Esas No: 1989/1887
Karar No: 1989/3106
Karar Tarihi: 09.11.1989
Danıştay 9. Daire 1989/1887 Esas 1989/3106 Karar Sayılı İlamı
Özet:
İki adet gayrimenkulün 1973 yılında hibe edilmesiyle intikal gerçekleşti ancak sadece çıplak mülkiyet bağışlandığı için Vergi ve İntikal Vergisi Kanunu'nun istisna hükmü uyarınca vergiden muaf tutuldu. Ancak 1983 yılında intifa hakkının devriyle çıplak mülkiyet tam mülkiyete dönüştüğünde vergi alacağı doğdu ve tahsil edildi. Bu nedenle, intifa hakkının devri vergiyi doğuran olay değildi ve başvurunun reddi kanuna uygun oldu. Kanun maddeleri: Vergi Usul Kanunu'nun 19. maddesi, Versat ve İntikal Vergisi Kanunu'nun 1. ve 4. maddeleri.
Daire : DOKUZUNCU DAİRE
Karar Yılı : 1989
Karar No : 3106
Esas Yılı : 1989
Esas No : 1887
Karar Tarihi : 09/11/989
HİBE YOLUYLA İNTİKAL EDEN KURU MÜLKİYETİN, İNTİFA HAKKININ DA DEVRİ İLE TAM MÜLKİYETE DÖNÜŞMESİ SEBEBİYLE SALINAN VERGİNİN HİBEYE BAĞLI OLDUĞU VE O TARİHTEKİ VERGİ ORANLARI ÜZERİNDEN VERGİ TARHİYATI GEREKTİĞİ HK.
Uyuşmazlık; kuru mülkiyeti bağışlanan iki adet gayrimenkulün 1983 yılında intifa hakkının da devri nedeniyle takdir komisyonu kararına dayanılarak yapılan tarhiyata karşı düzeltme şikayet yoluyla yapılan başvurunun cevap verilmemek suretiyle reddi yolunda tesis edilen Maliye ve Gümrük Bakanlığı işleminin iptali isteminden ibarettir.
213 sayılı Vergi Usul Kanununun 19.maddesinde, vergi alacağının vergi kanunlarının vergiyi bağladıkları olayın vukuu veya hukuki durumun tekemmülü ile doğacağı hükme bağlanmış, 7338 sayılı Veraset ve İntikal Vergisi Kanununun 1.maddesinde de, Türkiye Cumhuriyeti tabiiyetinde bulunan şahıslara ait mallar ile Türkiye'de bulunan malların veraset yoluyla veya herhangi bir suretle olursa olsun ivazsız bir tarzda bir şahıstan diğer şahsa intikalinin Versaet İntikal Vergisine tabi olduğu belirtilmiştir.
Bu madde hükümleri karşısında Versat ve İntikal Vergisi alacağının veraset yoluyla yahut sair bir tarzda ivazsız olarak bir malın intikali ile doğacağı açıktır.
Olayda, iki adet gayrimenkulün 1973 yılında hibe edilmesi ile intikal tekemmül etmiş ve vergi alacağı doğmuş bulunmaktadır. Ancak hibenin konusu, sadece gayrimenkullerin çıplak mülkiyeti olması nedeniyle 7338 sayılı Kanunun 4.maddesinin 1.bendindeki istisna hükmü uyarınca vergiden müstesna tutulmuştur. 1983 yılında intifa hakkının devri ile çıplak mülkiyetin tam mülkiyete dönüşmesi üzerine esasen doğmuş olan vergi alacağının tahsili yoluna gidilmiştir. Bu nedenle, intifa hakkının devri, vergi alacağını doğuran olay değil doğmuş ve fakat istisna hükmü sebebiyle tahsil edilmemiş olan alacağın tahsili sebebidir.
Bu durumda vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu, 1973 yılında mevcut vergi oranları nazara alınarak yapılan tarhiyatta herhangi bir hata olmadığından düzeltme ve şikayet yoluyla yapılan başvurunun cevap verilmemek suretiyle reddi yolunda tesis edilen işlemde kanuna aykırılık bulunmamaktadır.
Açıklanan nedenlerle, davanın reddine karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.