatırmamıştır. Bu nedenle, davanın temyiz itirazları incelenmeden önce eksik harcın ikmal edilmesi gerekmektedir. İlgili kanun maddesi gereğince, eksik harcın/ harçların ikmal edilmemesi halinde, adına temyiz harcı yatırılmayan davalı/davalılar yönünden temyiz dilekçesinin reddedilmesi, ilgili kararın davalılara tebliğ edilerek temyiz süresinin geçmesi ve temyiz süresinde yapılmış kabul edilmesi sonrasında dosyanın geri çevrilmesi gerekmektedir. Kararın alındığı tarih 12.09.2022’dir.
"İçtihat Metni"
Mahkemesi :Asliye Hukuk (İş) Mahkemesi
Dava, rücuan tazminat istemine ilişkindir.
Mahkemece, bozmaya uyularak davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Hükmün, davacı Kurum ile davalılardan ... Elektrik Dağıtım A.Ş., ... Elektrik Oto. Temz. İnş. Taah. Tic. Ltd. Şti. vekilleri ile davalılardan ... tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteklerinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
Eldeki dava dosyası incelendiğinde aralarında zorunlu dava arkadaşlığı bulunmayan davalılar ... Elektrik Oto. Temz. İnş. Taah. Tic. Ltd. Şti. ile ... ’ın nisbi harç yatırmaları gerekirken eksik harç yatırıldığı anlaşılmaktadır.
Hukuk Usûlü Muhakemeleri Kanunu'nun 434. maddesi (6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun geçici 3. maddesinde yer alan 1086 sayılı Yasa'nın temyize ilişkin hükümlerinin uygulanmasının gerektiğine ilişkin düzenleme gereğince) ile ilgili 25.01.1985 gün ve 5/1 sayılı İçtihadı Birleştirme Kararı hükmü gereğince, temyiz isteği, dilekçenin temyiz defterine kaydettirildiği tarihte yapılmış sayılır ve temyiz dilekçesi verilirken gerekli harç ve giderlerin tamamı ödenir. Temyiz harç ve giderlerinin ödenmemiş veya eksik ödenmiş olduğunun sonradan anlaşılması durumunda, karar veren hâkim tarafından yedi günlük kesin süre tanınarak, bu süre içerisinde ödenmesi veya eksikliğin tamamlanması, aksi hâlde temyizden vazgeçmiş sayılacağı temyiz edene yöntemince ve yazılı olarak bildirilir. Ancak, temyiz harcının mahkeme kalemince hesaplanıp temyiz edenden istendiği hâlde süresinde ödenmediği belgelendirilmiş ise temyiz isteğinin reddi gerekir.
Davada ise, yukarıda sözü edilen yasa ve İçtihadı Birleştirme Kararı hükmüne aykırı olarak hükmü temyiz eden yukarıda adı geçen davalılar tarafından temyiz dilekçesinin verildiği sırada ve yasal temyiz süresi içerisinde gerekli harç ve giderlerin tamamı ödenmemiş bulunmaktadır. Böyle olunca da,
(a) Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun anılan maddesinde öngörülen prosedür işletildikten,
(b) Eksik harcın/ harçların ikmal edilmemesi hâlinde, yatırılan temyiz harcının hangi davalı adına yatırıldığı tespit edildikten sonra,
(c) Adına temyiz harcı yatırılmayan davalı/davalılar yönünden temyiz dilekçesinin reddi yönüne gidilirse ilgili ek karar davalılara tebliğ edilerek, temyiz süresi geçtikten, temyiz edildiği takdirde temyizin süresinde yapıldığı sonucuna varıldığı takdirde doğrudan iade edilmek üzere, dosyanın mahalline GERİ ÇEVRİLMESİNE, temyiz itirazlarının bu noksanlık giderilip dosya geldikten sonra incelenmesine, 12.9.2022 gününde oybirliğiyle karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.