Abaküs Yazılım
4. Daire
Esas No: 2018/8699
Karar No: 2022/2438
Karar Tarihi: 11.04.2022

Danıştay 4. Daire 2018/8699 Esas 2022/2438 Karar Sayılı İlamı

Danıştay 4. Daire Başkanlığı         2018/8699 E.  ,  2022/2438 K.

    "İçtihat Metni"

    T.C.
    D A N I Ş T A Y
    DÖRDÜNCÜ DAİRE
    Esas No : 2018/8699
    Karar No : 2022/2438

    TEMYİZ EDEN (DAVACI) : ... Gayrimenkul Yatırım Anonim Şirketi
    KARŞI TARAF (DAVALI) :... Vergi Dairesi Başkanlığı
    (... Vergi Dairesi Müdürlüğü)
    VEKİLİ : Av. ...

    İSTEMİN KONUSU : ... Bölge İdare Mahkemesi ... Vergi Dava Dairesinin ... tarih ve E:... , K:... sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

    YARGILAMA SÜRECİ :
    Dava konusu istem: Davacı tarafından, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında icradan ihale yoluyla alınan ve üzerinde riskli yapı şerhi bulunan gayrimenkul için ödenen 1.581.800,00 TL katma değer vergisinin iptali ve iadesi istenilmiştir.
    İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: ... Vergi Mahkemesince verilen ... tarih ve E:... , K:... sayılı kararda; dava konusu olayın çözümünün 6306 sayılı Kanun uyarınca riskli yapı konumunda iken, kanun kapsamındaki uygulamalar neticesinde yeni yapı haline getirilen yapının satışı, devri ve tescili işlemlerinin söz konusu muafiyetten yararlanıp yararlanamayacağının tespitine bağlı bulunduğu, Kanunun 7/9 maddesinde bu kanun uyarınca yapılacak olan işlem, sözleşme, devir ve tesciller ile uygulamaların belirtilen istisnalardan yararlandırılacağı belirtilmiş olup, açıkça icradan ihale yoluyla alımlara ilişkin bir düzenlemeye yer verilmediği, ancak Kanunda ve yönetmelikte değinilen "uygulamalar" ifadesiyle kanunun amacına uygun işlemlerin de bu istisnaya dahil edilmesinin amaçlandığı, riskli yapı şerhi olan ve kanunun amacına uygun olarak dönüşüme tabi tutulmak için alım-satıma tabi tutulan taşınmazların icradan veya doğrudan malikinden alınması bakımından ise bir düzenleme ve ayrıma gidilmediği, bu nedenle icradan ihale yoluyla alınan taşınmazların da 6306 sayılı Kanunda belirtilen şartlara uygun olarak vergi istisnasından yararlanmasına ilişkin bir engelin bulunmadığı, mevzuat hükümleri birlikte değerlendirildiğinde 6306 sayılı Kanun'un 7/9. maddesinde, kanunun amacına uygun olarak yapılan uygulamaların, noter harcı, tapu harcı, belediyelerce alınan harçlar, damga vergisi, veraset ve intikal vergisi, döner sermaye ücreti ve diğer ücretlerden, banka ve sigorta muameleleri vergisinden müstesna olduğunun belirtildiği, ancak katma değer vergisine ilişkin herhangi bir istisna hükmünün getirilmediği görüldüğünden davacıdan tahsil edilen uyuşmazlık konusu katma değer vergisinde hukuka aykırılık bulunmadığı sonucuna varılmıştır. Belirtilen gerekçelerle davanın reddine karar verilmiştir. Karara karşı davacı tarafından kararın kaldırılması istemiyle, davalı idare tarafından ise vekalet ücreti yönünden istinaf yoluna başvurulmuştur.
    Bölge İdare Mahkemesi kararının özeti: Bölge İdare Mahkemesince; kararda hukuka aykırılık bulunmadığı, ancak davanın reddine hükmedilmiş olduğu halde davalı idare vekili lehine avukatlık ücretine hükmedilmediği görüldüğünden Vergi Mahkemesi kararının vekalet ücreti yönünden kaldırılması gerektiği sonucuna varılmıştır. Belirtilen gerekçelerle davacının kararın esasına yönelik istinaf başvurusunun reddine, davalı idarenin vekalet ücretine yönelik istinaf başvurusunun kabulü ile kararın bu kısmının kaldırılmasına ve davalı idare lehine vekalet ücretine hükmedilmesine karar verilmiştir.

    TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Kanun ve yönetmelik hükümleri uyarınca katma değer vergisi ödenmesinin yersiz olduğu ve kararın hukuka aykırı olduğu ileri sürülmektedir.

    KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Cevap verilmemiştir.

    TETKİK HÂKİMİ : ...
    DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi gerektiği düşünülmektedir.

    TÜRK MİLLETİ ADINA
    Karar veren Danıştay Dördüncü Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

    İNCELEME VE GEREKÇE :
    Bölge idare mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
    Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

    KARAR SONUCU :
    Açıklanan nedenlerle;
    1. Temyiz isteminin reddine,
    2. Temyize konu ... Bölge İdare Mahkemesi ... Vergi Dava Dairesinin ... tarih ve E:..., K: ... sayılı kararının ONANMASINA,
    3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına,
    4. 492 sayılı Harçlar Kanunu'na bağlı (3) sayılı Tarife uyarınca, ... TL maktu karar harcından, varsa evvelce ödenen harcın mahsubundan sonra kalan harç tutarının temyiz eden davacıdan alınmasına,
    5. 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 50. maddesi uyarınca, kararın taraflara tebliğini ve bir örneğinin de Vergi Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın Vergi Mahkemesine gönderilmesine, 11/04/2022 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi