20. Hukuk Dairesi 2016/7600 E. , 2018/1534 K.
"İçtihat Metni"MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi
Taraflar arasındaki davanın yapılan duruşması sonunda kurulan hükmün Yargıtayca incelenmesi davalı Hazine tarafından istenilmekle, süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya incelendi, gereği düşünüldü:
K A R A R
Davacı ... Yönetimi vekili dava dilekçesiyle,... köyü 140 ve 161 parsel sayılı taşınmazların fiilen ve öncesi itibariyle orman sayılan yerlerden olmasına rağmen, yörede 2011 yılında 4342 sayılı Mera Kanunu uyarınca yapılan tahdit ve tespit çalışmalarında mera olarak tespit edildiğini bildirerek mera tespit kararının iptali ile taşınmazların orman niteliği ile Hazine adına tescili istemiyle dava açmıştır.
Mahkemece yapılan yargılama sonunda davanın kısmen kabulüne, ... ili, ...ilçesi, ... köyünde bulunan 161 parsel nolu taşınmazın 23/07/2014 havale tarihli fen bilirkişileri rapor ve krokisinde (B) harfiyle gösterilen 825.082,83 m2"lik bölümüne ilişkin il mera komisyonu tarafından yapılan mera tespit ve tahdit çalışmaları ile tahsis kararının ve taşınmazın mera olan özel sicil kayıtlarının iptaline, iş bu taşınmazın aynı ada son parsel numarası verilmek suretiyle orman vasfıyla Hazine adına tapuya kayıt ve tesciline karar verilmiş, hüküm davalı Hazine tarafından (B) harfli bölüme yönelik olarak temyiz edilmiştir.
Dava, 4342 sayılı Kanuna göre yapılan mera tespitine itiraza ilişkindir.
Çekişmeli taşınmazın bulunduğu yerde tespit tarihinden önce orman kadastrosu yapılmamıştır.
İncelenen dosya kapsamına, kararın dayandığı gerekçeye ve özellikle keşif sonucu düzenlenen bilirkişi raporunda, çekişmeli 161 parsel sayılı taşınmazın (B) harfli bölümünün eylemli biçimde orman olduğu saptandığına göre, yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddi ile usul ve kanuna uygun olan hükmün ONANMASINA, Harçlar Kanununun değişik 13/j maddesi gereğince Hazineden harç alınmasına yer olmadığına 27/02/2018 gününde oy birliği ile karar verildi.